06/04/2024 06/04/2024 Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος προέστη χθες της Ακολουθίας των Γ΄ Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας της ιστορικής Κωμοπόλεως της Γαλατίστης. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του προέτρεψε τα νιάτα να στηρίζονται στην ευλογία της Παναγίας μας και να ζητούν τη μεσιτεία Της στην πορεία τους, χαιρετίζοντας την πληθωρική παρουσία...
06 Απριλίου, 2024 - 13:37
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2024 - 13:11

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού προέτρεψε τα νιάτα να στηρίζονται στην ευλογία της Παναγίας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ιερισσού προέτρεψε τα νιάτα να στηρίζονται στην ευλογία της Παναγίας

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος προέστη χθες της Ακολουθίας των Γ΄ Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας της ιστορικής Κωμοπόλεως της Γαλατίστης. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του προέτρεψε τα νιάτα να στηρίζονται στην ευλογία της Παναγίας μας και να ζητούν τη μεσιτεία Της στην πορεία τους, χαιρετίζοντας την πληθωρική παρουσία τους.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο δραστήριος Εφημέριος της Ενορίας Αιδ. Πρωτ. π. Αργύριος Καραμόσχος και ο Διάκονος π. Νικόλαος Τσεπίσης. Περί το τέλος της Ακολουθίας και αφού επεράτωσε τις υποχρεώσεις του στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου της Κωμοπόλεως, προσήλθε στην Σύναξη και ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Περιοχής Αιδ. Πρωτ. π. Γεώργιος Σκονδράνης.

Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Κουτζιαρής.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, αναφερόμενος στην Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών, παρετήρησε ότι εδώ το ιερό υμνολογικό αριστούργημα του Ακαθίστου απαντά στο ερώτημα: «Ποίος είναι ο Χριστός;». Και η απάντησις που δίδει διαχρονικά σε όποιον την ζητεί είναι: «Ο Χριστός, καθώς οι Απόστολοι εκήρυξαν, ως η Εκκλησία παρέλαβε και η αγιοπατερική παράδοσις διδάσκει, είναι ο Θεάνθρωπος Κύριος, ο Θεός που έγινε άνθρωπος χάριν της Σωτηρίας του κόσμου».

Προέβαλε ο ομιλητής δύο μάλιστα χωρία από την Στάση αυτή για του λόγου το αληθές. Πρώτον: «… Διά τούτο γαρ ο Υψηλός Θεός επί γης εφάνη ταπεινός άνθρωπος, βουλόμενος ελκύσαι προς το ύψος τους αυτώ βοώντας· Αλληλούια». Και δεύτερον: «Σώσαι θέλων τον κόσμον ο των όλων Κοσμήτωρ, προς τούτον αυτεπάγγελτος ήλθε· και ποιμήν υπάρχων ως Θεός, δι’ ημάς εφάνη καθ’ ημάς άνθρωπος. Ομοίω γαρ το όμοιον καλέσας ως Θεός ακούει· Αλληλούια».

Και μόνον απ’ αυτά τα ιερά κείμενα, κατέληξε ο Δεσπότης, προκύπτει παγκοίνως ότι ο Υψηλός Θεός προς χάριν μας φανερώθηκε στη γη ως ταπεινός άνθρωπος και κατεδέχθη στη μήτρα της Παρθένου να ενοικήση· επιπλέον δε ο Δημιουργός των όλων ήλθε με δική Του μόνον πρωτοβουλία – “αυτεπάγγελτος” – στον αδαμιαίο χωροχρόνο για να καλέση ως Θεός, αλλά και ως άνθρωπος το ανθρώπινο φύραμα για επιστροφή και μετοχή στους αγιοτριαδικούς κόλπους, δηλαδή στην φωλέα του “Πατέρα”. Κάλεσε στην Πατρίδα του τον άνθρωπο υιοθετώντας τον, Πατρίδα του που είναι ο Ουρανός απ’ όπου εξήλθε με υπαιτιότητά του και τον κάλεσε φορώντας και ανθρώπινη σάρκα, ώστε ως “αδελφός” του χοικού Αδάμ, τον Αδάμ να περιβάλη με αθανασία και αιωνιότητα! Κεντρικό πρόσωπο και άρρητη συμβολή σ’ αυτήν την επιλογή, η Παντάνασσα, η Θεοτόκος Μαρία, η Αειπάρθενος!

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων