17/05/2021 17/05/2021 Ιερισσού Θεόκλητος: “Δυστυχώς, ζούμε μέσα σ’ έναν κόσμο που η ύπαρξη πιά δεν ταυτίζεται με τη ζωή, κατά τον ιερό Αυγουστίνο. Με την Ανάστασή Του όμως ο Κύριος μεταμορφώνει την ύπαρξη σε Ζωή η καλύτερα σε Αγιοζωή!”   Την Κυριακή 16η Μαΐου, 2021, την χαρακτηριζόμενη από την Εκκλησία μας Κυριακή των Μυροφόρων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...
17 Μαΐου, 2021 - 11:27
Τελευταία ενημέρωση: 17/05/2021 - 12:41

“Η Ανάσταση του Κυρίου μεταμορφώνει την ύπαρξη σε Αγιοζωή”

Διαδώστε:
“Η Ανάσταση του Κυρίου μεταμορφώνει την ύπαρξη σε Αγιοζωή”

Ιερισσού Θεόκλητος: “Δυστυχώς, ζούμε μέσα σ’ έναν κόσμο που η ύπαρξη πιά δεν ταυτίζεται με τη ζωή, κατά τον ιερό Αυγουστίνο. Με την Ανάστασή Του όμως ο Κύριος μεταμορφώνει την ύπαρξη σε Ζωή η καλύτερα σε Αγιοζωή!”

 

Την Κυριακή 16η Μαΐου, 2021, την χαρακτηριζόμενη από την Εκκλησία μας Κυριακή των Μυροφόρων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ακολουθούμενος από τους Διακόνους π. Θεόκλητο Παρδάλη και π. Αμφιλόχιο Χάϊτα, επισκέφθηκε τον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ζαγκλιβερίου, που τόσο ετίμησε και ανέδειξε ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος και εκλεκτός παιδαγωγός π. Παναγιώτης Κορκόντζηλας ο εκ Πατρών Αχαΐας, που διετέλεσε και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού επί αοιδήμου Μητροπολίτου Παύλου του Σοφού.

Τον υπoδέχθηκε με μεγάλη χαρά ο δυναμικός εφημέριος της Ενορίας Αιδ. Οικ. π. Ιωάννης Κωνσταντίνου, κατά σάρκα γαμβρός του αειμνήστου π. Παναγιώτου και διάδοχός του, καθότι η σημερινή Πρεσβυτέρα Ιωάννα είναι η εκλεκτή και αγαπημένη του θυγατέρα. Μαζί του και οι ενορίτες του Αγίου Γεωργίου με επικεφαλής την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά κα Βασιλεία Λούρδα, τον Τοπικό Πρόεδρο κ. Νικόλαο Κοπαρανίδη και τον τέως εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γεώργιο Κεμαλμά.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, με βάση την περικοπή από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο ( Μαρκ. ιε΄ 43- ιστ΄ 8) που αναγνώστηκε, διεκήρυξε την πίστη της Εκκλησίας στον Αναστάντα Κύριό μας ως θεμέλιο λίθο της Θεολογίας, βιούμενη ως καρδιά της Αγιοεμπειρίας και του Πιστεύω της Ορθοδοξίας!

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι γεγονός ιστορικά, αγιογραφικά και θεολογικά μεμαρτυρημένο κατά τρόπον αναντίρρητο και απρόσβλητο. Και τούτο διότι δεν μαρτυρείται και δεν κατοχυρώνεται μόνο στα Ευαγγέλια, αλλά και σ’ ολάκερη την ιστορία της Εκκλησίας, τη ζωή των Μαρτύρων και των Αγίων μας και τη θύραθεν σοφία βιώνεται ως γεγονός μοναδικής και σωστικής σημασίας για τον άνθρωπο και τον σύμπαντα κόσμο. Σ’αυτό επάνω θεμελιώνει την ιστορική του πραγματικότητα και υπόσταση ο Χριστιανισμός. Ο Αναστάς Κύριος είναι Αυτός που τρώει μπροστά στους Μαθητές Του, Αυτός που προσκαλεί να Τον αγγίξη ο Θωμάς (Ιωάν. κ 19-29), Αυτός που οι Μαθητές αναγνωρίζουν στην ευλογία και κλάση του άρτου, Αυτός που δεν είναι “πνεύμα” (φάντασμα) ορατό (Λουκ. κδ΄ 38-40), αλλά συγκεκριμένο ορατό Πρόσωπο· ο αγαπημένος Διδάσκαλος. Αυτός που προσκυνούν οι Μαθητές στο όρος της Γαλιλαίας ( Ματθ. κη΄ 18). Αυτός που στο ακρογιάλι της Τιβεριάδος αποκαθιστά τον Πέτρο στο αξίωμά του και γευματίζει μαζί τους (Ιωάν. κα΄1-25), Αυτός που στην πορεία προς Εμμαούς αναθερμαίνει τις κουρασμένες ψυχές των Μαθητών (Λουκ. κδ΄13-35), Αυτός που εμφανίζεται στην Μαγδαληνή Μαρία ( Μαρκ. ιστ’ 9-11), Αυτός που ενδύει τους αποκαρδιωμένους Μαθητές με τη θεοπλημμύρα της Αιώνιας Ζωής, της εκπηγαζούσης απ’ Αυτόν (Ματθ. κη΄16-20)»!

Και κατέληξε ο Επίσκοπος: «Ο Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος σημειώνει· “ Όταν έπλασε ο Θεός τον Αδάμ, δεν του έβαλε στο σώμα φτερά όπως στα πουλιά, αφού έμελλε να του δώση στην Ανάσταση τα φτερά του Πνεύματος, για να υψώνεται με αυτά και να αρπάζεται όπου θέλει το Πνεύμα. Αυτά τα νοητά φτερά έχουν δοθή από τώρα στις ψυχές των Αγίων και τις σηκώνουν ψηλά προς το ουράνιο φρόνημα”. Δυστυχώς, ζούμε μέσα σ’ έναν κόσμο που η ύπαρξη πιά δεν ταυτίζεται με τη ζωή, κατά τον ιερό Αυγουστίνο. Με την Ανάστασή Του όμως ο Κύριος μεταμορφώνει την ύπαρξη σε Ζωή η καλύτερα σε Αγιοζωή!».

 

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

 

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης προεχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Ιωάννη Κωνσταντίνου, προσφέροντάς του τον επιστήθιο Σταυρό που φορούσε ο ίδιος. Ο π. Ιωάννης σημειωθήτω είναι απόφοιτος της Παντείου Σχολής και πατέρας τριών τέκνων, το ηλικιακά πρώτο των οποίων, δηλαδή ο Σάββας-Καλοτραπέζης, κατά το παρελθόν Ακαδημαικό έτος εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τυγχάνει λίαν αγαπητός στον Δεσπότη και είναι το καύχημα της οικογενείας του!

Επίσης ετέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο των αδελφών μας Γεωργίου και Ελευθερίας από το Ζαγκλιβέρι, προσθέτοντας στις αιτήσεις του τη δέηση προς τον Κύριο να αναπαύση την ψυχή του άρτι κοιμηθέντος φίλου του, αειμνήστου Νικολάου Ατσόνιου, εκλεκτού τεχνίτου, γλυκυτάτου Ιεροψάλτου-Λαμπαδαρίου της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως και στενού συνεργάτου του Γέροντός του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, καταγομένου από το νησί της Σίφνου, πιστού όντως εργάτου της Εκκλησίας και τέκνου τιμίου του καυχήματος των Σιφνίων, της περιάκουστης Παναγίας της Κανάλας.

Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων