10/05/2022 10/05/2022 Στον Γεροπλάτανο και στις εκδηλώσεις της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου, που τίμησε το ολοκαύτωμα των έξι Νεομεγαλοπαρθενομαρτύρων βλαστών του το 1854, μετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ακολουθούμενος από τους Διακόνους του: π. Αμφιλόχιο Χαΐτα και π. Νικόλαο Τσεπίση, την Κυριακή που η Εκκλησία μας τιμά τις Μυροφόρες, τις γυναίκες...
10 Μαΐου, 2022 - 15:13
Τελευταία ενημέρωση: 10/05/2022 - 14:51

Το ολοκαύτωμα του Γεροπλάτανου

Διαδώστε:
Το ολοκαύτωμα του Γεροπλάτανου

Στον Γεροπλάτανο και στις εκδηλώσεις της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου, που τίμησε το ολοκαύτωμα των έξι Νεομεγαλοπαρθενομαρτύρων βλαστών του το 1854, μετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ακολουθούμενος από τους Διακόνους του: π. Αμφιλόχιο Χαΐτα και π. Νικόλαο Τσεπίση, την Κυριακή που η Εκκλησία μας τιμά τις Μυροφόρες, τις γυναίκες τις τολμηρές, που με τα μύρα τους και την ομολογία τους κήρυξαν στους αιώνες την Ανάσταση του Κυρίου μας. 

Στις 8 Μαΐου, λοιπόν, τον Μητροπολίτη υποδέχθηκαν ο Εφημέριος της Ενορίας, Παν. Αρχιμ. π. Κυπριανός Στραζέρου και ο Παν. Αρχιμ. π. Νήφων Καζάνας. Να σημειώσουμε ότι η Ενορία του Γεροπλατάνου, παρότι μικρή, ξεκίνησε την αγιογράφηση του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου με τον καταξιωμένο στον χώρο του, Θεόδωρο Βογδάνο, μετά βεβαίως την αναπαλαίωση του ιστορικού κωδωνοστασίου της Εκκλησίας και επίκειται και η επέκταση του ζωτικού χώρου του Πρεσβυτερίου του Ναού!

Επικεφαλής του Λαού του Γεροπλατάνου ο Δήμαρχος Πολυγύρου κ. Αστέριος Ζωγράφος, ο ευλαβέστατος Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κομπόγιαννος, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Ζαγγίλας, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχειρήσεως Πολυγύρου κα Μαρία Αβέρη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Φυλαχτός, ο Τοπικός Σύμβουλος Γαλατίστης κ. Δημήτριος Γούσιος, ο Πρόεδρος του Γεροπλατάνου κ. Δημήτριος Αντωνάς και ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Αστέριος Αγγελής.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνέδεσε την εμπειρία και ομολογία των Μυροφόρων μπροστά από το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου, με το μαρτύριο των έξι Παρθενομαρτύρων βλαστών του Γεροπλατάνου το 1854, όπου, με επικεφαλής τον Χασάν Αγά, οι Τούρκοι κατέπνιξαν την Επανάσταση των Χαλκιδικιωτών υπό τον Τσάμη Κατατάσο και κατέσφαξαν και στον Πολύγυρο και στα Ζερβοχώρια μεγάλο αριθμό Ρωμιών.

Πράγματι, συνέχισε ο ομιλητής, στον Γεροπλάτανο διαδραματίστηκε ένα νέο Ζάλογγο, ένα νέο Αρκάδι ή καλύτερα ένα νέο Κούγκι. Επτά κοπέλες παρθένες για να σωθούν κλείστηκαν στον νερόμυλο του Γεωργίου Τσάμη που βρίσκεται στη βοριοανατολική πλευρά του χωριού και σήμερα έχει υψωθή αναθηματική στήλη. Εκεί τις ανακάλυψαν οι Τούρκοι και τις πρότειναν να αλλαξοπιστήσουν για να μη τις κακοποιήσουν. Οι έξι από τις επτά προτίμησαν το μαρτύριο και κάηκαν ζωντανές μέσα στον μύλο, όπου και σήμερα κανείς μπορεί να διακρίνη τα καμμένα ξύλινα ζωνάρια του ντουβαριού και τις μαυρισμένες από τη φωτιά πέτρες. Τα επώνυμα των τολμηρών αυτών νεομαρτύρων ήσαν: Μιζούλη, Καρακάση, Λεμονή, Τσάμη, Πάσχου και Νέστορα. Η δε κοπέλα που λιποψύχησε λεγόταν Αγορίτσα Τζιτζινού.

«Αν δεν υπήρχε η πίστη στον Αναστάντα Κύριό μας, η ελπίδα η πηγάζουσα από το ζωηφόρο Μνήμα Του, πίστη που διατρανώθηκε από το στόμα των Μυροφόρων των Τολμηρών, του Ευσχήμονος Βουλευτού Νικοδήμου, του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας και ποτίστηκε με το αίμα έντεκα εκατομμυρίων Μαρτύρων μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ., διερωτήθηκε ο Επίσκοπός μας, θα μπορούσαμε σήμερα να μιλούμε για Μυροφόρες γυναίκες και Νεομάρτυρες, στους οποίους οφείλουμε την προικισμένη με Ζωή Νεοελληνική ταυτότητα; Ύψιστο γεγονός και μέγα θαύμα θαυμάτων στην κατά Χριστόν Οικονομία η Ανάσταση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού! Αυτή είναι η πηγή της ζωής της Εκκλησίας! Και σ’ αυτήν επάνω την εμπειρία – ομολογία της Εκκλησίας στηρίζεται το Μαρτύριο των Ρωμιών για Ορθοδοξία και Ελλάδα! Δεν εξηγείται διαφορετικά, δεν νοείται και δεν μπορεί με τίποτα να ερμηνευθή άλλως».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εν πομπή το Εκκλησίασμα μετέβη στον τόπο του Μαρτυρίου, εψάλη Τρισάγιο, κατετέθησαν στέφανοι και ετιμήθησαν οι έξι Νεομάρτυρες γυναίκες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων