25/07/2022 25/07/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος ακολουθούμενος από τον Διάκονό του π. Νικόλαο Τσεπίση επεσκέφθηκε τη μικρή Ενορία Αγίου Γεωργίου Μεσοκώμου, στην οποία διακονεί ευόρκως ο Αιδ. Οικ. π. Αντώνιος Παπασωτηρίου και ο οποίος- πράγματι- έχει φροντίσει ιδιαιτέρως να αναβιβάση τόσο το πνευματικό επίπεδο όλης της Ενορίας, όσο και την καλλιέπεια του Ιερού Ναού της...
25 Ιουλίου, 2022 - 14:32
Τελευταία ενημέρωση: 25/07/2022 - 14:35

Κυριάτικη ευχαριστιακή Σύναξη στο Μεσοκώμο και ο Εσπερινός της Αγ. Άννας στον Άγ. Πρόδρομο

Διαδώστε:
Κυριάτικη ευχαριστιακή Σύναξη στο Μεσοκώμο και ο Εσπερινός της Αγ. Άννας στον Άγ. Πρόδρομο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος ακολουθούμενος από τον Διάκονό του π. Νικόλαο Τσεπίση επεσκέφθηκε τη μικρή Ενορία Αγίου Γεωργίου Μεσοκώμου, στην οποία διακονεί ευόρκως ο Αιδ. Οικ. π. Αντώνιος Παπασωτηρίου και ο οποίος- πράγματι- έχει φροντίσει ιδιαιτέρως να αναβιβάση τόσο το πνευματικό επίπεδο όλης της Ενορίας, όσο και την καλλιέπεια του Ιερού Ναού της Κοινότητος.

Η έκπληξη την Κυριακή ΣΤ’ Ματαθαίου, ήταν η συμμετοχή στην Ευχαριστιακή Σύναξη του Παν. Αρχιμ. π. Χρυσάνθου Σαββίδη, Εφημερίου του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Καλλινδοίων (Καλαμωτού), ο οποίος έφερε μαζί του και τα πνευματικά του παιδιά και την Ενορία του, τα οποία έψαλαν υπέροχα και εστόλισαν τα αναλόγια του Αγίου Γεωργίου.

Το έπραξε ο π. Χρύσανθος για να τιμήση τον συνάδελφό του Κληρικό, μα και τον Επίσκοπό του, ο οποίος τρέφει τις καλύτερες εντυπώσεις για το πρόσωπό του.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του για τη ΣΤ Κυριακή Ματθαίου στάθηκε στο γεγονός της φρασεολογίας του Κυρίου μας προς τον παράλυτο της Καπερναούμ προ της Ιάσεώς του και της απολαύσεως πλέον υγιούς ζωής και πορείας. Στο ότι ο Κύριος του είπε: «Παιδί μου, σου έχουν συγχωρηθή οι αμαρτίες σου, έχε θάρρος» (Ματθ. θ΄ 2).

Πρόκειται για την από καρδιάς αποκατάσταση του ψυχικού κόσμου του ανθρώπου με τον Θεό που επέλεξε να τονίση ο Κύριος, συγχωρώντας τις αμαρτίες του παιδιού Του!

Ο λόγος λοιπόν περί αμαρτίας. Η αμαρτία, είπε ο Επίσκοπός μας, είναι άρνηση από μέρους του ανθρώπου της φυσικής του ροπής, άρνηση στην κλήση του Θεού για προσωπική κοινωνία και ένωση μαζί Του. Είναι τραγικό γεγονός, στο οποίο μετέχει ολόκληρος ο άνθρωπος.

Πρόκειται για σεισμό, συγκλονισμό και πτώση του ανθρώπου κάτω από το “είναι” του. Πρόκειται για αστοχία, αποτυχία του ανθρώπου να ολοκληρωθή και να τελειωθή στη σχέση κοινωνίας του με τον Θεό, αστοχία και αποτυχία του ανθρώπου στον προορισμό του, δηλαδή στη θέωση. Ουσιαστικά πρόκειται για την κακή χρήση, την κατάχρηση ή παράχρηση της ελευθερίας και όλων των δυνατοτήτων, που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο, η παράχρηση και κατάχρηση της ίδιας της ζωής και του κόσμου!

Τελικά, αποβαίνει κακή αλλοίωση της ανθρωπίνης φύσεως, τραυματισμός, εξασθένηση και μόλυνση του αρχικού “είναι” του ανθρώπου, είσοδος του “παρά φύσιν” στην ανθρώπινη ζωή και τέλος έκπτωση από την “κατά φύσιν” ύπαρξη στην “παρά φύσιν” ατομικότητα.

Πέρανε δε τον λόγο του ο ομιλητής αναφέροντας πως με την αλόγιστη κίνηση της αμαρτίας και την πτώση σε αυτήν ουσιαστικά ο άνθρωπος επιλέγει την πορεία της “αυτοθέωσης” και της αυτοσωτηρίας” που αποβαίνει ο τάφος της ανθρώπινης ελευθερίας, του Αγιασμού και της ζωής.

Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

Επίσκεψη στην κοινότητα Αγίου Προδρόμου

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας και πάλι με τον Διάκονό του ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη την Κοινότητα του Αγίου Προδρόμου, όπου ο εκλεκτός Εφημέριός της Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας με μέριμνά του έχει ανεγείρει το πανέμορφο Παρεκκλήσιο της Προμήτορος του Κυρίου μας, της Αγίας Άννης, που τόσο πολύ ευλαβείται ο φιλόχριστος Λαός της Ιεράς μας Μητροπόλεως και όχι μόνο.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού μετείχε πλειάδα Κληρικών μας, αλλά και Ιερείς από τις όμορες Ιερές Μητροπόλεις και ο Λαός του Θεού κατέκλυσε τόσο τον πάνσεπτο χώρο του Παρεκκλησίου, όσο και τον προαύλειο χώρο του, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτριο Ζαγγίλα, τη Δημοτική Σύμβουλο κα Μαρία Γκογκούση και τον Τοπικό Πρόεδρο κ. Στυλιανό Γεωργακούδη.

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη μητέρα της Θεοτόκου Αγία Άννα, θυγατέρα του Ιερέως Ματθάν και της Μαρίας. Η γέννησή Της ήταν απότοκος θερμής και διαρκούς προσευχής του ζεύγους των γονέων της και φυσικό ουσιαστικά δώρο του ουρανού προς τον κόσμο, ώστε να εκκινήση από το πρόσωπό Της και εντεύθεν η κατά Χριστόν Οικονομία.

Περικαλλή Ναό προς τιμήν της Αγίας Άννης έχτισε στην Κωνσταντινούπολη περί το 550 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, το Άγιον Όρος δε καυχιέται ότι το πέλμα Της αναλλοίωτο υπάρχει στην αγιορείτικη Σκήτη της Αγίας Άννης ως θησαυρός ακοίμητος του Αγίου Όρους και της Ορθοδοξίας.

Η Αγία Άννα με το ιερό λείψανό Της είναι η αιτία που μεγάλος αριθμός ατέκνων ζευγαριών ευρήκε τη χαρά της τεκνογονίας με τη μεσιτεία της. Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος, υπενθυμίζοντας την κακή κατάσταση του δημογραφικού ζητήματος της χώρας μας και τη συρρίκωνση του πληθυσμού της Ελλάδος, διερωτήθη με ποια καρδιά η παγκόσμια Κοινότητα και ιδίως η ελληνική αποδέχεται να σφαγιάζωνται ψυχές εμβρύων στις γαστέρες των χριστιανών γυναικών, υπερτονίζοντας τα δήθεν δικαιώματα της γυναίκας

Παίρνοντας αφορμή δε από την απόφαση του υψίστου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ότι απαγορεύεται πλέον στη χώρα αυτή η ελευθέρα άμβλωσις, υπερετόνισε ότι το γυναικείο σώμα πέραν της ομορφιάς και της προσφοράς του στην ανθρώπινη φύση είναι και μήτρα της ζωής. Το δοχείο της ζωής, το παλάτι της ζωής.

Έχει δικαίωμα και υποχρέωση λοιπόν η γυναίκα να το περιποιήται και να το φροντίζη, αλλά δεν ανήκει το σώμα της γυναίκας ή το σώμα του άνδρα σε αυτούς. Το ανθρώπινο σώμα είναι θεόπλαστο και απαρτισμένο από ύλη και πνεύμα. Όσο δικαίωμα, λοιπόν, έχει ο άνδρας και η γυναίκα για να φροντίζουν και να περιποιούνται το σώμα τους, άλλο τόσο δικαίωμα έχει και το έμβρυο, άμα τη συλλήψει του, για ζωή.

Και κατέληξε ο Δεσπότης: «Καλώς κάνουμε και φροντίζουμε τα ζώα και τα περιποιούμεθα. Είναι πλάσματα Θεού. Μα τα έμβρυα, στη μήτρα των γυνακών δεν είναι πλάσματα Θεού, δεν έχουν δικαίωμα να ζήσουν; Ποιος έχει το δικαίωμα να τους αφαιρή αυτή την επιλογή; Ας σκεφθή λοιπόν καλά η παγκόσμια Κοινότητα και κυρίως η Ρωμιοσύνη, μήπως με τις αμβλώσεις που επιχειρεί- τη αποφάσει πατέρων και μητέρων και ιατρών- χτίζη τον τάφο της!

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι και Κουρμπάνι στον προαύλειο χώρο του Παρεκκλησίου που φρόντισε ο π. Δωρόθεος και ευλόγησε μετέχοντας επ’ ολίγον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού.

Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων