27/04/2022 27/04/2022 Πανηγυρικά εόρτασε η Εκκλησία τον ένδοξο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, μιάς και η μνήμη του συνέπεσε με το Μέγα Σάββατο, κάτι που απέτρεπε το μέγα πανηγύρι προς τιμήν του, τη Δευτέρα του Πάσχα, της λεγομένης Διακαινησίμου εβδομάδος. Έτσι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Αμφιλόχιο...
27 Απριλίου, 2022 - 15:58
Τελευταία ενημέρωση: 27/04/2022 - 16:03

Οι Ζαγκλιβερινοί εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο

Διαδώστε:
Οι Ζαγκλιβερινοί εόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο

Πανηγυρικά εόρτασε η Εκκλησία τον ένδοξο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, μιάς και η μνήμη του συνέπεσε με το Μέγα Σάββατο, κάτι που απέτρεπε το μέγα πανηγύρι προς τιμήν του, τη Δευτέρα του Πάσχα, της λεγομένης Διακαινησίμου εβδομάδος.

Έτσι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Αμφιλόχιο Χάιτα και π. Νικόλαο Τσεπίση μετέβη στον περικαλλή και ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ζαγκλιβερίου, όπου προέστη του Αναστασίμου Όρθρου και της επακολουθησάσης λαμπροφόρου Θείας Λειτουργίας.

Τον πλαισίωσαν ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αιδ. Πρωτ. π. Ιωάννης Κωνσταντίνου και ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Ακυλίνης Ζαγκλιβερίου Αιδ. Οικ. π. Αθανάσιος Κούκος, ο και Αρχιερατικός Επίτροπος της περιοχής.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου περίμενε τους πάντες καταστόλιστος και φροντισμένος από την αγάπη των Ζαγκλιβερινών και του Εφημερίου του π. Ιωάννου. Αλλά συγχρόνως τα πάντα προέδιδαν την πνευματική παρουσία του αειμνήστου Πρωτ. κυρού Παναγιώτη Κορκόντζιλα, πενθερού του π. Ιωάννου, ο οποίος και τον διαδέχθηκε.

Όπως αναφέρει στο δελτίο Τύπου η Ιερά Μητρόπολη, τα πάντα στο Ζαγκλιβέρι φέρουν τη σφραγίδα του π. Παναγιώτου, ο οποίος ανέδειξε και τον τόπο και την ιστορική Εκκλησία. Όμως, ο π. Ιωάννης με την Πρεσβυτέρα του Ιωάννα κρατούν ψηλά και την τάξη και τη φροντίδα της Ενορίας.

Οι Ζαγκλιβερινοί προσήλθαν με μεγάλη παρρησία στο πανηγύρι και τίμησαν τον Άγιό τους, με επικεφαλής τον Βουλευτή και τ. Υπουργό κ. Θεόδωρο Καράογλου, τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, τον Πρόεδρο της Κωμοπόλεως κ. Νικόλαο Κοπαρανίδη, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά κα Βασιλεία Λούρδα, την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κα Άννα Σαρίκου, τον Πρόεδρο ΔΕΥΑΛ κ. Γεώργιο Ξενιτίδη και τον Αντιπρόεδρο αυτής κ. Αθανάσιο Μπούρα.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έπλεξε το εγκώμιο του Μεγαλομάρτυρος Τροπαιοφόρου Αγίου που εκ πατρός ήταν Καππαδόκης και εκ μητρός Παλαιστίνιος και μάλιστα εκ της πόλεως της Λύδδας. Όντως υπήρξε μέγας Μάρτυς της Εκκλησίας, καθότι είχε ανυψωθή στο αξίωμα του Τριβούνου, δηλαδή χιλιάρχου της ρωμαικής Αυτοκρατορίας και στους πολέμους φάνηκε λαμπρός και τροπαιοφόρος, γι’ αυτό και η επωνυμία του.

Κατά τους χρόνους του Διοκλητιανού με παρρησία ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό και υπέμεινε πολυειδείς βασάνους για Αυτόν, οδηγήσας πολλούς στην αλήθεια της Εκκλησίας μας. Το 296 μ.Χ. μαρτύρησε μεγαλόπρεπα και από τον δούλο του μετεφέρθη στην κωμόπολη της Λύδδας της Παλαιστίνης, πατρίδα της μητέρας του, όπου και κατετέθη το Ιερό του Λείψανο στον μέχρι σήμερα προς τιμήν του ανεγερθέντα Ναό.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος διερωτήθηκε και απάντησε στο ποια ήταν η αιτία ο Άγιας που κατείχε τόσο υψηλή κοινωνική και στρατιωτική θέση να εγκαταλείψει όλες τις δόξες αυτές και να φτάσει στο φοβερό του Μαρτύριο.

Η απάντηση, είπε ο ομιλητής, δίδεται από το λαμπρό περιβάλλον του Πάσχα, που η Ορθόδοξη Εκκλησία βιώνει μοναδικά: Η πίστη στον Αναστάντα Κύριό μας, αυτή που οδήγησε εκατομμύρια Μαρτύρων με υψηλό το φρόνημα να ομολογήσουν “Χριστόν και Τούτον εσταυρωμένον και Αναστάντα” μέσα σε Αμφιθέατρα, Βήματα Εξουσίας και Παλάτια! Δεν δικαιολογείται διαφορετικά τόση προσφορά Μαρτυρικού Αίματος να πορφυρώνη τον Μανδύα της Εκκλησίας παρά μόνο η Πίστη στον Αναστάντα Χριστό!

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων