24/11/2020 24/11/2020 Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς Συμπληρώνονται 10 χρόνια ιερατικής ζωής για τον π. Αμβρόσιο Μαναρουλά. Μια δεκαετία στον δύσβατο αλλά και τόσο φωτεινό δρόμο της ιεροσύνης. Μάλιστα στις 21 Νοεμβρίου 2014, έλαβε τον βαθμό του πρεσβυτέρου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπάθου κ. Αμβρόσιο. Ο π. Αμβρόσιος Μαναρουλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάρπαθο και βαπτίστηκε Αλέξανδρος στο...
24 Νοεμβρίου, 2020 - 21:42
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2020 - 21:48

Κάρπαθος: Μία δεκαετία διακονίας στο νησί

Διαδώστε:
Κάρπαθος: Μία δεκαετία διακονίας στο νησί

Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Συμπληρώνονται 10 χρόνια ιερατικής ζωής για τον π. Αμβρόσιο Μαναρουλά. Μια δεκαετία στον δύσβατο αλλά και τόσο φωτεινό δρόμο της ιεροσύνης. Μάλιστα στις 21 Νοεμβρίου 2014, έλαβε τον βαθμό του πρεσβυτέρου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπάθου κ. Αμβρόσιο.

Ο π. Αμβρόσιος Μαναρουλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάρπαθο και βαπτίστηκε Αλέξανδρος στο χωριό του, στην Αρκάσα. Μάλιστα υπάρχει μια ιστορία που δεν είναι γνωστή, ωστόσο φανερώνει την κλίση και τον δρόμο που διάλεξε για κείνον ο Θεός.

Η γέννηση του έγινε στο Κέντρο Υγείας της Καρπάθου και λίγο πριν βρεθεί στον έξω κόσμο είχε τον ομφάλιο λώρο περασμένο στον λαιμό του, τότε η μητέρα του αυθόρμητα φώναξε ότι θα τον κάνουν παπά!

Με τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Καρπάθου Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνειο και τον Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Μαυρολέων, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου, 21.11.2014

Ο πατέρας του, από τον πρώτο του γάμο είχε 3 παιδιά, η σύζυγος του είχε πεθάνει στην Αυστραλία και του άφησε τα μωράκια. Εκείνος, ακολουθώντας το έθιμο της Καρπάθου, άφησε την ξενιτιά και επέστρεψε στο νησί. Γνώρισε τη μητέρα μου, που και εκείνη είχε ήδη από έναν γάμο 2 παιδιά. Παντρεύτηκαν και έκαναν τον Αμβρόσιο. Από τη μέρα της γέννησής του, τον Μάρτιο του 1983, ζει και προσφέρει με σταθερότητα και συνέπεια στην Κάρπαθο.

O Αλέξανδρος Μαναρουλάς ήταν 13 χρονών παλικαράκι όταν για πρώτη φορά εξομολογήθηκε στον π. Καλλίνικο Μαυρολέων την πρόθεση του να γίνει ιερέας. Όμως ο πατέρας του ήταν αυστηρός, δεν ήθελε να ακούσει λέξη. Μάλιστα εκείνα τα χρόνια η οικογένεια του είχε επενδύσει σε ένα mini market στην Αρκάσα και του είχαν τέτοια εμπιστοσύνη, που του επέτρεψαν να το φροντίσει και να διαχειριστεί!

Με τον Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Μαυρολέων, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου

Τα χρόνια πέρασαν, ο Αλέξανδρος Μαναρουλάς ενηλικιώθηκε και στα 21 του, επανέλαβε  ότι επιθυμεί να φορέσει το ράσο. Όμως, για ακόμη μια φορά, ο πατέρας του ήταν ανένδοτος, θα παντρευτείς, του έλεγε και δεν άκουγε λέξη.

Πριν τα 25 χρόνια του ο Αλέξανδρος Μαναρουλάς θα ξεκινήσει ένα σύγχρονο τυπογραφείο, μια σπουδαία επιχειρηματική κίνηση πάνω στο νησί. Μάλιστα την ίδια περίοδο θα προχωρήσει  και στην έκδοση ενός περιοδικού που άφησε ιστορία. Ήταν το έντυπο περιοδικό πολιτισμού ΙΣΤΙΑ που στις σελίδες του φιλοξένησε θαυμάσια και αποκλειστική καρπαθιακή αρθρογραφία.

Στα 27 του όλα μέσα του είχαν κλειδώσει. Επανέλαβε την οριστική πια πρόθεση του στον πατέρα του. Από τα 13 μέχρι τα 27 δεν είχε πει κουβέντα στον π. Καλλίνικο, τότε το ανακοίνωσε και έκανε ένα βήμα προς τον Θεό.

Ο Αλέξανδρος είχε πάρει τις αποφάσεις του και λίγο αργότερα αυτό το όνομα θα ήταν παρελθόν.

Από την εις Διάκονον χειροτονία του στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστριας

 

Από την εις Διάκονον χειροτονία του στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστριας

Σήμερα είναι ο π. Αμβρόσιος, ένας από τους πιο αγαπητούς ιερωμένους πάνω στην Κάρπαθο κι αυτό γιατί πάντοτε στέκει δίπλα στον κόσμο. Δεν κρίνει τις επιλογές των ανθρώπων… Περιμένει, συγχωρεί και αποδέχεται τον συνάνθρωπο όπως είναι με μια και μόνον προϋπόθεση… Να θέλει εκείνος να αλλάξει .. να γίνει καλύτερος πνευματικά.

Ο Μητροπολίτης Καρπάθου κ. Αμβρόσιος διάλεξε να τον τοποθετήσει στην πρωτεύουσα του νησιού.

Με τον Μητροπολίτη Καρπάθου-Κάσου κ. Αμβρόσιο

Από τότε εξακολουθεί να είναι ο προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Καρπάθου. Μια ενορία με ιστορία από την οποία πέρασαν σημαντικοί ιερωμένοι, όπως ο συγχωρεμένος, πολύ αγαπητός, πάτερ Μιχάλης Οικονομίδης και παλαιότερα ο σημερινός Δεσπότης της Κω, ο σεβασμιότατος Ναθαναήλ.

Τα Πηγάδια παρουσιάζουν δυσκολίες, από το καθιερωμένο κήρυγμα της Κυριακής, με τους πιστούς να περιμένουν να ακούσουν ερμηνεία του Ευαγγελίου και όχι μετάφραση, μέχρι τις απίστευτες απορίες των παιδιών του δημοτικού σχολείου. Αν και ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ παιδί του κατηχητικού έχει φέρει πιο κοντά στην εκκλησία ακόμη και τις μικρότερες ηλικίες.

 

Το 2011 έγινε Διάκονος, αμέσως στρώθηκε στο διάβασμα και ξανάδωσε πανελλαδικές εξετάσεις, αυτή τη φορά τα κατάφερε, πέρασε στη Ανωτάτη Εκκλησιατική Ακαδημία Αθηνών.

Πήρε το πτυχίο του και πρόσφατα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην εκκλησιαστική ιστορία, στην Θεολογική σχολή της Θεσσαλονίκης, σε Διυδρυματικο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα των θεολογικων σχολων του Αριστοτέλειου και του ΕΚΠΑ.

Στιγμιότυπο από την απονομή του Μεταπτυχιακού του τίτλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τον καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη

 

Αυτό ήταν το επισφράγισμα μιας σπουδαίας και πάνω από όλα αγωνιστικής προσπάθειας. Δεν σταμάτησε τις σπουδές! Σήμερα είναι υποψήφιος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης! Αν και μέχρι σήμερα δεν το έχει ακόμα ανακοινώσει, εμείς ήμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε.

Το 2015 Εκάρη μοναχός στη Ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας Μονή της μετανοίας του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Αμβροσιου και το 2016 θα λάβει το οφίκιο του Αρχιμανδίτη.

Με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομο στο Άγιο Όρος

 

 

Στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου

 

Εδώ πρέπει να αναφέρω τη μεγάλη αγάπη και το έμφυτο ταλέντο του στη μουσική. Η λύρα κι τσαμπούνα, είναι δυο από τα παραδοσιακά όργανα της Καρπάθου που γνωρίζει καλά και δεν αποφεύγει, όταν υπάρχει χρόνος και ευκαιρία, να τα πιάσει και να τα κάμει να κελαηδήσουν!  Μάλιστα ήταν συνεργάτης με το Λύκειο Ελληνίδων Καρπάθου καθώς και με την Ομόνοια Απερίου. Συμμετείχε σε πολλά από τα ταξίδια των συλλόγων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με αποκορύφωμα το ταξίδι του Λ.Ε.Κ. στην Αμερική και στην Λυρική Σκηνή Αθηνών.

 

 

Η αγάπη για την μουσική είναι διάχυτη μέσα στη ζωή του

 

Με τη λύρα σε Χριστουγενιάτικα κάλαντα

Κάποτε τον ρώτησα πόσο εύκολο είναι να γίνει κάποιος ιερέας στον τόπο του. Ξαφνιάστηκα από την απάντηση του:

«Μα γίνεται να αναγνωριστεί κάποιος ως «προφήτης» στον τόπο του; εγώ πιστεύω πως ναι, γίνεται! Πολλές φορές διακρίνω ότι ο άλλος δεν θέλει να σου αναγνωρίσει το δικαίωμα να αλλάξεις. Πρώτος εγώ θέλω να αλλάξω, να γίνω καλύτερος. Ήμουν άλλος και με την χάρη του Θεού προσπαθώ να αφήνω πίσω τον παλαιό άνθρωπο.

 Κάποιοι κουβαλούν τα δικά τους αξεπέραστα ζητήματα, αυτοί λοιπόν δεν βλέπουν τις αλλαγές.

Εγώ δεν τους αφήνω, είμαι δίπλα στον κόσμο. Το τι είμαι μέσα μου το ξέρω και πολλές φορές λέω ότι παλεύω με το τέρας που κρύβεται μέσα μου. Όλοι έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε – μεταμορφωθούμε με την χάρη του Θεού. Άλλωστε η εκκλησία είναι ο χώρος της προσωπικής μας αλλαγής και πνευματικής προόδου. Η πνευματική στασιμότητα είναι κάτι που προσωπικά δεν θα ήθελα να το ζήσω ποτέ και φυσικά δεν το επιθυμώ για κανέναν ενορίτη μου και κατ’ επέκταση για κανένα χριστιανό όπου γης».

Υ.Γ. Τα παραπάνω δημοσιεύονται όχι ως προβολή η ως έπαινος, προς χάριν μιας φιλίας με τον πατέρα Αμβρόσιο, αλλά ως δέσμευση να τηρήσει τα λεγόμενα του. Δηλαδή να γίνεται καλύτερος, να μεταμορφώνεται με την χάρη του Θεού και να επιθυμεί και το ίδιο για τον κάθε συνάνθρωπο του.

Μ.Δ.

 

Από την πρόσφατη επίσκεψη στην Κάρπαθο της ΠτΔ κας Σακελλαροπούλου, η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις Μενετές, λίγο μετά από την πανηγυρική Λειτουργία των 76 χρόνων από την Επανάσταση της Καρπάθου.Πηγή: karpathiakanea.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων