19/11/2018 19/11/2018 Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο χωριό Νυμφές. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, την παραβολή του άφρονος πλουσίου. Ο πλούσιος της παραβολής θέλησε να μεγαλώσει τις αποθήκες του και ένα...
19 Νοεμβρίου, 2018 - 9:47
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2018 - 12:24

Η Εκκλησία ως ο μοναδικός συνδετικός κρίκος της κοινωνίας

Διαδώστε:
Η Εκκλησία ως ο μοναδικός συνδετικός κρίκος της κοινωνίας

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο χωριό Νυμφές.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, την παραβολή του άφρονος πλουσίου. Ο πλούσιος της παραβολής θέλησε να μεγαλώσει τις αποθήκες του και ένα βράδυ παρουσιάστηκε ο Θεός και του είπε ότι την νύκτα αυτήν ζητούν την ψυχή του, χαρακτηρίζοντάς τον άφρονα.

Το πρώτο σφάλμα του πλουσίου είναι ο εγωκεντρισμός του. Κλεισμένος στο εγώ του δεν είχε επικοινωνία με κανέναν, τοποθετώντας τον εαυτό του ως κέντρο της ζωής του. Δεύτερον, ο πλούσιος δεν σκέφτηκε ότι αυτά όλα που απέκτησε δεν ήταν δικά του. Κάθε αγαθό που έχουμε είναι δοσμένο από τον Χριστό. Και τρίτον, αμέλησε το αιφνίδιο του θανάτου, το στοιχείο αυτό που και εμείς οι ίδιοι προσπαθούμε να το διώχνουμε από την μνήμη μας.

Και τέταρτο σφάλμα του πλουσίου είναι η αφροσύνη του. Με άλλα λόγια η ανοησία του και η προχειρότητα στην ζωή του. Αν μοναδικός σκοπός της ζωής είναι η θήρευση του υλικού πλούτου, ο άνθρωπος τυφλώνεται πνευματικά και προκειμένου να πετύχει τον σκοπό αυτό, μηχανεύεται στις πλείστες των περιπτώσεων ανόμους τρόπους, ακόμα και να πατήσει επί πτωμάτων, κατά το κοινώς λεγόμενον.

Συμπέρασμα όλων των ανωτέρω είναι ότι μακάριος εστί ο εις Θεόν πλουτών και όχι ο εις γην. Ο πραγματικός πλούτος του Χριστιανού βρίσκεται στον ουρανό και δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Κύριο. Τον Χριστό δεν μπορεί κανείς να τον κλέψει από την καρδιά μας, αν εμείς δεν του το επιτρέψουμε. Ζωντανά παραδείγματα πλουσίων εις Θεόν είναι οι Άγιοι της πίστεώς μας.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι στις δύσκολες ημέρες που περνάμε, όπου όλα γύρω μας καταρρέουν, ο μοναδικός συνδετικός κρίκος που έχει απομείνει και κρατά ενωμένη την κοινωνία μας είναι η Εκκλησία. Η νοητή αυτή ναυς, μπορεί να κλειδονίζεται στον ωκεανό του κόσμου τούτου, εντούτοις έχει για κεφαλή Της τον νικητή του θανάτου, τον Ιησού Χριστό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων