02/07/2023 05/07/2023 Με μεγαλοπρέπεια ο περικαλλής Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων Αρναίας της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, σε σχέδια του αειμνήστου Ορλάνδου και με μέριμνα των γυναικών της Αρναίας χτισμένος το 1919, γιόρτασε τη Μνήμη των Αγίων Ενδόξων Αναργύρων των Ρωμαίων Ιατρών, Κοσμά και Δαμιανού. Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής (Σάββατο 1η Ιουλίου τ.έ.) της Ακολουθίας του Όρθρου...
02 Ιουλίου, 2023 - 12:08
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2023 - 2:23

Αρναία: Πανηγυρικός εορτασμός των Αγίων Αναργύρων και λιτανεία της θαυματουργού Εικόνας τους

Διαδώστε:
Αρναία: Πανηγυρικός εορτασμός των Αγίων Αναργύρων και λιτανεία της θαυματουργού Εικόνας τους

Με μεγαλοπρέπεια ο περικαλλής Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων Αρναίας της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, σε σχέδια του αειμνήστου Ορλάνδου και με μέριμνα των γυναικών της Αρναίας χτισμένος το 1919, γιόρτασε τη Μνήμη των Αγίων Ενδόξων Αναργύρων των Ρωμαίων Ιατρών, Κοσμά και Δαμιανού.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής (Σάββατο 1η Ιουλίου τ.έ.) της Ακολουθίας του Όρθρου και της λαμπράς Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά και Αμφιλόχιο Χάϊτα, τον και εκλεκτό Εφημέριο της Ενορίας, τον Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τους Διακόνους π. Αθανάσιο Σφουγγάρο, π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση.

Ο Εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στην Αρναία

Οι προσκυνητές κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό, τον προαύλειο χώρο του και την έμπροσθεν αυτού οδό, με επικεφαλής τον Βουλευτή κ. Γεώργιο Βαγιωνά, την Αντιπεριφερειάρχη κα Αικατερίνη Ζωγράφου, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στυλιανό Βαλιάνο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Γεώργιο Θαλασσινό, Νικόλαο Αυγερινό και Ευρυπίδη Ατζιαμή, την Πρόεδρο της Α΄ Βαθμίου Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση, την Πρόεδρο της ΑΞΤΑΔΑ κα Μαριλένα Ζαμάνη, τον Πρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριο Τζιτζιρίκα, τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Ελλάδος και Πολιτευτή κ. Γρηγόριο Τάσιο, τον Τοπικό Πρόεδρο κ. Αγαπητό Κιάτο, την Τοπική Σύμβουλο κα Στέλλα Μπήρου, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας κ. Αναστάσιο Καραπαντά, τον Προϊστάμενο Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Παντελή Αλβανό κ.ά.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, πλέκοντας το εγκώμιο των εκ Ρώμης Αγίων Αναργύρων, οι οποίοι έζησαν περί το τέλος του 3ου αιώνος μ. Χ. (πιθανή χρονολογία κοιμήσεώς τους το 284 μ.Χ.), παρετήρησε ότι στον Ορθόδοξο χώρο και την Παράδοση τα Χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος αναβλύζουν και προχέονται, κοσμώντας το ανθρώπινο πρόσωπο, από τον κρουνό της Αγάπης, όπως στο Αποστολικό σημερινό Ανάγνωσμα (Α΄ Κορ. ιβ΄27 – ιγ΄8) ο Απόστολος των Εθνών Παύλος το υπογραμμίζει: «…ζηλοῦτε δὲ τὰ χαρίσματα τὰ κρείττονα. καὶ ἔτι καθʼ ὑπερβολὴν ὁδὸν ὑμῖν δείκνυμι…», δηλαδή, «…να επιδιώκετε με ζήλο τα Χαρίσματα που φέρνουν μεγαλύτερη ωφέλεια στις ψυχές, γι’ αυτό είναι και ανώτερα Χαρίσματα﮲σας υποδεικνύω, λοιπόν, δρόμο και μέσο έξοχο και υπέροχο, με τον οποίο αποκτιούνται τα υψηλότερα Χαρίσματα. Και το μέσον αυτό είναι η Αγάπη…» (Α΄ Κορ. ιβ΄ 31).

Η αναφορά στον Ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου

Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στο Εκκλησίασμα, με έκδηλη τη συγκίνηση, τον υπέροχο Ύμνο της Αγάπης που συνέθεσε ο Θείος Παύλος και εμπεριέχεται στο ΙΓ΄ κεφάλαιο της Α΄ προς Κορινθίους του Επιστολής (Α΄ Κορ. ιγ΄ 1 – 13), αποδοσμένο από το Ιερό Κείμενο του Αποστόλου στο σημερινό Νεοελληνικό ιδίωμα της γλώσσης!

Επέμεινε δε σε τρία σημεία του λαμπρού αυτού φιλολογικού κειμένου: α) Ότι η Αγάπη η γνήσια δεν φθονεί (οὐ ζηλοῖ), δεν ξιππάζεται (οὐ περπερεύεται) και δεν φουσκώνει από οίηση και υπερηφάνεια (οὐ φυσιοῦται) (Α΄Κορ. ιγ΄ 4)! β) Η όντως Αγάπη σκεπάζει όλες τις ελλείψεις του ‘’άλλου’’, του πλησίον και δεν τον διαπομπεύει γι’ αυτές και εξαιτίας αυτών﮲ σε όλα δε δείχνει άκρατη υπομονή για τον ‘’πλησίον’’ (…πάντα στέγει… πάντα υπομένει) (Α΄Κορ. ιγ΄ 7). Και γ) Τελικά δεν ζητεί τα δικά της συμφέροντα, την ανταπόδοση, δηλαδή, για ο,τι ευλογημένο πλουτίζει τον ‘’άλλον’’ (οὐ ζητεῖ τά ἑαυτῆς) (Α΄ Κορ. ιγ΄ 5)!

Περαίνοντας δε την προσλαλιά του, μακάρισε τον όμιλο των Γυναικών που το 1919 επί προκατόχου του κυρού Σωκράτους πρωτοστάτησαν στην ανέγερση του Ναού των Αγίων Αναργύρων, το δε 1923 προέβησαν στην μερική Αγιογράφησή του και μάλιστα από τον Αγιογραφικό Οίκο των Χαλδέζων της Νέας Σκήτης Αγίου Όρους, της Καλύβης του Αγίου Χαραλάμπους: Αγιογράφους Ευστράτιο, Χαράλαμπο και Γαβριήλ, ως μας πληροφορεί ο ιστορικός της Αρναίας κ. Δημήτριος Κύρου!

Το Ιερό Αναλόγιο του Ναού εκόσμησαν, πέραν του εκλεκτού Πρωτοψάλτου του κ. Ιωάννη Κέκερη, Προέδρου του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Μητρόπολης και του Λαμπαδαρίου Καθηγητού κ. Χαραλάμπους Λαζαρίδη, ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας κ. Βασίλειος Κοκκαλιάρης, οι Λαμπαδάριοι του ιδίου Ναού κ.κ. Κωνσταντίνος Πνευματικός και Πέτρος Κοτρότσιος με τους συνεργάτες τους.

Λιτανεία της Θαυματουργού Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων

Να σημειωθεί ότι προ της Απόλυσης της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων ανά τις οδούς της πόλης, ιερά πομπή στην οποία μετείχαν ευγενώς και οι Παν. Αρχιμ. π. Κύριλλος Τσερεβελάκης και π. Μελέτιος Τσόγκας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Αρναίας με χοράρχη τον Μουσικό Καθηγητή κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη.

Ο Εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στην Αρναία Χαλκιδικής - Περιφορά

Εσπερινός

Την παραμονή τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου και Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Ιγνατίου Ριγανά, ο οποίος εκήρυξε και τον θείο λόγο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων