26/10/2019 26/10/2019 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε το πρωί Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2019 στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Αγίων Δούλων. Μιλώντας προς την αδελφότητα και προς τους προσκυνητές της Μονής ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι ήταν και είναι είναι πολυπληθείς οι μάρτυρες της πίστεώς μας, ωσάν νέφος! Οι μάρτυρες δεν...
26 Οκτωβρίου, 2019 - 15:50
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2019 - 15:55

“Να μην φοβόμαστε την κακοπάθεια”

Διαδώστε:
“Να μην φοβόμαστε την κακοπάθεια”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος λειτούργησε το πρωί Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2019 στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Αγίων Δούλων.

Μιλώντας προς την αδελφότητα και προς τους προσκυνητές της Μονής ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι ήταν και είναι είναι πολυπληθείς οι μάρτυρες της πίστεώς μας, ωσάν νέφος! Οι μάρτυρες δεν ήταν απλά ιδεολόγοι, είχαν αγάπη και έρωτα για τον αληθινό Θεό, ο Χριστός ήταν ο εράσμιος νυμφίος των καρδιών τους. Έτσι και ο άγιος Δημήτριος. Υπήρξε μάρτυρας μεγάλος, που εκτός του καθαυτό γεγονότος του μαρτυρίου, διακρίθηκε για τρία χαρακτηριστικά:

Τήρησε τον λόγο του αποστόλου Παύλου: «αυτά που άκουσες και διδάχθηκες από μένα, δώστα, πες τα και στους άλλους ανθρώπους εκείνους που μπορύν να βαστάξουν τον λόγο του Θεού, ώστε να μεγαλύνεται η πίστη στην Ανάσταση». Ο άγιος Δημήτριος πήρε αυτή την εντολή και την έκανε βίωμά του, καθότι ήταν διδάσκαλος. Δεν έμεινε στο μεγάλο στρατιωτικό αξίωμα, αλλά πιο πολύ τον σαγήνευε η αγάπη για τον Θεό. Μάζευε γύρω του και νέους και κάθε ηλικίας ανθρώπους, για να τους διδάξει την πίστη, την αγάπη και την ομολογία για τον Θεό. Ήταν ανδρείος και στο σώμα και στην καρδία. Δίδαξε την αντίσταση στους εχθρούς της πίστεως και ιδίως στην ειδωλολατρία της εποχής. Οι μαθητές του, όπως οι άγιοι Νέστορας και Λούπος, μαρτύρησαν κι αυτοί για την αγάπη του Χριστού.

Υπήρξε στρατιώτης Ιησούς Χριστού που κακοπάθησε έως εσχάτων, ως το μαρτύριο. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς παρομοίασε τον άγιο Δημήτριο με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, ο Οποίος λογχεύθηκε στον σταυρό. Έτσι κι ο άγιος, έφτασε στο μαρτύριο του λογχισμού. Ενώθηκε το αίμα του με τα αίματα των μαρτύρων όλων των αγίων, στερεώνοντας έτσι και την δική μας καρδιά! Και μας καλεί να αντισταθούμε με την κακοπάθεια στους πειρασμούς της εποχής μας. Μας πολιορκούν πειρασμοί αθεΐας, πειρασμοί φτώχειας και υλικής και πνευματικής. Οι πατέρες μας μάς παρέδωσαν πλούσια παράδοση, πίστη αγία, φιλοπατρία. Ας την ξαναβρούμε. Μας πολιορκούν πειρασμοί ασθένειας, πειρασμοί φόβου. Ας ξαναβρούμε την αγάπη για τον Θεό, ας αφήσουμε στη άκρη την πλεονεξία, η οποία γέννησε την μόλυνση και την φθορά του περιβάλλοντος και τις πολλές ασθένειες. Η ασθένεια άλλωστε είναι αποκύημα της αμαρτίας. Ας υπερβούμε τους πειρασμούς, όπως οι μάρτυρες!

Υπήρξε υπέρμαχος της οικουμένης, διότι τήρησε τον λόγο του Παύλου: «πάντα υπομένω δια τους εκλεκτούς ίνα και αυτοί σωτηρίας τύχωσι». Ο άγιος μάς διδάσκει το ξεχείλισμα αγάπης, που γίνεται υπομονή κατά πάντα. Τα πάντα να τα χρησιμοποιούμε ως στοιχεία που και εκ του κακού να μας οδηγούν στον δρόμο της ζωής και αγιότητας.

Είμαστε λοιπόν υπόχρεοι έναντι της πίστεώς μας. Ας μιμηθούμε τον άγιο κι εμείς!

Καταλήγοντας, ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στην γερόντισσα Αγαθοκτίστη και την συνοδεία της, όπως και στις άλλες μοναχές που συμμετείχαν στην λειτουργία, τα χρόνια πολλά και να κρατήσουν καθαρό το μαρτύριο της μοναχικής συνειδήσεως στους πειρασμούς της ζωής!

       

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων