29/12/2022 29/12/2022 Ποιμαντορική εγκύκλιο για την Πρωτοχρονιά εξέδωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. “το χρονικό οροθέσιο της Πρωτοχρονιάς ας είναι η αφετηρία για ένα νέο, αισιόδοξο ξεκίνημα. Ας “εξαγοράσουμε τον καιρόν”, όπως μας προτρέπει ο Απόστολος Παύλος, ζώντας την κάθε στιγμή με πνεύμα Θεού, με σύνεση και με υπομονή”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. Παρακάτω...
29 Δεκεμβρίου, 2022 - 15:21
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2022 - 14:10

Εγκύκλιος για την Πρωτοχρονιά από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων

Διαδώστε:
Εγκύκλιος για την Πρωτοχρονιά από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων

Ποιμαντορική εγκύκλιο για την Πρωτοχρονιά εξέδωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. “το χρονικό οροθέσιο της Πρωτοχρονιάς ας είναι η αφετηρία για ένα νέο, αισιόδοξο ξεκίνημα. Ας “εξαγοράσουμε τον καιρόν”, όπως μας προτρέπει ο Απόστολος Παύλος, ζώντας την κάθε στιγμή με πνεύμα Θεού, με σύνεση και με υπομονή”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων:

Ελέω Θεού Μητροπολίτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως

Καλαβρύτων & Αιγιαλείας

Προς τον Ιερόν Κλήρον, τους Εντίμους Άρχοντας

και τον Ευσεβή Λαόν της καθ’ ημάς Θεοσώστου Επαρχίας

Ο των αιώνων ποιητής και δεσπότης, Θεέ των όλων υπερούσιε όντως, την ενιαύσιον ευλόγησον περίοδον, σώζων τω ελέει Σου τω απείρω Οικτίρμον, πάντας τους λατρεύοντάς Σοι τω μόνω Δεσπότη, και εκβοώντας φόβω· Λυτρωτά, εύφορον πάσι το έτος χορήγησον.

(Κοντάκιο τῆς Ἰνδίκτου)

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Η 1η Ιανουαρίου κάθε νέου πολιτικού έτους είναι ημέρα χαράς και ελπίδας για όλους. Ένας παλαιός κύκλος κλείνει, παίρνοντας μαζί του κάθε δυσκολία, και ανοίγει ένας καινούριος, γεμάτος αισιοδοξία και προσδοκίες. Όλοι ανταλλάσσουμε εγκάρδιες ευχές για υγεία, μακροημέρευση και πραγματοποίηση των επιθυμιών μας. Την ημέρα αυτή όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε μία νέα αρχή, βασισμένη στην εμπειρία του παρελθόντος και στην πίστη για εκπλήρωση των στόχων του μέλλοντος.

Ωστόσο, αδελφοί μου, η έναρξη ενός νέου έτους οφείλει να προσλαμβάνει βαθύτερο και ουσιαστικότερο νόημα. Ο Άναρχος Θεός επέτρεψε την οριοθέτηση του αέναου, συνεχούς και αδιάκοπου χρόνου βάσει του κοσμοιστορικού γεγονότος της Γεννήσεως του Θεανθρώπου και τη διάκρισή του σε προ Χριστού και μετά Χριστόν εποχή. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου, όπως αυτό προαναγγέλθηκε από τους βασιλείς και προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, οι οποίοι προοικονόμησαν τον ερχομό του Μεσσία, και όπως εν συνεχεία ολοκληρώθηκε με τον ερχομό του Χριστού, τη διδασκαλία Του, τη θυσία και την Ανάστασή Του, όπως παρουσιάζονται στην Καινή Διαθήκη.

“Πάντα εν σοφία εποίησεν” ο φιλάνθρωπος Θεός, με σκοπό να δώσει στον άνθρωπο τον χρόνο να μεριμνήσει για τη σωτηρία της ψυχής του. Ακόμη και η αίσθηση της περατότητας της ανθρώπινης ζωής επί της γης περιορίζει την αλαζονεία και αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της άσκησης, της προσευχής, της τέλεσης έργων αγάπης, αλληλεγγύης και προσφοράς, του εκκλησιασμού, της μετοχής στα Ιερά Μυστήρια, και κυρίως αυτά της Εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας, προκειμένου ο χριστιανός να δρέψει τους καρπούς των επίγειων προσπαθειών και κόπων του, μεταβαίνοντας στην αιώνια ζωή, στη Βασιλεία των Ουρανών.

Φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας, οι οποίοι με την ενάρετη ζωή τους, τα θαύματα και το μαρτύριό τους μας καθοδηγούν. Ένας εξ αυτών είναι και ο κορυφαίος Άγιος της Εκκλησίας μας Μέγας Βασίλειος, την ιερά μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα. Ο Άγιος Βασίλειος ως άνθρωπος ήταν ιδιαίτερα φιλομαθής και ευρυμαθής, αφού είχε τελειοποιήσει τις σπουδές του στις επιστήμες της γεωμετρίας, της αστρονομίας, της φιλοσοφίας, της ρητορικής, της γραμματικής και της ιατρικής, τη γνώση των οποίων συνέδεε άμεσα με την επιστήμη της θεολογίας.

Επίσης, όμως, ο Μέγας Βασίλειος τέλεσε ένα κολοσσιαίων διαστάσεων ποιμαντικό και κοινωνικό έργο. Αποκορύφωμα της προσφοράς του ήταν η ίδρυση της Βασιλειάδος, ενός τεράστιου συγκροτήματος ευποιίας, το οποίο περιλάμβανε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, πτωχοκομείο και επαγγελματικές σχολές. Μέσα σε αυτή την πολιτεία έβρισκαν καταφύγιο και βοήθεια χιλιάδες άνθρωποι. Έτσι, ο θεοφόρος αυτός Πατέρας της Εκκλησίας μας έγινε Άγιος γιατί έθεσε τη ζωή του στην υπηρεσία του Θεού και του ανθρώπου.

Μελετώντας, επομένως, τον βίο του Αγίου Βασιλείου, αντιλαμβανόμαστε, συν τοις άλλοις, ότι η μόρφωση αποκτά ανεκτίμητη αξία για τον άνθρωπο όταν αξιοποιείται μέσω της προσφοράς στον πλησίον, τον οποίον οφείλουμε να διακονούμε σαν να ήταν ο ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, διαπνεόμενοι από την ύψιστη χριστιανική αρετή της φιλανθρωπίας, και όχι όταν μένει εγκλωβισμένη στα όρια του άκαμπτου ορθολογισμού και του ψυχρού τεχνοκρατισμού.

Αδελφοί μου, είναι αλήθεια ότι η χειμαρρώδης καθημερινότητα καταδυναστεύει τον σύγχρονο άνθρωπο και απομυζεί τις αντοχές του. Γι’ αυτό το χρονικό οροθέσιο της Πρωτοχρονιάς ας είναι η αφετηρία για ένα νέο, αισιόδοξο ξεκίνημα. Ας “εξαγοράσουμε τον καιρόν”, όπως μας προτρέπει ο Απόστολος Παύλος, ζώντας την κάθε στιγμή με πνεύμα Θεού, με σύνεση και με υπομονή.

Ας αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο συμμετέχοντας στις λατρευτικές Συνάξεις, τα ευλογημένα Μυστήρια και τις εορταστικές Ακολουθίες της Εκκλησίας και τότε θα λάβουμε την ευλογία και την πλούσια Χάρη του Θείου Λόγου. Τότε θα νιώσουμε την ψυχή μας να ηρεμεί και το πνεύμα μας να αναζωογονείται, προσβλέποντας μετά βαθείας πίστεως στη συνάντησή μας με τον Τριαδικό Θεό.

Ο νέος ενιαυτός της χρηστότητος του Κυρίου, στον οποίο εισερχόμαστε σήμερα, μας προσφέρει την ευκαιρία να μετανοήσουμε ειλικρινά ενώπιον του Θεού. Ας αξιοποιήσουμε την κάθε του ημέρα δημιουργικά, παρακαλώντας η Θεία Χάρη να μας φωτίσει να υπερβούμε τους πειρασμούς που προκαλεί ο εγωισμός μας και να μετατρέψουμε τον βίο μας σε αληθινή κατά Χριστόν ζωή. Ας εμπιστευτούμε τη ζωή μας στη Θεία Πρόνοια και τότε θα διαπιστώσουμε ότι μόνο έτσι αποκτά πραγματικό νόημα.

Υμνούμε, ευλογούμε, ευχαριστούμε τον Περιτμηθέντα Κύριο ημών Ιησού Χριστό και δεόμεθα να χαρίζει και κατά το νέο αυτό έτος υγεία, ειρήνη, ομόνοια, ενότητα, εσωτερική πληρότητα και πνευματική καρποφορία σε όλο τον κόσμο.

Χρόνια πολλά, εὐλογημένα καί εἰρηνικά, μέ ὑγεία καί πρόοδο!

Ελπιδοφόρο και σωτήριο το νέο έτος 2023!

Μετά πατρικῶν εὐχῶν,

Ὁ Μητροπολίτης

† Ὁ Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας Ἱερώνυμος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων