11/06/2020 11/06/2020 Πανηγύρισε την Πέμπτη 11 Ιουνίου, εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου «εν τω άδειν», ο Ιερός Ενοριακός Ναός Παναγίας Ελεούσας της πόλεως της Ιεράπετρας, όπου φυλάσσεται η ομώνυμη εικόνα από το Ρεΐζ Ντερέ της Μικράς Ασίας, πιστό αντίγραφο της εικόνος του «Άξιον Εστί» του Πρωτάτου των Καρυών του Αγίου Όρους. Ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ....
11 Ιουνίου, 2020 - 20:24
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2020 - 20:11

Η Παναγία της Ρεϊζδεριανής είναι ένα σύμβολο μνήμης της πίκρας

Διαδώστε:
Η Παναγία της Ρεϊζδεριανής είναι ένα σύμβολο μνήμης της πίκρας

Πανηγύρισε την Πέμπτη 11 Ιουνίου, εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου «εν τω άδειν», ο Ιερός Ενοριακός Ναός Παναγίας Ελεούσας της πόλεως της Ιεράπετρας, όπου φυλάσσεται η ομώνυμη εικόνα από το Ρεΐζ Ντερέ της Μικράς Ασίας, πιστό αντίγραφο της εικόνος του «Άξιον Εστί» του Πρωτάτου των Καρυών του Αγίου Όρους.

Ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, αναφερθείς στο θαύμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στις 11 Ιουνίου 980 μ.Χ. στις Καρυές του Αγίου Όρους, όπου παραδόθηκε ο Αρχαγγελικός Ύμνος «Άξιον εστίν ως αληθώς…», αλλά κυρίως στη μυστική σχέση, τον σεβασμό και την ευλάβεια του ευσεβούς λαού μας προς το ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Μικρασιάτες πρόσφυγες σημειώνοντας ότι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Ρεϊζδεριανής είναι ένα σύμβολο μνήμης της πίκρας, της κακουχίας και του ξεριζωμού ενός λαού, είναι όμως και ένας πολύτιμος και ανεκτίμητος θησαυρός πίστεως, ελπίδας και παρηγοριάς, ένα σημείο ενότητας και προσευχής όλων των Ιεραπετριτών και κάθε πονεμένης ψυχής, που παλεύει στον σύγχρονο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο να σταθεί όρθια και σταθερή και να μην εναποθέτει τις ελπίδες της μόνο στα ανθρώπινα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά στο έλεος και την προστασία της Κυρίας Θεοτόκου.

 

 

 

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος υπογράμμισε ότι μαζί με την ετήσια πανήγυρη της Παναγίας εορτάζεται και η μνήμη των αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, γι᾿ αυτό η σκέψη, ο νους και η καρδιά όλων μας, οφειλετικώς αυτήν την ιερή ημέρα βρίσκονται στην μαρτυρική Μητέρα Εκκλησία της Κων/πόλεως, το αειφεγγές και πολύφωτο Φανάρι καθώς άγει τα σεπτά ονομαστήριά του η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στον οποίο ευχήθηκε ταπεινά η Παναγία η Ρεϊζδεριανή να περιφρουρεί, να περισκέπει και να ενισχύει στο πολισχυδές έργο του ως Πρώτου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και Πατριάρχου του Γένους και της όλων ημών των Ρωμιών Ορθοδόξων, συνεχίζοντας να εκπέμπει το φως της Εσταυρωμένης Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και το οικουμενικό μήνυμα της καταλλαγής και της σωτηρίας. Ακολούθως εψάλη το Πολυχρόνιον του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στην πανήγυρη του ναού έλαβε μέρος πλειάδα Κληρικών της περιοχής της Ιεράπετρας. Τους θεσπέσιους ύμνους της εορτής απέδωσαν καλλικέλαδα και κατανυκτικά οι δύο χοροί ιεροψαλτών της περιοχής με χοράρχη του δεξιού χορού τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη ενώ στον αριστερό χορό συνέψαλλαν οι ιεροψάλτες του ναού κ. Ευάγγελο Φραγκούλη και Γεώργιο Φανουράκη. Παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Αγγελάκης.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων