15/05/2023 15/05/2023 Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν διά ζώσης οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας το βράδυ του Σαββάτου 13 Μαΐου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο της τοπικής Εκκλησίας. Προσκεκλημένος της Μητροπόλεως ήταν ο εξαίρετος επιστήμονας, παιδοψυχίατρος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο οποίος μίλησε με θέμα “Αλλάζει ο άνθρωπος;”. Το σχετικό βιβλίο του συγγραφέα παρουσίασε, εκπροσωπώντας...
15 Μαΐου, 2023 - 21:10
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2023 - 20:41

Η λήξη των συναντήσεων της Σχολής Γονέων στην Μητρόπολη Κερκύρας

Διαδώστε:
Η λήξη των συναντήσεων της Σχολής Γονέων στην Μητρόπολη Κερκύρας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν διά ζώσης οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας το βράδυ του Σαββάτου 13 Μαΐου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο της τοπικής Εκκλησίας.

Προσκεκλημένος της Μητροπόλεως ήταν ο εξαίρετος επιστήμονας, παιδοψυχίατρος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο οποίος μίλησε με θέμα “Αλλάζει ο άνθρωπος;”. Το σχετικό βιβλίο του συγγραφέα παρουσίασε, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.

Ο ομιλητής κ. Καραγιάννης τόνισε ότι ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει αν συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να ζητάμε από τους άλλους την αλλαγή, ιδίως στα πλαίσια της σχέσης, αλλά αν ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας. Η αλλαγή δεν έρχεται με συμβουλές και πληροφορίες. Όταν δεν αλλάζουν οι άλλοι, έχουμε κι εμείς άλλοθι να μην αλλάξουμε ούτε κι εμείς. Γνήσιες αλλαγές δεν μας χαρίζονται, αλλά είναι αποτελεσματικές.

Είναι παλαιομοδίτικη η άποψη ότι το συμφέρον δεν είναι καλός λόγος για να αλλάξουμε. Όμως αν ο χαρακτήρας μας έχει δυσκολίες, αν δεν μπορούμε να αντέξουμε τον εαυτό μας και τον άλλο στην σχέση, τότε είναι προς συμφέρον μας είναι να αλλάξουμε διότι αλλιώς θα νικηθούμε και θα συντριβούμε. Αυτός που νιώθει την ανάγκη να αλλάξει, όταν δεν προχωρά σωστά, είναι άνθρωπος αξιοθαύμαστος. Είναι αυτός που αισθάνεται την ανάγκη να αλλάξει από αγάπη για τους άλλους, όταν διαπιστώνει ότι τα ελλείμματά του δεν του επιτρέπουν να αγαπήσει τους άλλους και να διευρύνει τόσο τον εαυτό του όσο και την ποιότητα της σχέσης του. Αλλάζουμε πάλι από μετάνοια, η οποία είναι γνήσια όταν συγχωρούμε τον εαυτό μας, όταν έχει εσωτερική επεξεργασία και ελπίδα.

Συχνά έχουμε αγωνία στην ζωή μας. Η αγωνία είναι ενεργητική στάση διότι θέλουμε να επιτύχουμε, κι αυτό μας επιτρέπει να αλλάξουμε. Αν όμως μάς διακατέχει ο φόβος, τότε αυτός πηγάζει από εξωτερικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να μη μας αφήνει να αλλάξουμε διότι μας παγώνει.

Η αλλαγή λοιπόν είναι σημαντικότατο στοιχείο της ζωής μας, διότι δείχνει ότι η ταυτότητά μας εξελίσσεται, προσαρμόζεται, κυρίως όμως βρίσκεται σε μία διαρκή αυτοκριτική και επανεύρεση νοήματος, που δίνει άλλο περιεχόμενο τόσο στη ζωή όσο και στις σχέσεις μας.

Ακολούθησε εξαιρετικός διάλογος, ο οποίος κράτησε περίπου μία ώρα, με τον ομιλητή να απαντά σε πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Δίκτυο Στήριξης Μαθητών Κέρκυρας “Οι Τρεις Ιεράρχες” και το παράρτημα Κέρκυρας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος. Χαιρετισμούς απηύθυναν αντίστοιχα οι πρόεδροι των συλλόγων κ. Αναστασία Λίβερη-Καντερέ και η κ. Αλεξάνδρα Τζούμα.

Το μεσημέρι της Κυριακής 14 Μαΐου ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης, όπως και η σύζυγός του Ελένη Καραγιάννη, συγγραφέας και ψυχοθεραπεύτρια, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με νέες και νέους 18-30 ετών, στα πλαίσια των συνάξεων της τοπικής Εκκλησίας, με έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις, στον έρωτα, στον γάμο, την συμπληρωματικότητα, την διαφορετικότητα, την ανάληψη ευθύνης έναντι της ζωής, την συνάντηση των ανθρώπων με βάση τα κοινά τους σημεία. Κλειδί είναι η αγάπη, όπως επίσης και η άρνηση της σύγχρονης νοοτροπίας να είμαστε ερωτεύσιμοι. Αν ο άνθρωπος είναι ερωτικός, δηλαδή δοτικός και τρυφερός, θα γίνει και ερωτεύσιμος, διότι θα βρίσκει νόημα στην ζωή του.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων