28/03/2024 28/03/2024 Το απόγευμα της Τρίτης 26 Μαρτίου, στην Βαρνάβειο Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των βιβλίων «Μεθώντας μ’ ένα κρασί αγιονορείτικο» και «Αρσανάδες και αρχονταρίκια» της βραβευμένης συγγραφέως Δρ. Ευαγγελίας Δαμουλή. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης και την...
28 Μαρτίου, 2024 - 9:55
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2024 - 9:56

Bιβλιοπαρουσίαση από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης

Διαδώστε:
Bιβλιοπαρουσίαση από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης

Το απόγευμα της Τρίτης 26 Μαρτίου, στην Βαρνάβειο Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των βιβλίων «Μεθώντας μ’ ένα κρασί αγιονορείτικο» και «Αρσανάδες και αρχονταρίκια» της βραβευμένης συγγραφέως Δρ. Ευαγγελίας Δαμουλή.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης και την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ”Εαρινές Ημέρες Μουσών 2024”.

Τα βιβλία παρουσίασαν ο ποιητής και φιλόλογος κ. Αντώνης Κάλφας, ο ερευνητής και συγγραφέας κ. Σωτήρης Μασταγκάς και ο Διδάκτωρ Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Μιχάλης Φαργκάνης. Τη συζήτηση συντόνισε η κα Σοφία Χαλκίδου, Έφορος Λόγου και Τέχνης της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

Το βιβλίο «Μεθώντας μ’ ένα κρασί αγιονορείτικο» είναι ένα βιβλίο που μεταφέρει την εμπειρία του ταξιδιού στο Άγιον Όρος, Ελλήνων λογοτεχνών. Το δεύτερο «Αρσανάδες και αρχονταρίκια» είναι ένα βιβλίο για την ιστορική και πολιτιστική αναδρομή Γάλλων και γαλλόφωνων στην Αθωνική Πολιτεία, από τον 19ο αιώνα ως τις μέρες μας.

Τα δύο βιβλία της κας Δαμουλή καλύπτουν σχεδόν όλες τις κατηγορίες επισκεπτών του Αγίου Όρους, αναζητώντας άλλος πνευματικότητα, άλλος πίστη, άλλος θεώρηση του κόσμου, άλλος έμπνευση, άλλος γνώση, άλλος περιέργεια. Όλοι όμως φαίνεται ότι επηρεάζονται βαθιά όταν βρίσκονται σ’ αυτόν τον μοναδικό τόπο, είτε είναι μοναχοί, είτε ιερωμένοι, είτε αλλόθρησκοι, είτε επιστημονικές αποστολές που μελετούν τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες των διαφόρων μοναστηριών, είτε απλοί περαστικοί επισκέπτες.

Στη βιβλιοπαρουσίαση παρέστησαν μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης κα Ελίνα Διαμαντοπούλου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Πιερίας κα Χρυσαυγή Δριστά, μέλη του Δ.Σ. της Εστίας Πιερίδων Μουσών, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μελέτιος Παράσχου, αφού μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ιερά μας Μητρόπολη στηρίζει το εγχείρημα αυτό και θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε δράσεις τέτοιου περιεχομένου που προάγουν τον πολιτισμό, τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό πνεύμα και καλλιεργούν συνθήκες ψυχαγωγίας για όλους τους συνανθρώπους μας μέσω της εξοικείωσής τους με ποιοτικές μορφές τέχνης. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μας στην συγγραφέα κα Δαμουλή, τον κ. Κάλφα, τον κ. Μασταγκά και τον κ. Φαργκάνη για τη σημερινή τους παρουσία και για τη δυνατότητα που θα μας δώσουν για ένα λογοτεχνικό ταξίδι στην Αθωνική πολιτεία».

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Κατερίνης κα Ελίνα Διαμαντοπούλου, στο σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε: «Η Εστία Πιερίδων Μουσών και φέτος έκανε το “θαύμα” της καταρτίζοντας ένα ποιοτικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα εκδηλώσεων που συμπεριλαμβάνονται στις Εαρινές Ημέρες Μουσών. Μία τέτοια εκδήλωση είναι η σημερινή που μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα για την Αθωνική Πολιτεία μέσα από τα εξαιρετικά βιβλία της κας Ευαγγελία Δαμουλή. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα και βέβαια στους κ.κ. Κάλφα, Μασταγκά και Φαργκάνη για την πολυεπίπεδη και ιδιαιτέρως διεισδυτική ματιά στο περιεχόμενο των βιβλίων. Ο δήμος Κατερίνης στέκεται και θα στέκεται πάντα αρωγός σε τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεις».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων