26/03/2024 27/03/2024 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης λειτούργησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, ημέρα της Δεσποτοθεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Αποστολικό ανάγνωσμα και δη στο χωρίο της δευτέρας προς Εβραίους Επιστολής: «ὅθεν ὤφειλε...
26 Μαρτίου, 2024 - 16:09
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2024 - 0:27

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κέρκυρα

Διαδώστε:
Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κέρκυρα

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης λειτούργησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, ημέρα της Δεσποτοθεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Αποστολικό ανάγνωσμα και δη στο χωρίο της δευτέρας προς Εβραίους Επιστολής: «ὅθεν ὤφειλε κατὰ πάντα τοῖς ἀδελφοῖς ὁμοιωθῆναι, ἵνα ἐλεήμων γένηται καὶ πιστὸς ἀρχιερεὺς τὰ πρὸς τὸν Θεόν, εἰς τὸ ἱλάσκεσθαι τὰς ἁμαρτίας τοῦ λαοῦ» (11-18). Σύμφωνα με αυτό η σάρκωσις του Υιού και Λόγου του Θεού είναι η αποκάλυψη και η φανέρωση στον κόσμο του από αιώνων αποκεκρυμμένου μυστηρίου της Θείας Οικονομίας. Μια νέα σελίδα ανοίγει πλέον για την ανθρωπότητα με την συνδιαλλαγή Θεού και ανθρώπων. Ο Λόγος του Θεού λαμβάνει την ανθρώπινη φύση και την εξαγιάζει, καθώς ενώνεται ξανά το θείο και το ανθρώπινο.

 

Η χαρά αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα με το οποίο πλημμύρισε η ανθρωπότητα, διότι πλέον έσβησε η έχθρα, η οποία είχε αναπτυχθεί μεταξύ Θεού και ανθρώπων μετά την παρακοή και την πτώση που ακολούθησε. Η χαρά αυτή είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος, την οποία βιώνει ο εν Χριστώ άνθρωπος.

Επιπλέον, η ελευθερία που χαρίζει ο Θεός ελευθερώνει τον άνθρωπο, που μέχρι τότε ήταν δέσμιος της αμαρτίας και της φθοράς. Έτσι έπρεπε να συμβεί σύμφωνα με το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας και για τον λόγο αυτό η υποστατική ένωση λαμβάνει χώρα ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως, αναλλοιώτως και αχωρίστως. Έχουμε δηλαδή τον τέλειο Θεό και τον τέλειο άνθρωπο συγχρόνως στο δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού, ο οποίος είναι κεχρισμένος από τον Θεό Πατέρα.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η χαρά για την πατρίδα μας και την ελευθερία είναι διπλή, διότι ο ίδιος ο Θεός την οικονόμησε. Προσβλέποντας σ’ ένα λαό φιλόθεο να επανακτήσει την χαρά και την ελευθερία του μετά από σκληρή και απάνθρωπη δουλεία τεσσάρων αιώνων. Σήμερα αναλογιζόμαστε, εάν αυτή η τιμή της χαρά και της ελευθερίας συνεχίζουμε να την δικαιούμαστε, διότι ως ορθόδοξος λαός, εσχάτως τα δείγματα είναι πολύ διαφορετικά και αποκλίνουν από την πατερική διδασκαλία, τις παραδόσεις, το ελληνορθόδοξο ήθος και το παράδειγμα των αγωνιστών του 1821.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος παρουσία της εκπροσώπου της Πολιτείας κ. Χ. Αλεξοπούλου, Υφυπουργού Υποδομών και των τοπικών αρχών, τέλεσε τη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και εν συνεχεία την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην ιστορική Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας, όπου και τέλεσε μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του προκατόχου του Μητροπολίτου κυρού Πολυκάρπου Βαγενά επί τη συμπληρώσει την ημέρα αυτή σαράντα ετών από την προς Κύριον εκδημία του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων