31/03/2020 31/03/2020 Του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου Εορτή του Ακαθίστου Ύμνου το Σάββατο της Ε΄ Εβδομάδος των Νηστειών. Εορτή η οποία ετελείτο ανελλιπώς εδώ και 14 αιώνες. Την Παρασκευή το απόγευμα, ως συνέχεια των Χαιρετισμών των τεσσάρων Παρασκευών που προηγήθηκαν, οι Εκκλησίες μας γέμιζαν από πιστούς για να απευθύνουν τα τελευταία “Χαίρε” στην Παναγία μας. Η...
31 Μαρτίου, 2020 - 22:33
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2020 - 23:54

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου για τον Ακάθιστο Ύμνο

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου για τον Ακάθιστο Ύμνο

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου

Εορτή του Ακαθίστου Ύμνου το Σάββατο της Ε΄ Εβδομάδος των Νηστειών. Εορτή η οποία ετελείτο ανελλιπώς εδώ και 14 αιώνες. Την Παρασκευή το απόγευμα, ως συνέχεια των Χαιρετισμών των τεσσάρων Παρασκευών που προηγήθηκαν, οι Εκκλησίες μας γέμιζαν από πιστούς για να απευθύνουν τα τελευταία “Χαίρε” στην Παναγία μας.

Η τοπική μας Εκκλησία, κάθε χρόνο Παρασκευή απόγευμα πριν από την ακολουθία του Ακαθίστου, υποδεχόταν την εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών, που φυλάσσεται στο χωριό Μαραθιάς της Ευρυτανίας. Ετελείτο η ακολουθία των Χαιρετισμών και, το επόμενο πρωί, Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ πλήθος πιστών συνέρρεε να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα, η οποία προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μαραθιάς, τους δύο προηγούμενους αιώνες, είχε άρρηκτους δεσμούς με τη βασίλισσα των πόλεων (Κωνσταντινούπολη). Θαυματουργή, γιατί σ΄αυτήν την εικόνα οι κάτοικοι του χωριού, με πρώτο τον ιερέα τους, καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου του ΄40 προσευχόντουσαν και καθημερινά τελούσαν την Παράκληση της Παναγίας μας, για τα παιδιά του χωριού που πολεμούσαν στο μέτωπο. Αποτέλεσμα να γυρίσουν όλα σώα και αβλαβή.

Φέτος, δυστυχώς, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία ανάλογη δραστηριότητα, καθώς τα ανθρώπινα ματαιώνουν ακόμη και τα θεία! Τα ανθρώπινα, τα οποία αδυνατούν να κατανοήσουν ή να αποδεχτούν πως η πίστη είναι κάτι που ξεπερνά τη λογική και γίνεται η κύρια αιτία του θαύματος. Αυτή η πίστη, το 1918, με την θανατηφόρα ισπανική γρίπη, έσωσε την Αιτωλοακαρνανία, με τη μεταφορά και λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Κυράς της Ρούμελης, της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Αυτή η πίστη των κατοίκων της Πόλης, κατά το 626, υπήρξε η αιτία της θαυματουργής σωτηρίας τους, καθώς ήταν απροστάτευτοι. Ο αυτοκράτορας με το στρατό του είχε εκστρατεύσει κατά των Περσών και η Πόλη πολιορκείτο ασφυκτικά από τους Αβάρους.

Η Παναγία μας, ύστερα από τη πάνδημη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας των Βλαχερνών στα τείχη, θα απαλλάξει την Πόλη από τον κίνδυνο, εκδιώκοντας τους πολιορκητές. Αυτή η πίστη είναι η αιτία που πολλές φορές χαρίζει τη ζωή θαυματουργικά και σε ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου. Αυτή την πίστη εύχομαι να έχουμε όλοι μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων