11/03/2023 11/03/2023 Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, έφθασε χθες στην Ενορία Παναγίας της Σκουπιώτισσας στα Νέα Ρόδα και τέλεσε την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την έννοια του μετανθρωπισμού. Ο Σεβασμιώτατος συνοδευόταν από τους Διακόνους του π. Αθανάσιος Σφουγγάρο και π. Νικόλαο Τσεπίση. Προϊστάμενος του του Ιερού...
11 Μαρτίου, 2023 - 15:05
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2023 - 15:09

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού για την έννοια του μετανθρωπισμού

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ιερισσού για την έννοια του μετανθρωπισμού

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, έφθασε χθες στην Ενορία Παναγίας της Σκουπιώτισσας στα Νέα Ρόδα και τέλεσε την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την έννοια του μετανθρωπισμού.

Ο Σεβασμιώτατος συνοδευόταν από τους Διακόνους του π. Αθανάσιος Σφουγγάρο και π. Νικόλαο Τσεπίση. Προϊστάμενος του του Ιερού Ναού είναι Παν. Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Χατζόγλου, γέννημα των Νέων Ρόδων. Συμμετείχε η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κα Σοφία Ισαακίδου και  Άρχων του Οικουμενικού Θρόνου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Ανέστης Αρνόπουλος.

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην υπέροχη για την Ορθοδοξία σχέση Νυμφίου και Νύμφης, όπως εκφράζεται μέσα από τον Ακάθιστο Ύμνο, στο πρόσωπο βεβαίως της Παντάνασσας Κυρίας Θεοτόκου.

Και Νυμφίος της κάθε ψυχής και της Εκκλησίας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Νυμφίος της Εκκλησίας που κυρίως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής έρχεται προς συνάντησιν της Νύμφης Του, δηλαδή της κάθε ανθρώπινης ψυχής, σύμφωνα με τον ομιλητή.

Και όπως η Παναγία μας χαρακτηρίζεται στον Κανόνα του Ακαθίστου «Παστὰς τοῦ Λόγου ἀμόλυντος», δηλαδή, νυφιάτικο Δωμάτιο που συντελείται ο Μυστικός Γάμος της Ανθρωπότητας με τη Θεότητα του Λόγου, έτσι και η Εκκλησία στο Πρόσωπο και με το Πρόσωπο της Παναγίας αποβαίνει ο Γάμος της ανθρώπινης ψυχής με τον Κτίστη της, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Αυτή η νυφιάτικη σχέση ανθρώπινης ψυχής και Νυμφίου Χριστού, προοιωνίζει τη «γαμική σχέση» κόσμου ανθρώπινου και Σωτήρος Χριστού. Ο Χριστός είναι ο Νυμφίος της Εκκλησίας και τα Μέλη της Εκκλησίας είναι η Νύμφη του Χριστού μας, η Εκκλησία δηλαδή.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας: «Αυτή την προσωπική και νυφιάτικη σχέση Εκκλησίας και Χριστού, με τί ο άνθρωπος μπορεί να την αντικαταλλάξη; Με την ‘’τεχνητή νοημοσύνη’’ του λεγόμενου ‘’μετανθρωπισμού’’; Του μετανθρωπισμού που η λογική του ανθρώπου, του πέφτει λίγη και γι’ αυτό επιθυμεί να αναθέση στα κομπιούτερ, δηλαδή, στους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους, την ελευθερία και τη νοημοσύνη του ανθρώπου! Αυτά δηλώνουν τον παράλογο εγωκεντρισμό του ανθρώπου, που επιθυμεί τη μεταβολή του ανθρώπου σε ρομπότ, για να ικανοποιήση το φαινομενικό μεγαλείο του. Δεν αντιλαμβάνεται όμως ότι ο Ξενοδόχος του Σύμπαντος Κόσμου είναι ο Τριαδικός Θεός και εμείς οι φιλοξενούμενοι σε αυτό το Θείο Πανδοχείο. Μήπως λογαριάζουμε, λοιπόν, χωρίς τον ‘’Ξενοδόχο’’ και Φιλάνθρωπο Θεό και την Παναγία Μητέρα Του;».

   

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων