03/08/2020 19/06/2022 «Επιστήμη και θρησκεία θέλουν να φτάσουν το υπερβατικό» Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η παρουσίαση του τιμητικού τόμου «Αγάπης Αντίδωρον» για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρόν Γεράσιμο Φωκά, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή Κουρκουμελάτων Κεφαλληνίας. Την βιβλιοπαρουσίαση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας με το Ίδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή και...
03 Αυγούστου, 2020 - 13:31
Τελευταία ενημέρωση: 19/06/2022 - 13:49

Εξαιρετική εκδήλωση για τον Μακαριστό Κεφαλληνίας κ. Γεράσιμο

Διαδώστε:
Εξαιρετική εκδήλωση για τον Μακαριστό Κεφαλληνίας κ. Γεράσιμο

«Επιστήμη και θρησκεία θέλουν να φτάσουν το υπερβατικό»

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η παρουσίαση του τιμητικού τόμου «Αγάπης Αντίδωρον» για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρόν Γεράσιμο Φωκά, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή Κουρκουμελάτων Κεφαλληνίας. Την βιβλιοπαρουσίαση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας με το Ίδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή και ο κ. Αθανάσιος Φωκάς, αδερφός του μακαριστού Μητροπολίτου, ο οποίος είναι καθηγητής του Κέιμπριτζ (Cambridge). Στην ομιλία του, μάλιστα,  ο κ. Φωκάς υπήρξε πολύ συγκινητικός.

Της Ευγενίας Δίτσα

Συγκεκριμένα, ο πολυβραβευμένος καθηγητής είπε ότι συνειδητοποίησε πως δεν γνώριζε τον αδερφό του, αφού για πολλά χρόνια πίστευε πως ο Γεράσιμος ήταν ο αδύναμος κρίκος της οικογένειας, ενώ αργότερα κατάλαβε πως ήταν ο ισχυρός! «Η ενσάρκωση της αγάπης βρισκόταν στον Γεράσιμο», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό το αντελήφθη όταν εκείνος έγινε Μητροπολίτης, όταν σε μια μεταξύ τους συζήτηση του είπε ότι δεν μπορούσε να χαρεί, αφού «όπου και να κοίταζε γύρω του υπάρχει τόσος πόνος…». 

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη σχέση θρησκείας-επιστήμης. Είπε πως ενώ πολλοί πιστεύουν ότι επιστήμη και θρησκεία φαίνονται δύο οντότητες τελείως αντίθετες, τελικά και οι δύο σε ένα βαθύτερο επίπεδο έχουν μια σημαντική ομοιότητα: η μεγάλη φιλοδοξία της επιστήμης είναι ταυτόσημη με έναν κύριο στόχο της θρησκείας, να φτάσει το υπερβατικό. «Οι μεγάλες πνευματικές δημιουργίες είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς αλληλεπίδρασης συνειδητών και ασυνείδητων διαδικασιών. Αυτό συνεπάγεται ότι πραγματικά καινοτόμες ιδέες δεν δύναται να προγραμματιστούν (όπως λανθασμένα πρεσβεύουν οι θιασώτες της τεχνητής νοημοσύνης). Το βασικό χαρακτηριστικό των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων δεν είναι μόνο το λογικό, αλλά κυρίως το υπερβατικό στοιχείο. Ένα βασικό στοιχείο της θρησκείας είναι η πίστη σε έναν υπερφυσικό κόσμο. Για την κατασκευή αυτού του κόσμου στην ψυχή του βαθέως θρησκευόμενου ο εγκέφαλος στηρίζεται ακριβώς στους ίδιους νευρολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι δημιουργούν τον αντίλαλο που φτάνει στη σκέψη του ώριμου επιστήμονα από το βαθύ και ανεξιχνίαστο κόσμο της επιστήμης: οι διαδικασίες που διέπουν το ασυνείδητο. Αυτό έχει τονιστεί και από τον μέγιστο Άλμπερτ Αίνστάιν, ο οποίος έχει πει. «Το πιο υπέροχο συναίσθημα που μπορούμε να νιώσουμε είναι από το μυστηριώδες».  Αυτή είναι η πηγή κάθε πραγματικής τέχνης και επιστήμης».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος, ενώ παραβρέθηκαν και από τη Ζάκυνθο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο ηγούμενος της Μονής Αγ. Διονυσίου Διονύσιος και ο διάκος Γεώργιος.

Από τον πολιτικό κόσμο της Κεφαλονιάς παραβρέθηκαν ο βουλευτής Παναγής Καππάτος , ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός, ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρος Παρίσης.

Το βιβλίο, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα, εξαντλήθηκε την ίδια ημέρα της κυκλοφορίας του!

Στην γειτονιά του κυρού Γερασίμου η αγάπη του κόσμου φάνηκε έμπρακτα. Η πλατεία Ρακατζή μετονομάστηκε σε Πλατεία Μητροπολίτη Γεράσιμου Φωκά και τοποθετήθηκε και η προτομή του!

ΥΓ: Ο Αθανάσιος Φωκάς, αδερφός του Μακαριστού Μητροπολίτου ξεκίνησε στο Λονδίνο σπουδάζοντας αεροναυπηγική, με μόνο σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση μιας και πάντα η μεγάλη του αγάπη ήταν τα μαθηματικά. Στη σχολή αυτή τελείωσε πρώτος και τότε ήταν που πήρε και το πρώτο του βραβείο. Αμέσως μετά κατάφερε να κάνει διδακτορικό στα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Αργότερα του κίνησε το ενδιαφέρον ο χώρος της ιατρικής και έτσι επάξια αποφοίτησε και από ιατρική σχολή στις Η.Π.Α.

Έγινε καθηγητής στην έδρα του Γαλιλαίου, Μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (2002), αλλά και στην Έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College του Λονδίνου (1996), Αεροναυπηγός, Διακεκριμένος Μαθηματικός, Φυσικός και Γιατρός. Έχει δώσει περισσότερες από 220 διαλέξεις σε σεμινάρια και σε διεθνή συνέδρια.

Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο «Nylon» από τη Μαθηματική Εταιρεία του Λονδίνου (London Mathematical Society). Το πρακτορείο Ειδήσεων «ssociated Press» και το Πανεπιστημίο Imperial College χαρακτήρισαν το βραβείο αυτό ως το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στον κλάδο των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων