23/07/2022 23/07/2022 Η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου εόρτασε τη μνήμη της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Ισαποστόλου και Μυροφόρου στο Παρεκκλήσιο στα Γαβριάδια της Ιερισσού. Ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος τίμησε ιδιατέρως την Αγία Αυτή και έχει θέσει υπό την προστασία του το πανέμορφο εξωκκλήσι της που γειτνιάζει με την Ιερισσό. Το συγκεκριμένο Παρεκκλήσσσι είναι...
23 Ιουλίου, 2022 - 13:02
Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2022 - 13:06

Η εορτή της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στα Γαβριάδια Ιερισσού

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στα Γαβριάδια Ιερισσού

Η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου εόρτασε τη μνήμη της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Ισαποστόλου και Μυροφόρου στο Παρεκκλήσιο στα Γαβριάδια της Ιερισσού. Ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος τίμησε ιδιατέρως την Αγία Αυτή και έχει θέσει υπό την προστασία του το πανέμορφο εξωκκλήσι της που γειτνιάζει με την Ιερισσό.

Το συγκεκριμένο Παρεκκλήσσσι είναι ένα κόσμημα παραδοσιακό που ανήγειραν οι παραθεριστές των Γαβριαδίων στο όνομα της γυναίκας Εκείνης, της Μυροφόρου και τολμηράς, που πρώτη δέχθηκε το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου και χαριτώθηκε να είναι η πρώτη ύπαρξη που συνομίλησε με τον Αναστάντα Κύριό μας.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 21 Ιουλίου το απόγευμα, ετελέσθη Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν της Μυροφόρου, του οποίου προέστη ο Παν. Αρχιμ. π. Παίσιος Σουλτανικάς, Προιστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο. Να σημειωθή ότι λειτουργικώς εξυπηρετείται από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιερισσού.

Την κυριώνυμο ημέρα της Ακολουθίας του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος, ακολουθούμενος από τους δύο Διακόνους του π. Αμφιλόχιο Χάιτα και π. Νικόλαο Τσεπίση.

Τον πλαισίωσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος της περιοχής Παν. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος Χατζόγλου και οι εφημέριοι της Ιερισσού Πρωτ. π. Μακάριος Ζωνάρας και π. Βασίλειος Ανυφαντής. Ο ευλογημένος Λαός του Θεού προσήλθε στη χάρη Της τιμώντας την Αγία και τους κόπους των φιλοχρίστων κ. Γεωργίου Ανανιάδη, της εριτίμου συζύγου του κ. Φανής και των συνεργατών τους, που διαθέτουν εξοχικά και παραθερίζουν στα Γαβριάδια.

Το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην προσωπικότητα της Αγίας που ήταν μια πονεμένη ύπαρξη, από την οποία ο Κύριος, κατά τον Ευαγγελιστή Μάρκο, εξέβαλε επτά δαιμόνια. Καταγόταν από τα Μάγδαλα της Γαλιλαίας, μικρή πόλη κοντά στη λίμνη της Τιβεριάδος και ακολούθησε τον Κύριο υπηρετώντας Τον και διακονώντας Τον μέχρι τη Σταύρωση και την Ταφή Του.

Μαζί με όμιλο πολλών γυναικών Τον ακολούθησαν σε όλη Του την πορεία και μετά την Ανάσταση, αφού αξιώθηκε να δη τον Αναστάντα Κύριο μαζί με την Παναγία Μητέρα Του, μετεβλήθη σε διαπρύσιο κήρυκα του Ευαγγελίου, αναπτύσσοντας πλουσιότατη αποστολική δράση μέχρι την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τη Φοινίκη, τη Συρία, την Παμφυλία κ. α.

Κατέληξε στην Έφεσο της Μικράς Ασίας, όπου συνάντησε τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και κοιμηθείσα ενταφιάστηκε στη θύρα του σπηλαίου, όπου αργότερα εκοιμήθησαν οι μακάριοι επτά Παίδες οι εν Εφέσω. Είναι ατίμητος θησαυρός το γεγονός, είπε ο Σεβασμιώτατος, ότι στη γεραρά Μονή της Σιμωνόπετρας θησαυρίζεται το αριστερό χέρι της Αγίας άφθαρτο, με το δέρμα του και τους τένοντες και μάλιστα υπό φυσιολογική θερμοκρασία ζώντος ανθρωπίνου οργανισμού.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος και με βάση τη λαμπρή προσφορά της Αγίας στην Εκκλησία του Κυρίου, ανεφέρθη στο γεγονός ότι η Εκκλησία του Χριστού και ο Αναστάς έβγαλαν τη γυναίκα από το κοινωνικό περιθώριο και την αφάνεια και της επέδωσαν και την προίκισαν με αξία μοναδική, σε απόλυτη ισοτιμία με τον άνδρα, φτάνοντάς την μέχρι το ύψος της Παντάνασσας που αποτελεί και τον σάρκινο Θρόνο του Βασιλέως Χριστού.

Ο άνθρωπος, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, επλάστηκε από τον Δημιουργό του άρσεν και θήλυ, για να διακονήση και να ομορφύνη τον κόσμο λέγοντάς του το νόημά του. Γι’ αυτό πάντα η Εκκλησία τονίζει ότι ο άνδρας χωρίς τη γυναίκα είναι μονόπλευρος και η γυναίκα χωρίς τον άνδρα είναι η μία πλευρά του ανδρός.

Τέλος ευχήθηκε σε όλους ο Κύριος με τις ευχές της Αγίας Του, να ωραίζη τον πανέμορφο αυτό χώρο και να τον πλουτίζη με αναστάσιμη χαρά και τη Χάρη Του!

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων