09/09/2023 09/09/2023 Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, η Ιερισσός με υπέρλαμπρο τον Καθεδρικό της Ναό, το σπίτι της Παναγίας, κάλεσε τους πιστούς να ευχαριστήσουν και να τιμήσουν το Πρόσωπο της Παναγίας. Ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα Γενέθλια της Παναγίας σηματοδότησαν την ενεργοποίηση της...
09 Σεπτεμβρίου, 2023 - 11:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2023 - 10:59

Το Γενέσιο της Θεοτόκου στα Στάγειρα και στην Ιερισσό

Διαδώστε:
Το Γενέσιο της Θεοτόκου στα Στάγειρα και στην Ιερισσό

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, η Ιερισσός με υπέρλαμπρο τον Καθεδρικό της Ναό, το σπίτι της Παναγίας, κάλεσε τους πιστούς να ευχαριστήσουν και να τιμήσουν το Πρόσωπο της Παναγίας. Ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα Γενέθλια της Παναγίας σηματοδότησαν την ενεργοποίηση της Θείας Αγάπης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι με τη σημερινή Εορτή της Παναγίας, η Εκκλησία μας με τον καλύτερο τρόπο προβάλλει την προαιώνια Βουλή του Κυρίου μας να φανερώσει το θέλημά Του στους ανθρώπους και με ‘’την εν Χριστώ Οικονομία’’ να δώσει Σάρκα και Οστά στο προαιώνιο αίτημα του ανθρώπου να ξαναβρή τον Θεό του, να ξαναβρεί την Πατρίδα του, να ενωθεί γη και Ουρανός και πάλι και τα γήινα να μοσχοβολήσουν Ουρανό και όχι δυσοσμία θανάτου.

Το Πρόσωπο, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, που φιλοξένησε και πρόσφερε την υπόστασή του, γενόμενο παλάτι του Βασιλέως Χριστού, είναι η Θεοτόκος! Γιατί κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά «Αν δεν είχε σαρκωθή ο Λόγος του Θεού, δεν θα φανερωνόταν ο Πατήρ αληθινά Πατήρ, ούτε ο Υιός αληθινά Υιός﮲ ούτε και το ίδιο το Άγιο Πνεύμα θα φανερωνόταν ότι εκπορεύεται από τον Πατέρα﮲ ούτε και ο Θεός θα φανερωνόταν ομοούσιος και τρισυπόστατος, αλλά θα φαινόταν σαν κάποια – αφηρημένη- ενέργεια και μόνο που εκδηλώνεται μέσα από τα κτίσματα και πλάσματά Του»! Άλλωστε και ο Μέγας Απόστολος Παύλος το διευκρίνισε: «Πράγματι μέγα είναι το μυστήριο της αληθούς πίστεώς μας, που αποκαλύφθηκε και ως θησαυρός αιώνιος παραδόθηκε από τον Θεό στην Εκκλησία Του. Δηλαδή, ο Θεός φανερώθηκε Σαρκωμένος, αποδείχθηκε αληθινός Μεσσίας δια του Αγίου Πνεύματος που ενεργούσε σημεία μέσω Αυτού, έγινε ορατός στους Αγγέλους, κηρύχθηκε μεταξύ των εθνικών, πιστοποιήθηκε μέσα στον κόσμο ως Θεάνθρωπος και αναλήφθηκε με δόξα» (Α΄ Τιμ., γ΄ 16).

Όλα τούτα τα Μεγαλεία του Θεού, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, διαδραματίστηκαν στη γαστέρα της Θεοτόκου, που σήμερα το ευλογημένο ζευγάρι Ιωακείμ και Άννα έφεραν στον κόσμο. Τον καρπό αυτής της ευλογημένης συζυγίας τιμάμε σεμνομεγαλόπρεπα σήμερα, γιατί κατά τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα, είχε ένοικο Εκείνον που ο Ουρανός δεν μπορούσε να χωρέση. Το Γενέσιο της Θεοτόκου, τα Γενέθλιά Της, λοιπόν, σηματοδότησαν την ενεργοποίηση της Θείας Αγάπης, την Αγιοτριαδική θέληση, αυτή η Αγάπη να εκραγή μοναδικά ”ἐν χώρῳ καί χρόνῳ” πάνω στον Σταυρό, μέσα στην ιστορία, δηλαδή, για να μοσχοβολήση ο τάφος Ζωή και η Ανάσταση, από την ανυπαρξία, να πάρη Σάρκα και Οστά στη μήτρα της Αειπαρθένου».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας όλο το Εκκλησίασμα απόλαυσε το νηστίσιμο παραδοσιακό κουρμπάνι που ετοίμασε, με προσφορά της Γεραράς Μονής του Βατοπαιδίου, η τοπική κοινωνία της Ιερισσού και το νοστίμισε με μεράκι.

Την Πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους, κατόπιν ευγενούς πρόσκλησης, εξαίρετοι Κληρικοί της Μητρόπολης. Και οι Άρχοντες του Τόπου τίμησαν τη Μεγαλόχαρη και ζήτησαν την ευλογία Της. Ανάμεσά τους ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργου, η Αντιπεριφερειάρχης κα Αικατερίνη Ζωγράφου, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλέξιος Αντωνίου και Νικόλαος Αυγερινός, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Συμέλα Κυριακίδου, ο Πρόεδρος της Ιερισσού κ. Βασίλειος Καλαϊτζής, ο Πρόεδρος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριος Τζιτζιρίκας, ο Διοικητής Α/Τ Αρναίας κ. Αναστάσιος Καραπαντάς, ο Λιμενάρχης Ιερισσού κ. Ευθύμιος Πέτρου κ.ά.

Παραμονή της εορτής στα  Στάγειρα

Ο Σεβασμιώτατος την παραμονή της Εορτής Γενεσίου της Θεοτόκου επισκέφθηκε το Εξωκκλήσιο της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας Σταγείρων που τιμάται στο Γενέσιο της Κυρίας των Αγγέλων.

Τον υπεδέχθησαν ο εκλεκτός Εφημέριος της Ενορίας Παν. Αρχιμ. π. Ευλόγιος Τσαλαπατάνης που από τότε που ανέλαβε την Ενορία την αναμορφώνει, την αναπλάθει και την ωραΐζει. Μαζί του ευάριθμος χορεία Κληρικών μας για το μεγαλόπρεπο της Πανηγύρεως.

Ο Σεβασμιώτατος ακολουθούνταν από τους Διακόνους του π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση,

Πολύς ο Λαός και οι Προσκυνητές προσήλθαν στη χάρη Της, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στυλιανό Βαλιάνο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Νικόλαο Κεφαλά, Νικόλαο Αυγερινό και Γεώργιο Θαλασσινό, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Ενεχηλίδου, τον τοπικό Πρόεδρο κ. Δημήτριο Φαναρά, τον Πρόεδρο Στρατονίκης κ. Νικόλαο Αντωνίου, τον Δημοτικό Σύμβουλο Πολυγύρου κ. Χρήστο Φυλαχτό, τον Προϊστάμενο Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Παντελή Αλβανό κ.ά.

Φωτογραφίες από την Πανήγυρη του Γενεσίου της Θεοτόκου ΕΔΩ

Φωτογραφίες από τον Μεγάλο Αρχιερατικό Εσπερινό:

Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός από την Παναγία την Σπηλιώτισσα στα Στάγειρα Χαλκιδικής

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων