16/09/2019 16/09/2019 Πανηγυρικά εορτάσθηκε η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως: Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού δεσπόζει στον εορταστικό κύκλο του Σεπτεμβρίου. Εορτή παγκόσμιος, καθώς μας παραθέτει το ιερό Συναξάριον, και ευκαιρία χαράς, ελπίδας μα και αυστηρής νηστείας. Οι ιεροί ναοί της Καστοριάς, στολισμένοι πάντοτε...
16 Σεπτεμβρίου, 2019 - 13:53
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2019 - 13:54

Ο εορτασμός της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην ακριτική Καστοριά

Διαδώστε:
Ο εορτασμός της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην ακριτική Καστοριά

Πανηγυρικά εορτάσθηκε η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως:

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού δεσπόζει στον εορταστικό κύκλο του Σεπτεμβρίου. Εορτή παγκόσμιος, καθώς μας παραθέτει το ιερό Συναξάριον, και ευκαιρία χαράς, ελπίδας μα και αυστηρής νηστείας. Οι ιεροί ναοί της Καστοριάς, στολισμένοι πάντοτε τέτοια μέρα με βασιλικούς, το φυτό που είχε φυτρώσει στο σημείο που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός κατά την παράδοση, έτοιμοι να υποδεχτούν τον σταυροφόρο λαό του Θεού.

Η εορτή ξεκίνησε με την πανηγυρική ακολουθία του Εσπερινού στον Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ. Οι χοροί των Ιεροψαλτών απέδωσαν άρτια τα εόρτια άσματα και ο παιάνας «Σώσον Κύριε το λαόν σου» αντήχησε και φέτος στον Ιερό Ναό. Μετά την ακολουθία της Λιτής και την αρτοκλασία, εψάλλησαν οι Χαιρετισμοί εις τον Τίμιον και Ζωηφόρον Σταυρόν από τον Μητροπολίτη και τους Ιερείς. Προ της απολύσεως, ο της Καστορίας ποιμήν απηύθυνε σύντομο λόγο προς το εκκλησίασμα, ευχόμενος ο Τίμιος Σταυρός να προΐσταται στη ζωή του κάθε πιστού και να αποτελεί πρότυπο ζωής και αρετής για τον καθένα μας.

Σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε όπως κάθε χρόνο στην Κορομηλιά, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό τον οποίο με επιμέλεια φρόντισε και καλλώπισε ο Εφημέριος π. Κωνσταντίνος Κοντοβάς. Οι πιστοί από νωρίς είχαν γεμίσει με βασιλικούς τον Ναό. Τα αναλόγια κόσμισαν οι Πρωτοψάλτες κ. Γεώργιος Αποστολίδης και κ. Σωτήριος Στογιάννος. Στο Ποτήριο της Ζωής προσήλθε πλήθος πιστών με την προσήκουσα τάξη και ευλάβεια, ενώ τελέστηκε και η ακολουθία της Υψώσεως υπό του Σεβασμιωτάτου με τον σταυρό που περιέχει απότμημα Τιμίου Ξύλου.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στους εχθρούς του Σταυρού, οι οποίοι μηχανεύονται τρόπους προκειμένου να απομακρύνουν τους πιστούς από την αληθινή πίστη της Εκκλησίας και την κοινωνία με τον μόνο και αληθινό Θεό. Παρότρυνε δε τους πιστούς να ακολουθούν το σταυρικό πολίτευμα της Εκκλησίας, το οποίο μας παρέδωσε ο ίδιος ο Κύριος, και το οποίο οδηγεί στην αιώνια και αληθινή ζωή.

Στο τέλος, μαζί με το αντίδωρο, μοιράστηκε και βασιλικός με τους πιστούς, ενώ είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τον σταυρό με το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων