23/12/2023 11/03/2024 Με επιτυχία και μέσα στην ατμόσφαιρα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου 2023 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», κατά τη διάρκεια της οποίας εκτέθηκαν ενδεικτικά έργα των μαθητών της Σχολής Αγιογραφίας...
23 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:03
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2024 - 12:37

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης

Διαδώστε:
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης

Με επιτυχία και μέσα στην ατμόσφαιρα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου 2023 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», κατά τη διάρκεια της οποίας εκτέθηκαν ενδεικτικά έργα των μαθητών της Σχολής Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Η Χορωδία των Ιεροψαλτών της Ιεράπετρας και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» απέδωσαν μελωδικότατα ύμνους από την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων των Χριστουγέννων, υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή της Σχολής κ. Ιωάννου Αρώνη.

Την εκδήλωση προλόγισε κατάλληλα ο Αιδεσιμολογιώτατος Εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, ο οποίος με γλαφυρότητα σχολίασε την υμνολογία των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων και παρουσίασε το βαθύτερο νόημα της εορτής των Χριστουγέννων.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Χορωδία μαζί με μαθητές της Σχολής έψαλαν τα Κρητικά κάλαντα των Χριστουγέννων και τα Βυζαντινά κάλαντα των Χριστουγέννων («Άναρχος Θεός») με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων από τους δασκάλους αλλά και σπουδαστών των τμημάτων της Σχολής.

Ο κ. Αρώνης ευχαρίστησε τους δασκάλους στα τμήματα παραδοσιακής μουσικής Βαγγέλη Βαρδάκη, Βαγγέλη Φανουράκη, Κων/να Μπαχλιτζανάκη και Βασιλική Σχοινά, ενώ εκ μέρους των σπουδαστών της Σχολής Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού η Αρχοντία Κοντάκη ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και προσωπικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την ευκαιρία που τους προσφέρει να διδαχθούν την Αγιογραφία. Όπως τόνισε, «η Αγιογραφία είναι ιερή τέχνη, και η εικόνα δεν είναι φωτογραφία, είναι «εις Χριστόν παιδαγωγία», δεν είναι «αντικείμενο», είναι ιερό σκεύος, δεν είναι συλλεκτικό είδος, αλλά είναι παρηγοριά, παραμυθία και ανάπαυση των Ορθοδόξων Χριστιανών κοντά στον Τριαδικό Θεό».

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Χοράρχη, Διευθυντή της Σχολής και Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας κ. Ιωάννη Αρώνη, τους ιεροψάλτες που πλαισιώνουν τη χορωδία, τον δάσκαλο της Αγιογραφίας κ. Νικόλαο Γρινιεζάκη, καθώς και τους δασκάλους στα τμήματα παραδοσιακής μουσικής, οι οποίοι εντελώς δωρεάν, με πολλή αγάπη και μεράκι μεταλαμπαδεύσουν την παραδοσιακή μουσική, εξαίροντας ιδιαιτέρως τις γνώσεις και την προσφορά του «ανθρώπου και δασκάλου» Βαγγέλη Βαρδάκη στη μουσική της Ανατολικής Κρήτης.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιο Ταρλαντέζο, ιερατικώς Προϊστάμενο του ναού, για το προλόγισμα των θεόπνευστων ύμνων που απέδωσε η Χορωδία.

«Οι ύμνοι μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να προσεγγίσουμε το μυστήριο της σάρκωσης του Θεού, ενώ τα έργα της Αγιογραφίας που εκτίθενται αποτελούν έκφραση της ψυχής όσων αγιογραφούν υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος. Και πρόσθεσε ότι «σκοπός μας είναι τα νέα παιδιά να διδαχθούν αυτές τις ιερές τέχνες που έχουν μυσταγωγικό, παιδαγωγικό και αναγωγικό χαρακτήρα μπρος τον Θεό».

Ακόμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον νέο Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλη, τη Βουλευτή Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Γεώργιο Κουγιουμουτζάκη και κ. Νικόλαο Τζουμάκα, τον Ιερό Κλήρο και όλους τους παρισταμένους. Ευχήθηκε, τέλος, να μην περιοριστούμε μόνο στον στολισμό των σπιτιών και των δρόμων αλλά φέτος να γεννηθεί στις καρδιές μας ο Χριστός, και προέτρεψε να παρακαλέσουμε τον Θεό της ειρήνης να επικρατήσει αληθινή ειρήνη και καταλλαγή στις μέρες μας που ηχεί και πάλι η κλαγγή των όπλων.

Ακολούθησε η φήμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου από τη χορωδία, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους παρισταμένους.

Περισσόετερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων