16/12/2023 16/12/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τέλεσε χθες, κατά την εορτή του Αγίου Ελευθερίου, την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο εορτάζων εφημέριος π. Ελευθέριος Συτιλίδης, οι Αρχιμ. π. Στέφανος Σχοινάς και π. Παύλος Λαζόγκας, οι π. Χαράλαμπος Μαστορίδης, π. Λάζαρος Σίμος, π. Βασίλειος Σωτηρίου, π. Βασίλειος Μπογιατζής...
16 Δεκεμβρίου, 2023 - 10:34
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2023 - 10:38

Οι εορτές των Αγίων Σπυρίδωνος και Ελευθερίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Διαδώστε:
Οι εορτές των Αγίων Σπυρίδωνος και Ελευθερίου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τέλεσε χθες, κατά την εορτή του Αγίου Ελευθερίου, την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο εορτάζων εφημέριος π. Ελευθέριος Συτιλίδης, οι Αρχιμ. π. Στέφανος Σχοινάς και π. Παύλος Λαζόγκας, οι π. Χαράλαμπος Μαστορίδης, π. Λάζαρος Σίμος, π. Βασίλειος Σωτηρίου, π. Βασίλειος Μπογιατζής και οι διάκονοι π. Παντελεήμων, π. Γεώργιος και π. Πασχάλης.

Στην Θεία Λειτουργία εκκλησιάσθηκε το 10ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ είχαν τεθεί σε προσκύνηση τα ιερά Λείψανα του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, μίλησε στα παιδιά για την Γέννηση του Χριστού και για τα κοινά στοιχεία της εποχής εκείνης και της σημερινής.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον εορτάζοντα εφημέριο π. Ελευθέριο Συτιλίδη για την ονομαστική του εορτή και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στην Ιερά Μητρόπολη.

Αμέσως μετά ευχήθηκε στον διάκονό του π. Παντελεήμων Δόνε, ο οποίος συμπλήρωσε δυό χρόνια από την χειροτονία του εις Διάκονον και τον χειροθέτησε Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως, με την ευχή να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο, να διακονεί τον Επίσκοπο και την Εκκλησία και να ευλαβείται τον Πρωτοδιάκονο Άγιο Στέφανο.

Ιερατική Σύναξη

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η μηνιαία και τελευταία για το έτος 2023, Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, υπό την προεδρία του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου.

Πριν από την Σύναξη, προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος και την οποία τέλεσε ο ιερομόναχος π. Σεραφείμ Στογιάννος μαζί με τον διάκονο π. Γεώργιο Ανδρεάδη.

Κατά την Σύναξη ο Σεβασμιώτατος, ανέλυσε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο των Χριστουγέννων και αναφέρθηκε σε διάφορα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα.

Τέλος έγινε συζήτηση και ευχήθηκε στους ιερείς για τις Μεγάλες Εορτές της Θείας Επιφανείας.

 

Εορτή Αγίου Σπυρίδωνος

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, παραμονή της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος, μετέβη στο χωριό Άνω Μελάς όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου.

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ε.ε., τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Αμπελοχώρι Καστοριάς. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι Πρωτοπρ. π. Φώτιος Λεβέντης και π. Λεωνίδας Μπάρδος, ο εφημέριος π. Παναγιώτης Ζυγάς και ο ιερομόναχος π. Σεραφείμ Στογιάννος καθώς και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Παντελεήμων, π. Γεώργιος και π. Πασχάλης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στον λαοφιλή Άγιο Σπυρίδωνα, ανέλυσε την φράση «Σε εξ αλόγου ποίμνης, μετήγαγεν εις λογικήν, το Πνεύμα πνευματοφόρε, ως τον Μωσέα και Δαυίδ΄ ων εμιμήσω το πράον..», από το εξαποστειλάριο του Αγίου.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας, αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα του Θαυματουργού Ιεράρχη, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους εορτάζοντες καθώς και στους ενορίτες του Αμπελοχωρίου να γίνουν αληθινά κλήματα της Αμπέλου του Χριστού.

 

2023 - Αγίων Σπυρίδωνος και Ελευθερίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων