24/05/2023 24/05/2023 Τη μνήμη του Αγίου Ευμενίου του Νέου (Σαριδάκη) τίμησαν  πανηγυρικά χθες σε όλη την Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μπορεί το επίκεντρο των εορτασμών να ήταν η Εθιά, η γενέτειρα του Αγίου, ωστόσο σε μία άλλη γενέτειρα, αυτή του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, το Σιρικάρι Κισάμου, ο Άγιος Ευμένιος τιμήθηκε και εκεί...
24 Μαΐου, 2023 - 8:22
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2023 - 8:31

Συρικάρι Κισάμου: Τίμησαν το «πνευματικό παιδί» του Οσίου Νικηφόρου

Διαδώστε:
Συρικάρι Κισάμου: Τίμησαν το «πνευματικό παιδί» του Οσίου Νικηφόρου

Τη μνήμη του Αγίου Ευμενίου του Νέου (Σαριδάκη) τίμησαν  πανηγυρικά χθες σε όλη την Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μπορεί το επίκεντρο των εορτασμών να ήταν η Εθιά, η γενέτειρα του Αγίου, ωστόσο σε μία άλλη γενέτειρα, αυτή του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, το Σιρικάρι Κισάμου, ο Άγιος Ευμένιος τιμήθηκε και εκεί πανηγυρικά.

Στο ιερό προσκύνημα του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού, στην γενέτειρα Του, το Συρικάρι Κισάμου, εορτάστηκε η ιερά μνήμη του Αγίου Ευμενίου του νέου, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Όσιος Νικηφόρος και Άγιος Ευμένιος

Στον λόγο του ο Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος ανέφερε: «Σε τούτο τον ιερό και αγιασμένο τόπο, την γενέθλιο γη του αγαπημένου μας Οσίου Νικηφόρου, λίγα μέτρα από την πατρική Του οικία, εορτάζουμε σήμερα έναν επίσης αγαπημένο μας Άγιο, τον Άγιο Ευμένιο τον νέο. Ό Άγιος Ευμένιος διακόνησε τον Όσιο Νικηφόρο στον Αντιλεπρικό Σταθμό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω από το 1957 έως την οσιακή Του κοίμηση, καθώς ο Όσιος Άνθιμος της Χίου σύστησε τον π. Νικηφόρο (Όσιο Νικηφόρο) στον τότε π.Σωφρόνιο, (σημερινό Άγιο Ευμένιο τον νέο), παραγγέλλοντας του να τον φροντίζει και να τον διακονεί. Σε επιστολή που απέστειλε τον Ιούλιο του 1959 ο Όσιος Άνθιμος προς τον τότε π.Σωφρόνιο (Άγιο Ευμένιο), αναφέρεται για τον π. Νικηφόρο (Όσιο Νικηφόρο) ως «άγιον άνθρωπον» και «τέλειον μοναχόν». Ο Άγιος Ευμένιος ο νέος συνεπώς είναι πνευματικό ανάστημα του Οσίου Νικηφόρου, καθώς ο Όσιος Νικηφόρος υπήρξε το φωτεινό παράδειγμα της υπομονής, της καρτερίας, της προσευχής και της ταπείνωσης που ακολούθησε ο Άγιος Ευμένιος ο νέος», είπε.

Εόρτασαν το πνευματικό παιδί του Οσίου Νικηφόρου

«Χαίρεται λοιπόν σήμερα και ο Όσιος Νικηφόρος καθώς εορτάζει το «πνευματικό του παιδί» και μαζί χαιρόμεθα και ευφραινόμεθα και όλοι εμείς, εδώ στο σπίτι Του, στο Συρικάρι Κισάμου. Ολοζώντανοι οι Άγιοι μας, φωτεινοί οδοδείκτες, δείχνουν σε όλους μας τον δρόμο και τον τρόπο που καλούμεθα να ακολουθήσουμε εις τον καθ΄ ημέραν βίον μας για να αξιωθούμε όχι μόνον να τους εορτάζουμε αλλά, κυρίως, να τους μιμηθούμε στην πίστη, την υπομονή, την καρτερία, καθώς αυτό είναι το νόημα και το μήνυμα του σημερινού εορτασμού, αλλά και κάθε εορτασμού μνήμης Αγίου της Εκκλησίας μας», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Ακολούθως προσέφερε στους πολυπληθείς προσκυνητές Εικόνα του Αγίου Ευμενίου του νέου ως και την ειδική έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου όπου περιλαμβάνονται επιστολές του Αγίου Ανθίμου της Χίου προς τον Όσιο Νικηφόρο και τον Άγιο Ευμένιο τον νέο.

Κατά την Θεία Λειτουργία μνημονεύθηκαν χιλιάδες ονόματα που έχουν καταγραφεί στην παρρησία του ιερού προσκυνήματος, ως και όσα κόμισαν οι προσκυνητές του διημέρου.

Διαβάστε επίσης: 

Άγιος Ευμένιος ο Νέος: Ένα υπόδειγμα αρετής στις μέρες μας – Ντοκουμέντα και μαρτυρίες από τον βίο του (ΒΙΝΤΕΟ)

Συρικάρι – Αποστολή: Ακολουθώντας τα βήματα του Όσιου Νικηφόρου του Λεπρού (ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων