03/08/2023 03/08/2023 Κατά την Εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αρχιδιακόνου και Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό τη Αρναίας τελέστηκε η Ακολουθία του Όρθρου και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Ταμιάθεως κ. Γερμανού (Γαλάνη), ο οποίος διακονεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, υπό τον Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο. Ο Μητροπολίτης...
03 Αυγούστου, 2023 - 13:23
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2023 - 13:30

Η Αρναία τίμησε τον Άγιο Στέφανο τον “Μελισσά”

Διαδώστε:
Η Αρναία τίμησε τον Άγιο Στέφανο τον “Μελισσά”

Κατά την Εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αρχιδιακόνου και Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό τη Αρναίας τελέστηκε η Ακολουθία του Όρθρου και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Ταμιάθεως κ. Γερμανού (Γαλάνη), ο οποίος διακονεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, υπό τον Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο.

Ο Μητροπολίτης Ταμιάθεως μέχρι της ανυψώσεώς του εις Επίσκοπον ήταν Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως και μάλιστα Ιεροκήρυκας του Μητροπολιτικού Ναού του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου Αρναίας και γενικώτερα της Ιεράς Μητροπόλεως. Τον Πανιερώτατο υπεδέχθησαν τόσο ο Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, όσο και οι Εφημέριοι της Αρναίας Παν. Αρχιμανδρίτης Παΐσιος Σουλτανικάς και π. Αμφιλόχιος Χάιτας και ο Αιδ. Οικ. π. Γεώργιος Τρικκαλιώτης, μαζί με τον Διάκονο π. Νικόλαο Τσεπίση.

Ο Ποιμενάρχης τιμώντας τον εξαίρετο προσκεκλημένο του, παρέστη συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος και απήλαυσε ειλικρινώς τον ιεροπρεπή Ιεράρχη ως Λειτουργό και Ιεροκήρυκα.

Ο ομιλητής Πανιερώτατος κ. Γερμανός, γλαφυρότατα παρουσίασε τον Διάκονο Στέφανο στο πυκνό Εκκλησίασμα, βασισμένος στο Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων του Ευαγγελιστού Λουκά και ιδιαιτέρως στάθηκε στη φοβερή δημηγορία του Αρχιδιακόνου ενώπιον του Συνεδρίου των Εβραίων, όταν Εκείνος κλήθηκε να απολογηθεί γιατί κήρυττε Ιησού Χριστό, τέλειο Θεό και Άνθρωπο, και Τούτον Εσταυρωμένο και Αναστάντα.

Επίσης ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη Διακονία του στην Αλεξάνδρεια, δίπλα στον Ιεραπόστολο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, ο οποίος ομολογουμένως ανέπλασε και μεγάλυνε έτι περισσότερο το Δευτερόθρονο της Ορθοδοξίας Πατριαρχείο, δηλαδή τον Θρόνο του Αγίου και Αποστόλου Μάρκου του Ευαγγελιστού. Δεν παρέλειψε δε να μνημονεύσει και τη μεγάλη προσφορά και Διακονία στην Αφρική του τ. Πρωτοσυγκέλλου και Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπουκόμπα και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσοστόμου (Μαϊδώνη), ο οποίος κυριολεκτικώς εκδαπανάται σπέρνοντας στα άγονα εδάφη της μαύρης Ηπείρου τον λόγο του Χριστού.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος προσεφώνησε τον Λειτουργό Ιεράρχη και του προσέφερε ως ενθύμιο της λαμπράς αυτής Πανηγύρεως ένα Επισκοπικό Εγκόλπιο, με την Κυρία Θεοτόκο αποτυπωμένει σε αυτό. Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αρναίας προσέφερε κατά την έξοδο από τον Ιερό Ναό σε όλο το Εκκλησίασμα το παραδοσιακό Αρναιώτικο μέλι και τα καρύδια που μοσχοβολούν παράδοση και θυμίζουν τη θυσία του Προστάτου τους Αρχιδιακόνου για την Εκκλησία.

Σημειώνετια ότι η Πόλη της Αρναίας, πάντοτε σε πνευματική σχέση και κοινωνία ευρισκόμενη με την Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους, αποδίδει μεγάλο σεβασμό στον Πολιούχο της Άγιο Στέφανο, και τον τιμά τόσο κατά την 26η Δεκεμβρίου, κατά την ημέρα του Μαρτυρίου του, μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα, όσο και στις 2 μηνός Αυγούστου, επί τη Ανακομιδή των Χαριτροβρύτων Λειψάνων Του. Τούτη μάλιστα τη γιορτή οι Αρναιώτες τη χαρακτηρίζουν ως ‘’Άγιο Στέφανο τον Μελισσά’’, γιατί οι Μελισσοκόμοι κατά κύριο επάγγελμα πολίτες της έχουν διαλέξει την ημέρα αυτή για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στον Προστάτη τους Άγιο, που Τον θεωρούν και όντως είναι, ο Πνευματικός τους Πατέρας.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων