24/10/2023 25/10/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος τέλεσε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 την Ακολουθία του Αγιασμού στη Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας, στο χώρο όπου στεγάζεται, δηλαδή στο Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην παραινετική του προσλαλιά, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του, διότι στον πολυχώρο του Κέντρου Νεότητος λαμβάνουν χώρα σημαντικές...
24 Οκτωβρίου, 2023 - 20:56
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2023 - 0:41

Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Διαδώστε:
Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος τέλεσε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 την Ακολουθία του Αγιασμού στη Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας, στο χώρο όπου στεγάζεται, δηλαδή στο Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην παραινετική του προσλαλιά, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του, διότι στον πολυχώρο του Κέντρου Νεότητος λαμβάνουν χώρα σημαντικές νεανικές δραστηριότητες, όπως η Σχολή Αγιογραφίας, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, η Σχολή μουσικών Συνόλων και παραδοσιακών οργάνων, οι οποίες τροφοδοτούν πνευματικά τους νέους.

«Ιδιαίτερα οι μαθητευόμενοι αγιογράφοι, υπό την έμπειρη καθοδήγηση του διδασκάλου τους κ. Αθανασίου Παπαγιαννακόπουλου, μαθαίνουν την ιερά τέχνη της απεικόνισης του προσώπου του Κυρίου, της Παναγίας και των Αγίων, γεγονός που προϋποθέτει πίστη στον Χριστό, πνευματική άσκηση, προσευχή και προπάντων καθαρή καρδιά, απαλλαγμένη από τα πάθη, τους εγωισμούς, λογισμούς και οτιδήποτε εμποδίζει τη χάρη και το φως του Χριστού να εισέλθει στην καρδιά και να δώσει τη δύναμη στον αγιογράφο να απεικονίσει τα θεία και άγια πρόσωπα.

Άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει ειλικρινή και καθαρή καρδιά δεν δύναται να ιερουργήσει το μυστήριο της απεικόνισης του Χριστού και των Αγίων. Όλοι οι μεγάλοι αγιογράφοι είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό την άσκηση, την προσευχή, τη συνεχή μετάνοια, την εξομολόγηση, τη μετοχή στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Με τον τρόπο αυτό μας παρέδωσαν θαυματουργικές εικόνες, με πρώτο τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, που μας παρέδωσε, μεταξύ άλλων, την Παναγία τη Μεγαλοσπηλαιώτισσα», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος και συμβούλευσε πατρικά τους μαθητές να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αποστόλου Λουκά του ιατρού και πρώτου αγιογράφου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον διδάσκαλο και τους μαθητές, καλή δύναμη στο έργο τους.

 

Να σημειωθεί ότι τα μαθήματα της Αγιογραφίας γίνονται:

  • Κάθε Δευτέρα απόγευμα και ώρα 5:30-8:30 στο Κέντρο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως.
  • Κάθε Τετάρτη απόγευμα και ώρα 5:30-8:30 στο Ενοριακό Κέντρο του Αγίου Παντελεήμονος στην Αιγείρα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων