08/01/2024 08/01/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε και ομίλησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη πόλη της Κέρκυρας. Στον ιστορικό ιερό ναό ήτο ιεροκήρυκας ο Νικηφόρος Θεοτόκης που χαρακτηρίζεται ως, ο ιερός του ναός. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου που είναι το κυρίαρχο...
08 Ιανουαρίου, 2024 - 8:46
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2024 - 8:32

Κερκύρας Νεκτάριος: Ο Τίμιος Πρόδρομος έρχεται να αφυπνίσει διαχρονικά της ζωής μας

Διαδώστε:
Κερκύρας Νεκτάριος: Ο Τίμιος Πρόδρομος έρχεται να αφυπνίσει διαχρονικά της ζωής μας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε και ομίλησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη πόλη της Κέρκυρας. Στον ιστορικό ιερό ναό ήτο ιεροκήρυκας ο Νικηφόρος Θεοτόκης που χαρακτηρίζεται ως, ο ιερός του ναός.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου που είναι το κυρίαρχο πρόσωπο της εορτής των Θεοφανείων. Ιδιαίτερα δε, ο Τίμιος Πρόδρομος χαρακτηρίζεται για το κήρυγμα της μετάνοιας όπου κάλεσε τους ανθρώπους από την έρημο του Ιορδάνου να μετανοήσουν και δεν δίστασε να ελέγξει την αμαρτία του βασιλιά Ηρώδη. Γι΄ αυτό και μας διασώζει ο ευαγγελιστής Ιωάννης ότι ο Πρόδρομος συνελήφθη και παρεδώθη για το ελεγκτικό του κήρυγμα. Ο Ιησούς μετά την βάπτιση του μαθαίνει το γεγονός της σύλληψης του Τιμίου Προδρόμου και αναχωρεί για την έρημο όπου θα ασκηθεί, θα νηστέψει επι σαράντα ημέρες και θα προετοιμαστεί για την επίγεια αποστολή Του. Ο πρώτος προορισμός ήταν η Γαλιλαία των εθνών όπου συνάντησε έναν λαό εξουθενωμένο από την αμαρτία την πτώση και την φθορά καθήμενό στη χώρα και στη σκιά του θανάτου και σε αυτό το λαό μεταφέρει το φως της Θείας Επιφανείας Του. Αφυπνίζει αυτό το λαό με τον λόγο του μετά πολλαπλά θαύματα του αλλά κυρίως με την θεϊκή Χάρι Του.

Ένας όμοιος λαός καθήμενος εν χώρα και σκιά θανάτου είναι ο σύγχρονος λαός μας, ο οποίος χρειάζεται το φως της θείας επιφανείας του Κυρίου μας. Αυτός ο λαός μας βιώνει τρεις αποκλίσεις σε σχέση με το μήνυμα της Βασιλείας των Ουρανών, το οποίο έφερε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός. Η πρώτη απόκλιση είναι η αδιαφορία μας για τον λόγο του Θεού. Απουσιάζει από τον λαό μας η δίψα η πνευματική, γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος παραμένει στην αυτάρκεια των όσων γνωρίζει, θεωρεί περιττό το λόγο του Θεού, γιατί τον θεωρεί ως ένα εξωτερικό γνώρισμα με περιεχόμενο ηθικιστικό. Ένα κήρυγμα το οποίο μοιάζει ανεφάρμοστο και κυρίως αυτός ο λόγος έρχεται σε σύγκρουση με τους σύγχρονους προσανατολισμούς του συγχρόνου ανθρώπου. Αυτός ο Λόγος του Θεού μιλά για ένα άλλο τρόπο ζωής, ο οποίος δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες του δικού μας παρόντος.

Μια δεύτερη απόκλιση είναι η αδιαφορία για την μετάνοια μας. Όπως και τότε απουσίαζε η μετάνοια διότι ήταν άγνωστη στη Γαλιλαία των εθνών έτσι και τώρα στη σύγχρονη Γαλιλαία οι άνθρωποί θεωρούμε την αμαρτία δικαίωμα μας και φυσική κατάσταση και δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι η αμαρτία μας χωρίζει από τον Θεό, γιατί καταλαμβάνει τη θέση Του στην καρδιά μας. Χωρίς μετάνοια δεν υπάρχει σωτηρία και η εύλογη δικαιολογία μας είναι ότι όλοι το ίδιο πράττουν και επιπλέον ότι είμαστε άνθρωποι και δεν πρέπει να στερηθούμε τις χαρές αυτής της ζωής. Όμως χωρίς την μετάνοια παραμένουμε στο σκοτάδι το πνευματικό και δεν μπορούμε να βιώσουμε το φως της βασιλείας του Θεού το οποίο μπορεί να μας φωτίσει και να μας βοηθήσει ώστε να αλλάξουμε.

Και η τρίτη απόκλιση είναι η αδιαφορία μας για την προσωπική κοινωνία με το πρόσωπο του Χριστού. Σε αυτό λοιπόν το πνευματικό σκοτάδι που ζούμε είναι η απουσία της προσωπικής μας σχέσεως και κοινωνίας με το πρόσωπο του Χριστού. Καθιστούμε την εκκλησία ένα στοιχείο του παρελθόντος ή το πολύ πολύ, έναν χρήσιμο οργανισμό που προσφέρει αξίες, γιορτές, παραδόσεις, φιλανθρωπίες, στήριξη στις δυσκολίες και αγνοούμε ότι όλα αυτά πηγάζουν από την κοινωνία με το πρόσωπο του Χριστού, που γεννά στην ύπαρξή μας, αγάπη για όλον τον κόσμο. Στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, στο μυστήριο της αγάπης για την εικόνα του Θεού που είναι ο κάθε άνθρωπός, στο μυστήριο της συγχώρησης και της συνάντησης, στην αναδοχή του προσωπικού μας σταυρού και στη πίστη της ανάστασης μας, στη θεώρηση της ζωής μας, μέσα από ην προοπτική της αιωνιότητας. Ο Τίμιος Πρόδρομος με το προδρομικό κήρυγμα του έρχεται να αφυπνίσει διαχρονικά της ζωής μας και να άρει τον κάθε δισταγμό μας από την εν Χριστώ ζωή.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες, αλλά και στους παρευρισκομένους, νέο περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννη Τρεπεκλή και πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου, κ. Ιωάννη Κοντό. Ομοίως παρευρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία ο βουλευτής Κερκύρας κ. Στέφανος Γκίκας και ο εκπρόσωπος του δημάρχου Κέρκυρας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων