28/05/2019 28/05/2019 Μέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα της περιόδου του Πεντηκοσταρίου πανηγύρισε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 26 Μαΐου, ο περικαλλής Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Φωτεινής, στην πόλη της Ιεράπετρας. Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, και στη συνέχεια Δισαρχιερατική  Θεία Λειτουργία, κατά την...
28 Μαΐου, 2019 - 19:13

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός της Ιεράπετρας

Διαδώστε:
Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός της Ιεράπετρας

Μέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα της περιόδου του Πεντηκοσταρίου πανηγύρισε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 26 Μαΐου, ο περικαλλής Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Φωτεινής, στην πόλη της Ιεράπετρας.


Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, και στη συνέχεια Δισαρχιερατική  Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ έλαβαν μέρος Εφημέριοι της Ενορίας και άλλοι Κληρικοί.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος με λόγο μεστό, απλό και γλαφυρό αναφέρθηκε στα υψηλά θεολογικά νοήματα της ευαγγελικής περικοπής της εορτής και του αποκαλυπτικού διαλόγου του Κυρίου μας Ι. Χριστού με την αλλοεθνή γυναίκα, φανερώνοντάς της το Μυστήριο της Αγίας Τριάδος και τα γνωρίσματα της αληθινής λατρείας. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ο Θεάνθρωπος αποκάλυψε στη Σαμαρείτιδα την «εν πνεύματι και αληθεία» λατρεία του Θεού, ο οποίος «ουκ εν χειροποιήτοις ναοίς κατοικεί», κατά τον Απόστολο Παύλο. Η θεία λατρεία πλέον είναι πνευματική, αληθινή και λογική και νοερά, και η μέχρι τότε αμαρτωλή Σαμαρείτιδα φωτίζεται και συνειδητοποιεί ότι πέρα από το αισθητό νερό υπάρχει το «ύδωρ το ζων», που είναι η Χάρη του Θεού και η δρόσος του Αγίου Πνεύματος. Επίσης, ο Κύριος αποκαλύπτει στη Σαμαρείτιδα άγνωστες πτυχές της ζωής της και την οδηγεί στην μετάνοια. Η μετέπειτα Αγία Φωτεινή, μετά τη συνάντηση και τη γνωριμία της με τον αναμενόμενο Μεσσία, αναγεννάται, φωτίζεται και οδηγείται σε μετάνοια, βαπτίζεται και μετατρέπεται σε πύρινο Απόστολο και Διδάσκαλο της θεότητας του Χριστού, ξεκινώντας από τις πέντε αδελφές της και τους δύο γιούς της. Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τόνισε ότι η Αγία Φωτεινή, που έδρασε ιεραποστολικά στη Συρία, στη Φοινίκη, στην Παλαιστίνη, την Βόρεια Αφρική και τέλος στη Ρώμη, υπέμεινε με μοναδική καρτερία πολλά βασανιστήρια και μαρτύρησε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της με αποκεφαλισμό δια ξίφους, ευχήθηκε δε όλοι να τη μιμηθούμε και να αγωνιζόμαστε στη ζωή μας για να γευόμαστε το «ύδωρ το ζων».

 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, τον οποίο καλωσόρισε και ευχαρίστησε εγκάρδια διότι με τη συμμετοχή του λάμπρυνε την πανήγυρη του καθεδρικού ναού της πόλεως, μαζί με την εκλεκτή συνοδεία του, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικόδημο Κατρίνη,  Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, τον Παν/το Αρχιμ. Άνθιμο και τους Οσιωτάτους Μοναχούς Νικόδημο και Γεράσιμο από την Ι. Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για τη πρόσκληση και την αδελφική αγάπη του, και του ευχήθηκε ο Αναστάς Κύριος, δια πρεσβειών της Αγίας Μεργαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής, να περιφρουρεί και να περισκέπει τον ίδιο, τον ευαγή κλήρο και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς του.


Στην πανήγυρη παρέστη πλήθος πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιω. Πλακιωτάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, η Αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, ο πρ. Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Αντ. Πετράς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Ακολούθηκε καφές και κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι του ναού.

περισσότερες φωτογραφίες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων