11/04/2020 11/04/2020 Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, για να απεικονίσουν την Ανάσταση του Λάζαρου, να συμβολίσουν δηλαδή τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο, ζυμώνουν ψωμάκια, ομοιώματα του Λάζαρου, στα οποία δίνουν το σχήμα ανθρώπου και μάλιστα σαβανωμένου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στη βυζαντινή εικονογραφία. Τα ψωμάκια αυτά λέγονται «λαζαράκια». Επίσης, την παραμονή της γιορτής, σε πολλά...
11 Απριλίου, 2020 - 15:25
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2020 - 15:29

Ένα παλαιό έθιμο της Λέρου

Διαδώστε:
Ένα παλαιό έθιμο της Λέρου

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, για να απεικονίσουν την Ανάσταση του Λάζαρου, να συμβολίσουν δηλαδή τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο, ζυμώνουν ψωμάκια, ομοιώματα του Λάζαρου, στα οποία δίνουν το σχήμα ανθρώπου και μάλιστα σαβανωμένου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στη βυζαντινή εικονογραφία. Τα ψωμάκια αυτά λέγονται «λαζαράκια».

Επίσης, την παραμονή της γιορτής, σε πολλά μέρη, τα παιδιά κρατώντας τον «Λάζαρο», γυρίζουν στα σπίτια και τραγουδούν τα «κάλαντα του Λαζάρου», για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να πουν παινέματα στους νοικοκυραίους.

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

“Τα Λαζαράκια” αποτελούν παλαιό έθιμο της Λέρου, με ρίζες από την Μικρά Ασία. Τα παιδιά, με την εικόνα του Λαζάρου γυρνάνε σπίτι – σπίτι ψάλλοντας τα κάλαντα του Λαζάρου, ενώ οι νοικοκυρές ζυμώνουν τα “λαζαράκια”.

«Πού ’σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.
Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Βάγια, βάγια των βαγιών,
τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή,
τρώνε το ψητό αρνί».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων