08/11/2023 08/11/2023 Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης στο Αίγιο, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου. Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τους ιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, αναφέρθηκε σε θέματα της θείας λατρείας, υπογραμμίζοντας ότι «το πρώτιστο λειτούργημα του ιερέα είναι η επιτέλεση των...
08 Νοεμβρίου, 2023 - 19:49
Τελευταία ενημέρωση: 08/11/2023 - 20:13

Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων

Διαδώστε:
Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων

Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης στο Αίγιο, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τους ιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, αναφέρθηκε σε θέματα της θείας λατρείας, υπογραμμίζοντας ότι «το πρώτιστο λειτούργημα του ιερέα είναι η επιτέλεση των λατρευτικών του καθηκόντων στην ενορία. Μέσα από τη λειτουργική ζωή της ενορίας επιτυγχάνεται ο αγιασμός των πιστών και του ιερέα, καθώς και η εν Χριστώ ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος. Γι’ αυτό οι Ιερές Ακολουθίες θα πρέπει να επιτελούνται καθημερινά, σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ποιμαντικό έργο των ενοριών και στην ανάγκη προσέγγισης του λαού και ιδιαιτέρως των νέων, που αποτελούν το μέλλον της εκκλησιαστικής ζωής. «Γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι ιερείς κάθε ενορίας θα πρέπει να πλησιάσουν τον λαό, να αφουγκραστούν τα προβλήματα και τις αγωνίες του και να δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Να γίνουν συνοδοιπόροι και συγκυρηναίοι στη ζωή του. Η ποιμαντική δεν θα πρέπει να ασκείται μόνο μέσα στον ναό, αλλά και έξω από αυτόν, εκεί όπου οι πιστοί δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα.”

Ιδιαίτερα, όμως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέγγισης των νέων, στη συμπαράσταση των νέων ζευγαριών στο ξεκίνημα της νέας τους ζωής, αλλά και στην παρουσία των ιεροπαίδων κατά τις Ιερές Ακολουθίες. «Σε αυτή την περίπτωση», υπογράμμισε, «ο ιερέας θα πρέπει να είναι προσηνής και με πολλή διάκριση και απλότητα να πλησιάσει τα παιδιά και να τους εμπνεύσει την αγάπη για τη διακονία του Ιερού. Όπως ο λύχνος φωτίζει την οικία έτσι και ο ιερέας με την ευλογημένη οικογένειά του θα πρέπει να φωτίζουν τους ανθρώπους με τη δημόσια εμφάνισή τους, υπενθυμίζοντάς τους ότι είναι δίπλα τους για να τους στηρίζουν».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα θέματα της ενότητος μεταξύ των ιερέων, της τηρήσεως της εκκλησιαστικής παραδόσεως και της ανάγκης να καταφεύγουν όλοι οι ιερείς στο Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως στον πνευματικό πατέρα, προκειμένου να εύρουν πνευματική ανάπαυση, επιστηριγμό και ενισχυόμενοι από τη χάρη του Θεού, να συνεχίζουν το ποιμαντικό τους έργο.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν δύο εισηγήσεις:

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Σιαφλάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Ακράτας, ανέπτυξε το θέμα της αυτοχειρίας και τη θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με βάση τη διδασκαλία των Πατέρων και των Ιερών Κανόνων.

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, αναφέρθηκε σε θέματα λειτουργικών τυπικών διατάξεων, ευταξίας των Ιερών Ναών καί διεκπεραιώσεως διοικητικών θεμάτων.

Τέλος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση δύο Συνεδρίων:

α) του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, υπό τον τίτλο «Αγίου & Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά Οδοί», το οποίο θα διεξαχθεί από 2 έως 4 Φεβρουαρίου 2024 στη Μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων, με τη συμμετοχή 30 εγκρίτων ερευνητών και καθηγητών Πανεπιστημίων της Ελλάδος και του Εξωτερικού, με σκοπό να αναδειχθεί κάθε πτυχή του βίου, της δράσεως, των έργων και των θαυμάτων του Ευαγγελιστού, καθώς και η σχέση Αυτού με την περιοχή μας, και

β) του Β΄ Συνεδρίου Νεολαίας υπό τον τίτλο «Η Εκκλησία συζητά με τους νέους», το οποίο θα διεξαχθεί από 12 έως 14 Ιανουαρίου 2024 στο Αίγιο, με σκοπό την ανάδειξη, την ανάλυση και την επίλυση προβλημάτων, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων