02/01/2023 02/01/2023 Με ιεροπρέπεια εορτάστηκε η πρωτοχρονιά και ιδιαίτερα η εορτή του Μεγάλου Βασιλείου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο ιστορικό κέντρο της Πόλεως Κέρκυρας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, προέστη της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς των πλησιέστερων ιερών ενοριακών ναών και τον διάκονο του. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη από...
02 Ιανουαρίου, 2023 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 02/01/2023 - 7:50

Κερκύρας Νεκτάριος: Να επιστρέψουμε στις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις

Διαδώστε:
Κερκύρας Νεκτάριος: Να επιστρέψουμε στις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις

Με ιεροπρέπεια εορτάστηκε η πρωτοχρονιά και ιδιαίτερα η εορτή του Μεγάλου Βασιλείου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο ιστορικό κέντρο της Πόλεως Κέρκυρας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, προέστη της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς των πλησιέστερων ιερών ενοριακών ναών και τον διάκονο του. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη από ευλαβείς Χριστιανούς, οι οποίοι συμμετείχαν και στην Θεία Κοινωνία.

Επιστροφή στις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα για υγεία, αισιοδοξία, ελπίδα, ειρήνη και χαρά στην ανθρωπότητα. Υπογράμμισε ότι εάν εμείς στην πατρίδα μας δεν επανέλθουμε στην αληθινή κοινωνία με τον αληθινό θεό, τον Ιησού Χριστό, όλες οι ευχές θα παραμένουν ανεκπλήρωτες, διότι τα πάντα απορρέουν από εκείνον.

Εάν στην πατρίδα μας αντιγράψαμε το πρότυπο των άλλων ευρωπαϊκών κρατών , όπου οι άνθρωποι απεχωρίσθησαν από τον αληθινό Θεό και τώρα δρέπουν τους καρπούς της αποξένωσης των, για εμάς τους Έλληνες, δεν μπορούν να αποτελούν πρότυπα για τη ζωή της πατρίδας μας. Γι’ αυτό ο κ. Νεκτάριος προσκάλεσε τους ανθρώπους στην επιστροφή των ελληνοχριστιανικών παραδόσεων, που είναι ικανές να μας βγάλουν από το πνευματικό τέλμα και την οποιαδήποτε κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας.

Δοξολογία

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Μητροπολιτικό ναό όπου τέλεσε την Δοξολογία επί την πρώτη του έτους, παρόντων όλων των αρχών, βουλευτών, περιφερειακών και δημοτικών αυτοδιοικήσεων.

Παρόντες ήσαν αντιπροσωπείες στρατιωτικών, ναυτικών, λιμενικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, καθώς και άλλων εκπροσώπων, φορέων και αρχών της Κέρκυρας.

Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να έχουν μια καλή και ευλογημένη χρονιά, να έχουν δύναμη και φώτιση από τον Θεό στα καθήκοντα τα υψηλά, στα οποία τους επέλεξε ο λαός, υπενθυμίζοντας τους ότι ο λαός ο οποίος τους επέλεξε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με την εκκλησία και με την πίστη του Χριστού. Επομένως πέραν των προσωπικών ιδεολογιών και πιστευμάτων, θα πρέπει να έχουν γνώμονα ότι υπηρετούν έναν ελληνορθόδοξο πιστό Λαό.

Ακολούθως μετέβη στη αίθουσα τελετών της πρώην Νομαρχίας και νυν περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπου ευλόγησε την βασιλόπιτα παρόντων όλων των αρχών και απηύθυνε και πάλι εγκάρδιο χαιρετισμό, ευχόμενος τα βέλτιστα για τη νέα χρονιά.

Ενώπιον όλων των αρχών και του Μητροπολίτου, παιάνισαν οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και άλλα άσματα για την αρχή του νέου έτους.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη για το Νέο Έτος

Κατά την Θεία Λειτουργία ανεγνώσθη το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου επί τη ενάρξει του νέου έτους 2023 το οποίο αναφέρει:

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Η αγάπη του Τριαδικού Θεού μάς αξίωσε να αντικρύσουμε στον αέναο κύκλο του πανδαμάτορος χρόνου την ανατολή του νέου έτους 2023. Αυτή η τελείως συμβατική αλλαγή του χρόνου μας δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε μία ακόμη μεγάλη ευλογία που μας χαρίζει ο Θεός, και που δεν είναι άλλη από την παράταση της ζωής μας.

Ευχαριστούμε τον Θεό για την ανέκφραστη αυτή δωρεά και Τον παρακαλούμε ταυτόχρονα με την άπειρη φιλανθρωπία Του, να ευλογήσει την καινούργια χρονική περίοδο που μόλις άρχισε.

Η Εκκλησία μας πιστεύει ότι ο Θεός που είναι ο άρχοντας πάσης κτίσεως με κάθε τρόπο μας βοηθά να υπερβαίνουμε τον χρόνο για να μπορέσουμε να περάσουμε στην άχρονη αιωνιότητα. Για όσους ζουν εν Χριστώ ο χρόνος δεν είναι βασανιστικός, δεν είναι τροχοπέδη, δεν είναι τύραννος, αλλά είναι χρόνος προετοιμασίας για το πέρασμα στην αιώνια ζωή και την διαρκή κοινωνία με τον Χριστό.

Τα ιερά τροπάρια που σήμερα ακούγονται στους ναούς μας, μάς δίνουν την ευκαιρία να αντιληφθούμε το τριπλό νόημα της σημερινής εορτής.

Η σημερινή μέρα είναι μεγάλη δεσποτική εορτή. Γιορτάζουμε την περιτομή του Κυρίου και την ονοματοδοσία Του, οκτώ ημέρες μετά την γέννησή Του. Αυτή η πράξη επιβεβαιώνει την επίγεια παρουσία του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Ιησού Χριστού, τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, ο Οποίος «μορφήν αναλλοιώτως ανθρωπίνην προσέλαβεν», καταδέχεται την περιτομή, «ο οκταήμερος κατά την μητέρα και ο άναρχος κατά τον Πατέρα», για να μας χαρίσει την αχειροποίητο περιτομή, τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Επιπλέον, εορτάζουμε την ιερά μνήμη του Ιεράρχου της Καισαρείας, του Αγίου Βασιλείου, τον οποίο οι μεταγενέστεροι Πατέρες ονόμασαν Μέγα, φωστήρα της οικουμένης, ουρανοφάντορα, χρυσή αηδόνα της Εκκλησίας και παρακαταθήκη των δογμάτων. Η μορφή του, η διδασκαλία του και το παράδειγμά του είναι πάντα επίκαιρα και διαχρονικά. Πρόκειται για έναν Άγιο Επίσκοπο, που υπήρξε, και συνεχίζει να είναι, πρότυπο αρετής, πρότυπο παιδείας, πρότυπο ήθους εκκλησιαστικού, πρότυπο αγιότητος και πρότυπο ζωής.

Τέλος, γιορτάζουμε τη συμβολική αλλαγή του χρόνου και την είσοδό μας στον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου, δηλαδή στην καινούργια χρονιά που μας χαρίζει η φιλάνθρωπία του Κυρίου μας. Γι αὐτό και η Εκκλησία μας, παρ’ ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στην 1η Σεπτεμβρίου, που είναι η αρχή του εκκλησιαστικού μας έτους, σήμερα εύχεται και προσεύχεται στον Δημιουργό των αιώνων και Κύριο του ουρανού και της γης, να ευλογήσει και τη νέα αυτή χρονιά.

Στις απαρχές της νέας χρονιάς βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων αλλαγών στην ιστορία του πολιτισμού. Η ταχύτητα της αλλαγής είναι τέτοια που ο βιολογικός μας εαυτός αδυνατεί σε πολλές περιπτώσεις να τις κατανοήσει. Ζούμε σε ένα κόσμο που παραπαίει καί αναζητά μάταια μια επανεκκίνηση για να διαφυλάξει τα συμφέροντα και την επιβίωση συγκεκριμένων οικονομικών και κοινωνικών ομάδων που ασκούν με βίαιο τρόπο έλεγχο σε κοινωνίες, κράτη και έθνη. Στις συνθήκες αυτές είναι πάντοτε επίκαιρο το ζήτημα της δικής μας προσωπικής στάσης, κοσμοθεωρίας και θεολογικής αντίληψης των πραγμάτων.

Είναι κρίσιμο πλέον και πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ελευθερία μας να διαχειριστούμε τον προσωπικό χρόνο και την ζωή μας, όπως θέλουμε, μετράει το βάρος της ευθύνης μας και αφυπνίζει την χριστιανική μας συνείδηση, καθώς ακούμε τον Απόστολο Παύλο να μάς λέει: «Βλέπετε ουν ακριβώς πως περιπατείτε, μη ως άσοφοι αλλ’ ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισιν» (Προς Εφ. 5:15).

Προσδοκία μου είναι πως υπάρχει ακόμη ελπίδα και πως τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα, καθώς ο Θεός του απείρου ελέους είναι εκείνος που κατευθύνει την ιστορία, που θα εκτιμήσει και θα ευλογήσει τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο για την ζωή μας και για τους αδελφούς μας. Άλλωστε, ο άνθρωπος έχει πάντοτε στραμμένο το βλέμμα του προς το μέλλον, τον συναρπάζει το καινούργιο, το αγαθό, το αληθινό και το ωραίο. Όσο λοιπόν έχει πνευματική υγεία και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής του δεν θα πάψει ποτέ να τα αναζητά.

Με αυτές τις λίγες πατρικές σκέψεις εύχομαι σε όλες και όλους ο καινούργιος χρόνος να είναι γεμάτος από την άμετρη χάρη και την άπειρη ευλογία του Παναγίου Τριαδικού Θεού.
Καλή και ευλογημένη Χρονιά!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων