26/02/2023 26/02/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος εξέδωσε εγκύκλιο για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.  “Η προσευχή αποτελεί το οξυγόνο της ψυχής. Είναι ο διάλογός μας με τον Θεό και Πατέρα μας. Είναι ο τρόπος που μας επιτρέπει να ερχόμαστε σε κοινωνία μαζί Του. Πάντοτε οφείλουμε οι χριστιανοί να προσευχόμαστε «αδιαλείπτως»”, είπε...
26 Φεβρουαρίου, 2023 - 10:05
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2023 - 10:10

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Κηφισίας για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος εξέδωσε εγκύκλιο για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.  “Η προσευχή αποτελεί το οξυγόνο της ψυχής. Είναι ο διάλογός μας με τον Θεό και Πατέρα μας. Είναι ο τρόπος που μας επιτρέπει να ερχόμαστε σε κοινωνία μαζί Του. Πάντοτε οφείλουμε οι χριστιανοί να προσευχόμαστε «αδιαλείπτως»”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Κηφισίας:

Προς

Τον Ιερό Κλήρο,

τις Μοναστικές Αδελφότητες και

τον Ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Η σημερινή Κυριακή της Τυρινής, αγαπητοί μου αδελφοί, μας προετοιμάζει, για να εισέλθουμε από αύριο στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Τα αναγνώσματα – Απόστολος και Ευαγγέλιο – που ακούσαμε κατά την σημερινή σύναξή μας και οι ύμνοι που ψάλαμε, όλα μας προειδοποίησαν ότι έφθασε ο καιρός, η ευλογημένη περίοδος των πνευματικών αγωνισμάτων, στην οποία οφείλουμε να εισέλθουμε. Να εισέλθουμε με χαρά, με ενθουσιασμό, με αποφασιστικότητα, για να αγωνιστούμε στο στάδιο αυτό των αρετών.

Πότε οι άνθρωποι αγωνιζόμαστε για οτιδήποτε; Κατά την διάρκεια της ημέρας. Πότε εργαζόμαστε τα ειρηνικά μας έργα; Κατά την διάρκεια της ημέρας και πάλι. Αντίθετα, όταν έρχεται η νύχτα, παύουμε να εργαζόμαστε. Διακόπτουμε οποιοδήποτε έργο, στο οποίο καταγινόμαστε. Τον χρόνο της νύχτας τον αφιερώνουμε, για να ξεκουραστούμε και να ανανεώσουμε τις δυνάμεις μας.

Αυτό μας επισημαίνει το αποστολικό ανάγνωσμα που ακούσαμε σήμερα. Απευθυνόμενος ο Παύλος προς τους χριστιανούς της Ρώμης θέλει να τους αφυπνίσει πνευματικά. Να τονώσει το αγωνιστικό τους φρόνημα. Να διεγείρει τον ζήλο τους. «Ήρθε η ώρα», γράφει, «να ξυπνήσουμε από τον ύπνο. Γιατί τώρα η τελική σωτηρία βρίσκεται πιο κοντά μας παρά τότε που πιστέψαμε». Και προσθέτει με έμφαση: «Η νυξ προέκοψεν, η δε ημέρα ήγγικεν!» Η νύχτα όπου να ‘ναι φεύγει, και η ημέρα κοντεύει να ‘ρθεί.

Τον λόγο του Αποστόλου η Εκκλησία μας συνέδεσε με την σημερινή ημέρα που αποτελεί το κατώφλι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ποια είναι η νύχτα που φεύγει; Ο χρόνος, η περίοδος που σήμερα τελειώνει. Ποια είναι η μέρα που έρχεται; Είναι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η περίοδος που από αύριο ξανοίγεται μπροστά μας. Έτσι, όπως εργαζόμαστε και κοπιάζουμε στην διάρκεια της ημέρας, το ίδιο έχουμε χρέος να πράξουμε και τώρα κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Σε τι συνίσταται, τι περιλαμβάνει ο αγώνας αυτός που από αύριο αναλαμβάνουμε να διεξαγάγουμε;

Πρώτον, την νηστεία. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι περίοδος νηστείας. Και οι πιστοί αναλαμβάνουμε από αύριο αυτόν τον αγώνα· «τον καλόν της νηστείας αγώνα», όπως πολύ όμορφα τον ονομάζει ο ιερός Υμνογράφος. Η χριστιανική μας νηστεία δεν συνίσταται στην αποχή και μόνο από ορισμένες λιπαρές και πρωτεινούχες τροφές. Η αληθινή νηστεία έχει πρωτίστως πνευματικό χαρακτήρα. Αποσκοπεί στον εξαγνισμό μας· του σώματος από την εμπάθεια και την φιληδονία, της ψυχής και του νού από ακάθαρτους λογισμούς και εφάμαρτες επιθυμίες.

Αν περιορίσουμε την νηστεία μας μόνο στις τροφές· αν η νηστεία μας αποτελεί απλώς και μόνο μια αλλαγή στην δίαιτά μας, τότε χάνουμε το βαθύτερο και πνευματικό νόημά της. «Αληθινή νηστεία», διδάσκει ο Μέγας Βασίλειος, «είναι η απομάκρυνση από οτιδήποτε το κακό και εφάμαρτο· η εγκράτεια της γλώσσας, η αποχή από τον θυμό, ο χωρισμός από τις αισχρές επιθυμίες, την καταλαλιά, το ψέμα και την επιορκία». Έτσι μόνο η νηστεία μας ωφελεί. Έτσι μόνο η νηστεία μας είναι ευάρεστη στον Θεό.

Δεύτερον, η εργασία των εντολών. Τι ακριβώς εννοούμε; Εννοούμε τον αγώνα που οι χριστιανοί καταβάλλουμε, για να τηρούμε τις εντολές του Θεού. Να υπακούομε με εμπιστοσύνη και προθυμία στα όσα μας επιτάσσει ο Κύριος στο Ευαγγέλιό Του.

Ο Κύριος μας παρέδωσε το Ευαγγέλιό Του όχι απλώς να το διαβάζουμε ή να το ακούμε στις συνάξεις μας, αλλά για να ακολουθούμε με πιστότητα τα όσα μας διδάσκει. «Ο έχων τας εντολάς μου και τηρών αυτάς, εκείνός εστιν ο αγαπών με» (Ιω. 14,21). Η πίστη και η αγάπη προς τον Χριστό μας συνοδεύεται απαραίτητα και από την εφαρμογή των εντολών Του. Και αν αυτό αποτελεί μόνιμη και σταθερή επιδίωξή μας, στην διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αυτό θα πρέπει να γίνεται με περισσότερο ζήλο και μεγαλύτερη προσπάθεια.

Τρίτον, ο κόπος της προσευχής. Η προσευχή αποτελεί το οξυγόνο της ψυχής. Είναι ο διάλογός μας με τον Θεό και Πατέρα μας. Είναι ο τρόπος που μας επιτρέπει να ερχόμαστε σε κοινωνία μαζί Του. Πάντοτε οφείλουμε οι χριστιανοί να προσευχόμαστε «αδιαλείπτως», δηλαδή αδιάκοπα, προτρέπει ο Απόστολος Παύλος (Α΄ Θεσσ. 5,17). Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μας καλεί να εντείνουμε την προσευχή μας. Να προσευχόμαστε θερμότερα και συχνότερα. Να επιδιώκουμε να συμμετέχουμε στην κοινή λατρεία της Εκκλησίας μαζί με τους άλλους αδελφούς μας. Η ευλογημένη αυτή περίοδος μας προσφέρει πλήθος ευκαιριών πλην της κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας: Χαιρετισμοί, Απόδειπνα, Κατανυκτικοί Εσπερινοί, Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων. Η κατανυκτική προσευχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αποτελεί βίωμα, εμπειρία που μακάρι όλοι μας να προσπαθήσουμε να ζήσουμε.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η νύχτα πέρασε. Από αύριο μπαίνουμε στην ολόφωτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ας ανασκουμπωθούμε πνευματικά. Και με την χάρη του γλυκυτάτου Κυρίου μας ας αναλάβουμε τον καλόν αγώνα.

Εκείνος ηγείται του αγώνα μας. Και εμείς Τον ακολουθούμε με αφοσίωση. Τον υπακούομε με εμπιστοσύνη. Και αγωνιζόμαστε με αυταπάρνηση να τηρήσουμε το θέλημά Του

Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και Καλή Τεσσαρακοστή.

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη

Ο Μητροπολίτης

† Ο Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος Κύριλλος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων