30/12/2021 30/12/2021 Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του εξέδωσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζει ότι “ο Θεός ενεργεί με τον δικό Του τρόπο που ξεφεύγει την λογική. Αρκεί να τηρούμε τις εντολές Του, δηλαδή την αγάπη για ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς διάκριση ανάμεσα σε εχθρούς και φίλους”. Παρακάτω μπορείτε να...
30 Δεκεμβρίου, 2021 - 21:26
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2021 - 21:35

Μήνυμα Μητροπολίτη Κερκύρας για το Νέο Έτος: Ο λόγος που ζούμε μέσα στον φόβο

Διαδώστε:
Μήνυμα Μητροπολίτη Κερκύρας για το Νέο Έτος: Ο λόγος που ζούμε μέσα στον φόβο

Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του εξέδωσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζει ότι “ο Θεός ενεργεί με τον δικό Του τρόπο που ξεφεύγει την λογική. Αρκεί να τηρούμε τις εντολές Του, δηλαδή την αγάπη για ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς διάκριση ανάμεσα σε εχθρούς και φίλους”.


Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλο το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Προς τους Πανοσ. Ιεροκήρυκας, τους Πανοσ. και Αιδεσ. Εφημερίους, τα Ηγουμενοσυμβούλια και τον ευσεβή λαό της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Καθώς εισερχόμεθα στον νέο ενιαυτό της χρηστότητος του Κυρίου, σε μία περίοδο στην οποία δεσπόζει η συζήτηση για την υγεία μας, όταν βλέπουμε την αδυναμία του πολιτισμού μας να δώσει λυτρωτικές λύσεις στην απειλή του θανάτου, αξίζει να πρβληματιστούμε για το ποιος είναι αληθινά ο σκοπός της ζωής μας, τόσο στον χρόνο γενικά, όσο και στους καιρούς που διανύουμε.

Ένας σύγχρονος άγιος, ο γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ της Αγγλίας, γράφει: «Ο κόσμος δεν γνωρίζει τίποτε μεγαλύτερο από την κλήση του χριστιανού. Αλλά όσο υψηλότερος είναι ο σκοπός, τόσο δυσκολότερη είναι η πραγμάτωσή του» (Αγίου Σωφρονίου, Περί Πνεύματος και Ζωής, έκδοση Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ, σελ. 17). Πράγματι, η κλήση να είμαστε χριστιανοί, παιδιά δηλαδή του Θεού πλασμένα κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του, είναι ο υψηλότερος σκοπός που θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε. Και κλήση σημαίνει πρόσκληση από τον Θεό να καταλάβουμε ότι το να είμαστε χριστιανοί είναι το ωραιότερο δώρο που θα μπορούσε ο άνθρωπος να λάβει. Διότι χριστιανός σημαίνει αυτός που πιστεύει στον Θεό ο Οποίος μας αποκαλύφθηκε ο Ίδιος, έγινε άνθρωπος για μας, μας φανέρωσε τις εντολές Του μιλώντας ο Ίδιος μαζί μας, έπαθε για μας, έζησε και την δυσκολότερη στιγμή της φύσεώς μας που είναι ο θάνατος, αλλά αναστήθηκε και μας συνανιστά από τον πνευματικό θάνατο! Όποιος λοιπόν αποδέχεται αυτή την κλήση, προχωρά με ελπίδα και δεν παρασύρεται από το κοσμικό πνεύμα που βάζει την επιβίωση πάνω από την αγάπη.

Γι’ αυτό και η πραγμάτωση της κλήσεως αυτής έχει ως προϋπόθεση να είναι ο Χριστός η οδός μας! Μας προτρέπει πάλι ο άγιος Σωφρόνιος: «Όταν η αγάπη του Χριστού μας εγγίζει, αισθανόμαστε την αιωνιότητα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό με την λογική. Ο Θεός ενεργεί με τον δικό Του τρόπο που ξεφεύγει την λογική. Αρκεί να τηρούμε τις εντολές Του, δηλαδή την αγάπη για ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς διάκριση ανάμεσα σε εχθρούς και φίλους». Και προσθέτει: «Ο Χριστός προσέφερε τη θεία Του ζωή σ’ αυτούς που είναι πλασμένοι κατ’ εικόνα Του, αλλά έλαβε ως απάντηση το μίσος. Σήμερα, μετά από δύο χιλιάδες χρόνια Χριστιανισμού, τι βλέπουμε; Ο σύγχρονος κόσμος χάνει όλο και περισσότερο τον Χριστό, την ζωή την αιώνια. Το βαθύ σκοτάδι των αμαρτωλών παθών, το μίσος, η καταδυνάστευση, οι πόλεμοι όλων των ειδών διαμορφώνουν την επίγεια ύπαρξή μας. Στην προκειμένη κατάσταση ο Χριστός δίνει σ’ Αυτούς που αποφασίζουν να Τον ακολουθήσουν την εντολή: να αγαπάτε ακόμη και τους εχθρούς σας. Γι’ αυτό και ο κόσμος φοβάται έναν τέτοιο Θεό» (Αγίου Σωφρονίου, σελ. 24 και 30)

Ο κόσμος σήμερα ζει μέσα στον φόβο και την αγωνία. Δεν είναι όμως μόνο ο κίνδυνος για την σωματική υγεία η αιτία. Είναι ο φόβος εξαιτίας της απουσίας του Θεού από τις καρδιές μας. Επειδή ο κόσμος ζητά να ξοδεύουμε τον χρόνο στα πάθη και τις επιθυμίες του παρόντος αιώνος, μας κάνει να φοβόμαστε ότι δεν θα προλάβουμε να ευχαριστηθούμε όσα θέλουμε. Έτσι η ασθένεια γίνεται κυρίαρχη στην ζωή μας και χάνουμε τον αληθινό μας προσανατολισμό.

Η νέα χρονιά λοιπόν ας είναι για μας τους χριστιανούς ευκαιρία να θυμόμαστε κάθε στιγμή την κλήση μας. Να πυκνώνουμε την συμμετοχή μας στην εκκλησιαστική ζωή. Να ζούμε την αγάπη του Θεού ως αγάπη για Εκείνον και για τον πλησίον μας. Και επειδή «η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» (Α’ Ιωάν. 4, 18) ας εμπιστευθούμε τον Χριστό που μας αγαπά και δεν θα μας αφήσει!

Καλή κι ευλογημένη χρονιά, με υγεία, αδελφοί! Να έχετε πίστη, ελπίδα, Χριστό στην ζωή και στις οικογένειές σας!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων