26/10/2023 26/10/2023 Κατά την εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και θαυματουργού, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον φερώνυμο ενετικό ναό της Ενορίας Ορεινού Ιεράπετρας. Ο ενετικός ναός αποτελούσε παλαιά ανδρώα Μονή και βρίσκεται στη θέση «Ανδριανού», στην...
26 Οκτωβρίου, 2023 - 21:47
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2023 - 21:35

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης στην εορτή του Αγίου Δημητρίου στη περιοχή «Ανδριανού»

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης στην εορτή του Αγίου Δημητρίου στη περιοχή «Ανδριανού»

Κατά την εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και θαυματουργού, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον φερώνυμο ενετικό ναό της Ενορίας Ορεινού Ιεράπετρας.

Ο ενετικός ναός αποτελούσε παλαιά ανδρώα Μονή και βρίσκεται στη θέση «Ανδριανού», στην είσοδο του επιβλητικής ομορφιάς φαραγγιού του Ορεινού.

Στη γλαφυρή και μεστή ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο τιμώμενο άγιο, σημειώνοντας ότι ήταν γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης και ως χριστιανός κατηχούσε τους νέους, ένας εκ των οποίων ήταν ο Άγιος Νέστορας, που με την ευχή του δασκάλου του κατατρόπωσε με θαυμαστό τρόπο και καθείλε την έπαρση του Λυαίου στο στάδιο.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο άγιος Δημήτριος απαρνήθηκε τις τιμές και τη δόξα ως ανώτερος αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού κατά τους διωγμούς των πρώτων χριστιανικών αιώνων για την σταθερή πίστη και την αγάπη του προς τον Χριστό, για τον οποίο και μαρτύρησε τον 3ο μ.Χ. αιώνα στον τόπο που σήμερα βρίσκεται ο ναός του πολιούχου και προστάτου της πόλεως της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού αναφέρθηκε στις αρετές του Μυροβλήτη και Θαυματουργού αγίου και στα αναρίθμητα θαύματά του έως και σήμερα σε όλους όσοι τον επικαλούνται με θερμή πίστη, παρότρυνε όλοι να προσπαθούμε καθημερινά να μιμούμαστε τον άγιο, ακολουθώντας το παράδειγμα της ζωής του, την αυταπάρνηση, την καθαρότητα του βίου του και την τήρηση των εντολών του Θεού, ώστε να μυροβλύζει και η δική μας ζωή.

Πριν την Απόλυση έγινε η ευλόγηση των προεφερόμενων άρτων στο προαύλιο του ναού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμώτατος κατ᾽ ανάθεση Εφημέριος της Ενορίας Ορεινού Οικονόμος π. Μηνάς Κρητικός, ο Αιδεσιμώτατος Ιερεύς Γεώργιος Λογκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Ι. Μ. Ναού Αγ. Γεωργίου Ιεράπετρας και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννης Αρώνης.

Παρέστησαν ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ορεινού κ. Εμμανουήλ Κουρμουλάκης.

       

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων