21/04/2023 21/04/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση, μετέβη σήμερα Παρασκευή της Διακαινησίμου, 21 Απριλίου 2023, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Παναγίας Γαλατίστης, όπου προέστη της Ακολουθίας του Όρθρου και της Λαμπροφόρου και Αναστασίμου επακολουθησάσης Θείας Λειτουργίας. Τον περιέβαλαν ο εκ Γαλατίστης...
21 Απριλίου, 2023 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2023 - 18:18

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού στην Παναγία Γαλατίστης

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ιερισσού στην Παναγία Γαλατίστης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση, μετέβη σήμερα Παρασκευή της Διακαινησίμου, 21 Απριλίου 2023, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Παναγίας Γαλατίστης, όπου προέστη της Ακολουθίας του Όρθρου και της Λαμπροφόρου και Αναστασίμου επακολουθησάσης Θείας Λειτουργίας.

Τον περιέβαλαν ο εκ Γαλατίστης καταγόμενος Παν. Αρχιμανδρίτης π. Παίσιος Σουλτανικάς και οι Εφημέριοι της Γαλατίστης Πρωτοπρεσβύτεροι π. Γεώργιος Σκονδράνης  και Αρχιερατικός Επίτροπος της Περιοχής και ο Εφημέριος του Ναού της Παναγίας  π. Αργύριος Καραμόσχος.

Η Γαλάτιστα προσήλθε να τιμήσει την Παντάνασσα, την οποία τιμά όλως ιδιαιτέρως, με επικεφαλής τους Αντιδημάρχους κ. Χρήστο Βορδό και Ιωάννη Σιμώνη, τον Πρόεδρο της Γαλατίστης κ. Εμμανουήλ Σειρά και τον Ομότιμο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου κ.α.

Στην ομιλία του ο Σεωβασμιώτατος ανεφέρθηκε στο πανάσπιλο Πρόσωπο της Θεοτόκου, τονίζοντας ότι περί Αυτής στην Καινή Διαθήκη επικρατεί ‘’κραυγαλέα’’ σιωπή, καθότι και στα τέσσερα Ευαγγέλια ελάχιστες είναι οι αναφορές για τη Μητέρα του Κυρίου μας. Και τούτο γιατί η Θεοτόκος δεν κατέχει στην Ορθοδοξία θέση Θεότητος, αλλά είναι η Μητέρα του Σωτήρος Χριστού, η οποία απέβη ο Θρόνος Του, το Παλάτι Του και η Μήτρα Της εξελίχθη σε Πλατυτέρα των Ουρανών για να ενοικήση Εκείνος που ο Ουρανός δεν μπορούσε να χωρέση. Έγινε ο Μανδύας Του.

Στη Παλαιά Διαθήκη,, συνέχισε ο ομιλητής, γίνονται πολλές αναφορές που αποδίδονται ως προτύπωση της Θεοτόκου από την Θεολογία και την Παράδοση της Εκκλησίας μας. Την είδαν ως ‘’ράβδο του Ααρών τη βλαστήσασα’’, την είδαν ως ‘’Ερυθρά Θάλασσα’’ που διανοίχθηκε μεν αλλά και πάλι παρέμεινε άφθορη. Την είδαν ως ‘’φλεγομένη Βάτο και μη καιομένη στο Σινά΄΄, μπροστα από τον κατάπληκτο Μωυσή κ.α…

Κατέληξε δε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας πως η Θεοτόκος για την Ορθοδοξία είναι το πρώτο Θεοκυβέρνητο πλάσμα, κατά δε τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς αξίζει να ονομάζεται Εκκλησιομήτωρ και Εκκλησιοτόκος, δηλαδή ως μια διαρκής Εκκλησία!

Περισσότερες Φωτογραφίες

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΑΤΙΣΤΗΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων