06/05/2022 06/05/2022 Η μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Σεραφείμ του εν όρει Δομβούς της Βοιωτίας εορτάσθηκε από τους Κουμιώτες πιστούς με το καθιερωμένο έθιμο της τοπικής εκκλησίας της έδρας της Ιεράς Μητρόπολης Καρυστίας και Σκύρου. Πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτανευτική πομπή των ιερών εικόνων από τους ιερούς ναούς Αγίου Αθανασίου, Αγίας Τριάδος Ταξιαρχών και Παναγίας Λιαουτσάνισας Κύμης,...
06 Μαΐου, 2022 - 16:10
Τελευταία ενημέρωση: 06/05/2022 - 16:40

Η Κύμη τίμησε τον Όσιο Σεραφείμ

Διαδώστε:
Η Κύμη τίμησε τον Όσιο Σεραφείμ

Η μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Σεραφείμ του εν όρει Δομβούς της Βοιωτίας εορτάσθηκε από τους Κουμιώτες πιστούς με το καθιερωμένο έθιμο της τοπικής εκκλησίας της έδρας της Ιεράς Μητρόπολης Καρυστίας και Σκύρου.

Πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτανευτική πομπή των ιερών εικόνων από τους ιερούς ναούς Αγίου Αθανασίου, Αγίας Τριάδος Ταξιαρχών και Παναγίας Λιαουτσάνισας Κύμης, σε ανάμνηση του γενομένου θαύματος της θαυμαστής επεμβάσεως και διασώσεως του Οσίου Σεραφείμ του εν Δομβμούς στην πόλη της Κύμης αποτελώντας την απαλαγή και εξωστράκιση επιδρομής σμήνους ακρίδων στην θάλασσα, ώστε να σωθούν οι καλλιέργιες απο τον αφανισμό.

Το γενόμενο θαύμα το οποίο εποίησε ο Όσιος Σεραφείμ συνέβη πριν απο 150 χρόνια και επι το αυτό εις ανάμνηση δοξολογία και ευχαριστία προς τον Όσιο Σεραφείμ την εσπέρα της 5ης Μαϊου πραγματοποιήθηκε η λιτανευτική πομπή των ιερών εικόνων απο τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κύμης με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελλο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα καθώς επίσης συμμετείχαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρ Ελευθέριος Σταμπέλος οι Πρωτοπρ Γεώργιος Μπίτσικας εφημέριος ιερού ναού Ταξιαρχών Κύμης Ευάγγελος Βογιατζής εφημέριος Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου ο Οικονόμος Αριστείδης Ρούσσος εφημέριος Διρρευμάτων και οι Διάκονοι Στυλιανός Πεταχτής και Πρόδρομος Γκέγκες.

Καθώς επίσης την λιτανεία πλαισίωσαν οι μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων της Κύμης.

Η ιερά λιτανευτική πομπή διασχίζοντας τις οδούς της Κύμης κατευθύνθη στο ιερό περικαλέστατο παρεκλήσι του Προφήτη Ηλία όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ υποδέχθηκε την όλη λιτανευτική πομπή και τους πιστούς και ακολούθως τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός ο οποίος τελέσθηκε στον προαύλειο χώρο του ιερού παρεκλησίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ πλαισιούμενος απο τον Πρωτοσύγκελο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο τους Πρωτοπρ Γεώργιο Μπίτσικα εφημέριο ιερού ναού Ταξιαρχών Κύμης Ευάγγελο Βογιατζή εφημέριο Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου τον Οικονόμο Αριστείδη Ρούσσο εφημέριο Διρρευμάτων και τους Διιακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Πρόδρομο Γκέγκε.

Στην απόλυση ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ προς όλους τους πιστούς η χάρις του Οσίου Σεραφείμ να μας προστατεύει απο τις σύγχρονες ακρίδες που είναι τα πάθη και οι αδυναμίες μας.

Παρέστη μεταξύ των πιστών ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Θεοδώρου.

Την επομένη ημέρα στον προαναφερθέντα ιερό ναό τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελο Πανοσ Αρχιμ. Νικόδημο Πόγκα τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο τον Πρωτοπρ Γεώργιο Μπίτσικα εφημέριο ιερού ναού Ταξιαρχών Κύμης και τους Διακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Πρόδρομο Γκέγκε.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ και ευχήθηκε στους πιστούς και ακολούθως τέλεσε τον Αγιασμό προς πάσα ωφέλεια και ευλογία των καλλιεργιών.

Εν συνεχεία μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας με λιτανευτική πομπή μετά των ιερών εικόνων πραγματοποιήθηκε η κάθοδος και επιστροφή των ιερών εικόνων στις ενορίες τους.

Επίσης τους πανηγυρικούς ύμνους απέδωσαν θαυμάσια τόσο κατα την διάρκεια της λιτανείας αλλά στον εσπερινό και την θεία λειτουργία οι Πρωτοψάλτες κ. Ευάγγελος Στάμου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου και κ. Ευάγγελος Κόλλιας του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Κύμης με την συμμετοχή άλλων ιεροψαλτών.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης Γεώργιος Οντάμπασης Ιωάννης Μπιμπής Ευάγγελος Στάμου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων