19/12/2022 19/12/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως λειτούργησε και ομίλησε στο ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος Κέρκυρας. Κατά την Θεία Λειτουργία τέλεσε και το μνημόσυνο τη παρακλήση του Προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας κ. Ιωάννη Κοντού και των μελών αυτού, υπέρ των προκεκοιμημένων Προέδρων και μελών...
19 Δεκεμβρίου, 2022 - 9:58
Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2022 - 9:59

Κερκύρας Νεκτάριος: Να εορτάσουμε πνευματικά και Άγια Χριστούγεννα

Διαδώστε:
Κερκύρας Νεκτάριος: Να εορτάσουμε πνευματικά και Άγια Χριστούγεννα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως λειτούργησε και ομίλησε στο ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος Κέρκυρας.

Κατά την Θεία Λειτουργία τέλεσε και το μνημόσυνο τη παρακλήση του Προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας κ. Ιωάννη Κοντού και των μελών αυτού, υπέρ των προκεκοιμημένων Προέδρων και μελών του Δικηγορικού συλλόγου Κέρκυρας, ως και των αειμνήστων νομικών της επαρχίας.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος πλαισιώθηκε από τον Ιεροκήρυκα του Ιερού προσκυνήματος, Αρχιμ. π. Χριστόδουλο Τριαντάφυλλο, τον προϊστάμενο Πρωτ. π. Γεώργιο Βλάχο, και των διακόνων του π. Ανδρέα Γκιόκα και π. Νικόλαο Σκορδίλη.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έλαβε αφορμή από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα που αναφέρεται στο γενεαλογικό δέντρο του Ισραηλιτικού Έθνους, το οποίο αρχίζει από τον Αβραάμ τον Πατριάρχη μέχρι τον μνήστορα Ιωσήφ της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας. Ο Θεός αποκαλυπτόμενος στον Αβράαμ ο οποίος ζούσε στην Μεσοποταμία, τον επέλεξε για Γενάρχη ενός λαού εκ του οποίου θα προερχόταν το αποκεκαλυμμένον μυστήριο του Θεού, το απ’ αιώνος σεσαρκωμένον μυστήριο. Η σάρκωσις δηλαδή του Υιού και Λόγου του Θεού, προκειμένου να προσλάβει την ανθρώπινη φύση και να την οδηγήσει στην Θέωση, εκπληρώνοντας τον σκοπό της δημιουργίας Του, αφού ο άνθρωπος δεν κατόρθωσε από την αρχή να μείνει ανεπηρέαστος από την φθορά και το κακό της αμαρτίας που τον θάμπωσε το ψεύδος του πειρασμού και του διαβόλου.

Η σωτηρία λοιπόν ήταν υπόθεση όχι αγάπης και νουθεσιών από τον Θεό, αλλά υπόθεση πρόσληψης ολοκλήρου της ανθρώπινης φύσης. Δηλαδή ο Θεός περιέλαβε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, και σ’ αυτή την υποσταστική ένωση, την ατρέπτως, αναλλοιώτως, αδιαιρέτως και ασυγχύτως, ο άνθρωπος έχει πλέον την δυνατότητα της πλήρους κοινωνίας με τον Θεό αφού δύναται να κοινωνήσει θείας φύσεως.

Οι άγγελοι, η άυλη δημιουργία, απλά παραμένουν λειτουργικά πνεύματα και δοξολογικά. Ο άνθρωπος μετά την σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού γίνεται πλέον κοινωνός Θείας φύσεως εφόσον πλέον αυτή η ανθρώπινη φύση αναλαμβανομένη από τον θεάνθρωπον Ιησούν παραμένει στα δεξιά του Θεού και πατρός.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφερόμενος σε όλο το γενεαλογικό δένδρο, στα πρόσωπα δηλαδή της διαδρομής έως της σαρκώσεως του Ιησού Χριστού, παρουσιάζει εναρέτους αλλά και αμαρτωλούς, που αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο Κύριος μας, δανείστηκε την πεπτωκυίαν φύσιν, και όχι την καθαράν και αμόλυντη, για να την εξαγιάσει και να της δώσει την δυνατότητα της Αθανασίας και της Αιωνιότητος.

Όμως το πρόσωπο το οποίο συνεργάστηκε με τον Θεό εν τω προσώπω του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, δηλαδή η παρθένος Μαρία, ήταν το προετοιμασμένο καθαρόν δοχείον κατά τους προφήτας της Παλαιάς Διαθήκης, προκειμένου να ενοικήσει το πυρ της Θεότητος στα μητρικά σπλάγχνα της.

Βεβαίως η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού στην πράξη και στο βίωμα της αγίας μας εκκλησία, καθημερινά συντελείται, καθώς ο Ιησούς Χριστός, αΐδιως γεννάται συνεχώς. Πάσχει συνεχώς, σταυρώνεται συνεχώς, ανασταίνεται συνεχώς και αναλαμβάνεται, και όλο αυτό το γεγονός βιώνεται μέσα στην Θεία Λειτουργία η οποία τελείται καθημερινά επί της αγίας τραπέζης.

Η ανάμνησις όμως του γεγονότος της Γενήσεως του Κυρίου μας στη Βηθλεέμ, βοηθάει τον καθένα μας έτσι ώστε να είμαστε συνοδοιπόροι της ζωής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Στο τέλος ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος στο εκκλησίασμα, να εορτάσουμε πνευματικά και Άγια Χριστούγεννα όχι κατά τον κοσμικό τρόπο, αλλά με πνευματική ανάταση, και Χριστούγεννα με τον Χριστό στην καρδιά μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος παρευρέθη στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ιερού προσκυνήματος Αγίου Ιάσονος και Σωσιπάτρου, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται οι νέοι γονείς με τα παιδιά τους, τα οποία βάπτισαν στον ως άνω ιερό ναό, και μαζί με τον εφημέριο π. Σπυρίδων Γαρνέλης οργανώνουν Χριστουγεννιάτικη παιδική εορτή, με παιδική χορωδία, ποιήματα και δώρα για τα παιδιά και τους γονείς. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στα παιδιά και τους γονείς, και τους προσέφερε τις ευχές του μαζί με την εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού.

Ακολούθως παρευρέθη στα γήπεδα της ακαδημίας Κέρκυρας, υπό την Δ/νση του κ. Ευαγγέλου Καρπατσέλη, παρόντων του υπευθύνου Δυτικής Ελλάδος του Παναθηναικού Ομίλου, αλλά και του Προέδρου όλων των σωματείων των νέων παιδιών που ανήκουν στις κατά τόπους ποδοσφαιρικές και άλλες ομάδες.

Σ’ αυτό το τουρνουά, ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε στην πλειάδα των μικρών ποδοσφαιριστών, και τους ομίλησε για την ευεργεσία της άθλησης του σώματος αλλά και της πνευματικής άθλησης που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση του συγκροτημένου και ώριμου ανθρώπου.

Στις ως άνω εκδηλώσεις τόσο στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, όσο και στις εκδηλώσεις του Ιερού Ναού Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου, αλλά και στο στάδιο της Ακαδημίας, παρευρέθη και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων