26/10/2023 26/10/2023 Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ακολουθούμενος απο τους Διακόνους του π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση, επισκέφθηκε σήμερα την πανηγυρίζουσα Ενορία Αγίου Δημητρίου Γεροπλατάνου, όπου εφημερεύει ο Παν. Αρχιμανδρίτης π. Κυπριανός Στραζέρου, και προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας. Τον υπεδέχθησαν, πλην του Εφημερίου της Ενορίας και ο Παν....
26 Οκτωβρίου, 2023 - 21:38
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2023 - 21:16

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού για τους “Χριστιανούς της επιλογής” και τους “Χριστιανούς της Κυριακής”

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ιερισσού για τους “Χριστιανούς της επιλογής” και τους “Χριστιανούς της Κυριακής”

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ακολουθούμενος απο τους Διακόνους του π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση, επισκέφθηκε σήμερα την πανηγυρίζουσα Ενορία Αγίου Δημητρίου Γεροπλατάνου, όπου εφημερεύει ο Παν. Αρχιμανδρίτης π. Κυπριανός Στραζέρου, και προέστη του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

Τον υπεδέχθησαν, πλην του Εφημερίου της Ενορίας και ο Παν. Αρχιμ. π. Νήφων Καζάνας μαζί με τους Βουλευτές Χαλκιδικής κ.κ. Ιωάννη Γιώργο και Απόστολο Πάνα, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Πολυγύρου κ. Γεώργιο Εμμανουήλ, τον Αντιδήμαρχο Ζερβοχωρίων κ. Αναστάσιο Γιάννο, τον Αντιδήμαρχο Πολυγύρου κ. Χρήστο Βορδό, τους νεοεκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Ευάγγελο Αρβανίτη και Χρήστο Κομπόγιαννο, τον Πρόεδρο του Γεροπλατάνου κ. Δημήτριο Αντωνά, την Πρόεδρο των Σανών κα Κωνσταντίνα Σιαρλή, τον Διευθυντή Αστυνομικών Υπηρεσιών Χαλκιδικής κ. Θεόδωρο Ρούμκο, Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και των Πυροσβαστικών Υπηρεσιών Χαλκιδικής κ.α.

Ιδιαίτερη χαρά προξένησε στον Σεβασμιώτατο η συμμετοχή στην Ευχαριστιακή Σύναξη μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Παλαιοχώρας με τη Σημαία τους, τον Διευθυντή και τους συνοδούς Καθηγητές τους, πράγμα το οποίο εξέφρασε πατρικά στην προσλαλιά του!

Το Ιερό Αναλόγιο τίμησε πλην του τοπικού Ιεροψάλτου κ. Αθανασίου Παπαγρηγορίου, ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας, Καθηγητής κ. Βασίλειος Κοκκαλιάρης με τους συνεργάτες του.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε αρχικώς στο φοβερό μαρτύριο του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, Χιλιάρχου του Ρωμαικού Στρατού, ο οποίος σε ηλικία 26 ετών επί Διοκλητιανού (306 μ.Χ.) πότισε με το αίμα του τη Θεσσαλονίκη και δίδαξε κυρίως με το παράδειγμά του τους νέους της εποχής του στη Χαλκευτική Στοά της Ρωμαικής Αγοράς της Συμβασυλευούσης.

Κατόπιν ο ομιλητής τόνισε τη σημασία που είχε για τη νεόφυτη τότε πίστη του Χριστού το παράδειγμα των μελών της νέας θρησκείας, αλλά και διαχρονικώς την αποτελεσματικότητα που έχει το φωτεινό υπόδειγμα ζωής των Χριστιανών σε κάθε κοινωνία!

Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος από την Β΄ προς Κορινθίους Επιστολή του Θείου Παύλου, υπενθύμισε το φοβερό λόγιό του προς όλους τους Χριστιανούς ﮲«Εν παντί συνιστώντες εαυτούς ως Θεού διάκονοι», δηλαδή, «Σε κάθε βήμα της ζωής σας να παρουσιάζετε τους εαυτούς σας ως διάκονο του Θεού» (Β΄ Κορ. στ΄4)!

Με βάση αυτό το ‘’εν παντί’’ ο Σεβασμιώτατος διαχώρισε τους Χριστιανούς διαχρονικώς σε δύο μεγάλες μερίδες: α) Τους Χριστιανούς της Κυριακής και β) Τους Χριστιανούς της επιλογής!

Οι ‘’Χριστιανοί της Κυριακής’’ θεωρούν τη Χριστιανική τους ιδιότητα σαν ένα πανωφόρι, συνέχισε ο Μητροπολίτης, που το κρεμούν στον Νάρθηκα του Ναού. Το ενδύονται κατά τη διάρκεια της Θείας Λατρείας και το αποβάλλουν ευθύς μετά την Απόλυση. Και βγαίνουν κατόπιν έξω στη κοινωνία, ζώντας μια ζωή εντελώς όμοια, αν όχι και χειρότερη, με τους άλλους ανθρώπους. Πρόκειται για τους Χριστιανούς εκείνους που η ασυνέπειά τους γίνεται αφορμή σκανδαλισμού και βλασφημήσεως του ονόματος του Θεού ανά τα Έθνη, όπως θα έλεγε ο Παύλος.

Οι ‘’Χριστιανοί της επιλογής’’, διαλέγουν από τη Χριστοζωή ο,τι ευχάριστο και ευπρόσιτο σ’ αυτούς. Και έτσι πλάθουν ένα τύπο ‘’Χριστιανού’’ που ελάχιστα και αμφίβολα χριστιανικά στοιχεία υπάρχουν, ενώ στην πραγματικότητα χτίζουν ένα μίγμα ανθρωπαρέσκειας, συμβιβασμών και ψυχοκοινωνικών απωθήσεων, χωρίς δροσιά πνευμτική, μα γεμάτο με υποκρισία και αυτοπροβολή!

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Από εκείνο που θα ‘’διαβάσει’’ ο ‘’κόσμος’’ στην καθημερινή ζωή των Χριστιανών, απ’ αυτό και θα κρίνει και θα εκτιμήσει ή θα απορρίψει τη Χριστιανική αλήθεια! Ιδίως ο νέος κόσμος γυρεύει παράδειγμα και συνέπεια λόγων και έργων ‘’εν παντί’’! Θέλει τη ζωή του Χριστιανού να είναι επιστολή που να διαβάζεται και να προσεγγίζεται και να αναγνωρίζεται από όλους για να εκτιμήσει την αξία της Πίστεως! Διαφορετικά – και όχι άδικα- θα στέψει αλλού τα νώτα του και το ενδιαφέρον του. Να, λοιπόν, γιατί ο Μυροβλύτης Άγιος Δημήτριος απολαμβάνει στους αιώνες την εκτίμηση του Λαού του Θεού και κατατάσσεται μεταξύ των πλέον λαοφιλών Αγίων της Εκκλησίας μας!».

Να σημειωθεί ότι ο π. Κυπριανός Στραζέρου συνεχίζει εντατικώς την αγιογράφηση του Ναού του Μεγαλομάρτυρος, με τον εξαίρετο αγιογράφο κ. Θεόδωρο Βογδάνο και επιπλέον το νεότευκτο Πρεσβυτερείο που εγκαινιάστηκε το παρελθόν θέρος, το εξόπλισε με υπέροχο και προσιδιάζοντα στον χώρο μεράκι και φροντίδα! Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον κ. Ευάγγελο Αραμπατζή, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος, για τη συμβολή του στη διευθέτηση των πραγμάτων της Πανηγύρεως.

 

Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Γεροπλατάνου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων