25/09/2022 26/09/2022 Στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Προμήτορος Αγίας Άννης, το οποίο ανήγειρε διαρκούσης της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορωνοϊού ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Παν. Αρχιμ. Δωρόθεος Ζέρβας στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής, όπου είναι και Εφημέριος, τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022, ο Εσπερινός του Σαββάτου και η κουρά εις μοναχόν ενός...
25 Σεπτεμβρίου, 2022 - 17:20
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2022 - 2:11

Κουρά μοναχού τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιερισσού

Διαδώστε:
Κουρά μοναχού τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιερισσού

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Προμήτορος Αγίας Άννης, το οποίο ανήγειρε διαρκούσης της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορωνοϊού ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Παν. Αρχιμ. Δωρόθεος Ζέρβας στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής, όπου είναι και Εφημέριος, τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022, ο Εσπερινός του Σαββάτου και η κουρά εις μοναχόν ενός νέου ανθρώπου που εισάγεται με αυτό τον τρόπο στον Ιερό Κλήρο.

Της όλης Ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, ομόρων Ιερών Μητροπόλεων και του Αγίου Όρους.

Ο νέος φέρελπις Μοναχός κατάγεται από τα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης και τυγχάνει πνευματικό τέκνο του π. Δωροθέου Ζέρβα. Πρόκειται για τον κ. Μιχαήλ Κωτινούδη, απόφοιτο Λογιστικού ΙΕΚ και υποψήφιο φοιτητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.. Πρόκειται για τον Γραμματέα του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μαθήτευσε επί αρκετά έτη δίπλα στον Επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μιχαήλ Καρτσιώτη, εκλεκτό εκπαιδευτικό και συνεχίζει να διακονή στην ίδια Υπηρεσία επί σημερινού Προέδρου κ. Ιωάννη Κοτσιάνη. Παρόντες ο Πρόεδρος των Πετροκεράσων κ. Αθανάσιος Καλαφάτης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού κ. Μιχαήλ Καρτσιώτης και ο νυν Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Τριαντάφυλλος Οικονόμου. Της Ακολουθίας, βεβαίως, μετείχε και ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων π. Μιχαήλ Γιαννάκοβ. Το Παρεκκλήσιο της αγίας Άννης υπερεπληρώθη τόσο από ενορίτες του Αγίου Προδρόμου όσο και από πνευματικούς αδελφούς και φίλους του νέου Μοναχού.

Ο Σεβασμιώτατος έδωσε στο νέο του πνευματικό τέκνο το μοναχικό όνομα Νικόδημος, προς τιμήν τόσον του Οσίου Πατρός Ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, όσον και του προκατόχου του αειμνήστου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρού Νικοδήμου Αναγνώστου και τον ενέταξε στην Ιερά Μονή Αγίου Χριστοφόρου Αρναίας, με Ηγούμενο τον Παν. Αρχιμ. π. Παίσιο Σουλτανικά.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγους πατρικούς στον νέο Μοναχό π. Νικόδημο, τονίζοντας ότι η πνευματική ζωή που διάλεξε να ζήση σημαίνει ενάσκηση άρετών. Οι αρετές, είπε ο Σεβασμιώτατος, είναι χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και συνάμα αποτελούν εργαλεία τελειότητας και μέσα για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.

Η Εκκλησία, διευκρίνησε ο ομιλητής, ποτέ δεν κήρυξε ότι οι αρετές είναι αυτοσκοπός ή απλός σκοπός της χριστιανικής ζωής. Κάτι τέτοιο διδάσκει μόνο η σχολαστική και εκκοσμικευμένη περί Θεού και ανθρώπου παπική και προτεσταντική αντίληψη. Οι αρετές είναι μέσα και μαρτύρια του αγώνος του πιστού που έχει ακράδαντη την απόφαση της χριστοζωής. Είναι χαρίσματα αγιοπνευματικά και εργαλεία τελειότητας· δεν βρίσκεται σ’ αυτές η τελειότητα, αλλά πετυχαίνεται με αυτές.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ ενδεικτικώτατα παρατηρεί· “Η προσευχή, η νηστεία, η αγρυπνία και το οποιοδήποτε χριστιανικό έργο, όσο καλό κι αν είναι καθαυτό, δεν μπορεί να σταθή σαν σκοπός της χριστιανικής μας ζωής, μολονότι είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση του σκοπού… Η νηστεία και η αγρυπνία και η προσευχή και η ελεημοσύνη και οποιοδήποτε άλλο καλό έργο που γίνεται χάριν του Χριστού, αποτελούν μέσα για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος (που είναι ο αληθινός σκοπός της χριστιανικής ζωής)… Μόνο το καλό έργο, που γίνεται χάριν του Χριστού, φέρνει σ’ εμάς τον καρπό του Αγίου Πνεύματος. Κάθε έργο, που δεν γίνεται χάριν του Χριστού, έστω κι αν είναι καλό, δεν θα έχει την ανταμοιβή στη ζωή του μέλλοντος αιώνος και στην παρούσα ζωή δεν φέρνει την ευλογία του Θεού” . Γι’ αυτό αγαπητό μου παιδί, π. Νικόδημε, φρόντισε να ζης τις αρετές, αλλά κοίταξε να μυρωθούν με την αγιοπνευματική αύρα και τότε θα αρδευθούν από τον Παράκλητο! Τότε ο αγώνας σου θα είναι πολύκαρπος και χριστονοσταλγικός! Να ζήσης»!

Παρακολουθήστε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου:

 

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

DSC_4682

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων