18/09/2022 18/09/2022 «Στην αγκαλιά του βουνού, στην ομορφιά της φύσης εκείδα Θεέ μου εδιάλεξες Άγιο να γεννήσεις» Στο Συρικάρι της Κισάμου, σε υψόμετρο πάνω από 510 μέτρα, βρίσκεται ο τόπος που γεννήθηκε ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός. Εκεί όπου οι αετοί χτίζουν τις φωλιές τους, και η ομορφιά της άγριας φύσης των Κρητικών βουνών συνηγορούν στο μεγαλείο...
18 Σεπτεμβρίου, 2022 - 10:19
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2022 - 10:40

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Συρικάρι: Στο σπίτι του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
ΑΠΟΣΤΟΛΗ Συρικάρι: Στο σπίτι του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

«Στην αγκαλιά του βουνού, στην ομορφιά της φύσης εκείδα Θεέ μου εδιάλεξες Άγιο να γεννήσεις»

Στο Συρικάρι της Κισάμου, σε υψόμετρο πάνω από 510 μέτρα, βρίσκεται ο τόπος που γεννήθηκε ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός. Εκεί όπου οι αετοί χτίζουν τις φωλιές τους, και η ομορφιά της άγριας φύσης των Κρητικών βουνών συνηγορούν στο μεγαλείο της απλότητας, της ταπεινότητας και της ενδοσκόπησης.

Αποστολή Συρικάρι: Κάτια Τσιμπλάκη

Σε ένα καλυβάκι λίγα μόλις τετραγωνικά, είδε για πρώτη φορά το φως ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός. Εκεί έζησε τις χαρές αλλά και την πρώιμη ορφάνια καθώς πριν καλά καλά συμπληρώσει τα 20 χρόνια της ζωής του έχασε και τους δυό γονείς του.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Ένα μικρό παράθυρο δίνει φως στο καλυβάκι. Ένας ξυλόφουρνος έχει διασωθεί μέχρι σήμερα όπως επίσης και άμφια του Οσίου.

Το μικρός σπίτι  προσέφερε η οικογένεια του Αγίου στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Το καλυβάκι του Αγίου αποκαταστάθηκε παράλληλα με τις εργασίες ανέγερσης του ναού, του πρώτου που φέρει το όνομά του.

Έχει μετατραπεί σε ένα προσκύνημα το οποίο επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση δεκάδες πιστών από όλη την Ελλάδα.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Το ope.gr ταξίδεψε στο Συρικάρι και κάλυψε τα εγκαίνια του ναού που βρίσκεται λίγα μέτρα από το σπίτι του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, και του οικήματος που χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας των προσκυνητών.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Μπαίνοντας από μία μικρή ξύλινη πόρτα, αντικρίζεις την εικόνα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού με τα άμφιά του. Δεξιά υπάρχει μια βάση με κεριά και μια κανδήλα που καίει μέρα νύχτα.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Αριστερά ο προσκυνητής αντικρίζει ένα στασίδι με μια κρητική μαντινάδα που υμνεί τον Κρητικό Όσιο: «Στην αγκαλιά του βουνού, στην ομορφιά της φύσης εκείδα Θεέ μου εδιάλεξες Άγιο να γεννήσεις».

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια του Προσκυνηματικού Ναού, του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, πραγματοποιήθηκαν στο Συρικάρι (Σηρικάρι) της Κρήτης, σε τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις από τις 2 έως και τις 4 Σεπτεμβρίου 2022. H Pemptousia TV και το ope.gr βρέθηκε στην Κίσαμο, όπου και κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τη συγκινητική τελετή του Καθαγιασμού της Αγίας Τράπεζας, μίλησε με πιστούς που βίωσαν το προσωπικό τους θαύμα από τον Όσιο Νικηφόρο και επισκέφθηκε το σπίτι του Οσίου, μόλις 100 μέτρα από το ναό που φέρει το όνομά του.

Συρικάρι – Αποστολή: Ακολουθώντας τα βήματα του Όσιου Νικηφόρου του Λεπρού (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποστολή, Συρικάρι: Εγκαίνια του πρώτου Ι.Ν. του Αγ. Νικηφόρου του Λεπρού – Εκεί όπου πετούν οι αετοί και κυματίζει η Ελληνική σημαία (ΦΩΤΟ)

Αποστολή, Συρικάρι: Συγκίνηση και δέος στα εγκαίνια του πρώτου Ι.Ν. του Οσίου Νικηφόρου (ΦΩΤΟ)

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων