06/10/2023 06/10/2023 Με κάθε επισημότητα ανακοινώθηκε στο λαό της Λέρου η επίσημη Αγιοκατάταξη της Οσίας Γαβριηλίας (Παπαγιάννη) η οποία με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγράφη στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις 3 Οκτωβρίου 2023.  Χθες, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, κλήρος, άρχοντες και λαός, υποδέχτηκαν την Τιμία Κάρα και την Ιερά Εικόνα της...
06 Οκτωβρίου, 2023 - 8:06
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2023 - 8:12

Λέρος: Κλήρος, άρχοντες και λαός υποδέχθηκαν την Τιμία Κάρα της Οσίας Γαβριηλίας (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Λέρος: Κλήρος, άρχοντες και λαός υποδέχθηκαν την Τιμία Κάρα της Οσίας Γαβριηλίας (ΦΩΤΟ)

Με κάθε επισημότητα ανακοινώθηκε στο λαό της Λέρου η επίσημη Αγιοκατάταξη της Οσίας Γαβριηλίας (Παπαγιάννη) η οποία με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγράφη στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις 3 Οκτωβρίου 2023. 

Χθες, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, κλήρος, άρχοντες και λαός, υποδέχτηκαν την Τιμία Κάρα και την Ιερά Εικόνα της Οσίας Γαβριηλίας, στην πρωτεύουσα του νησιού, στον Πλάτανο.

Η υποδοχή

Μπροστά από το Δημαρχιαό Μέγαρο, έλαβε χώρα η υποδοχή της Τιμίας Κάρας και της ιεράς Εικόνος της Οσίας Γαβριηλίας. Την Τιμία Κάρα μετέφερε ο Αρχιμανδρίτης π. Γεδεών, πλαισιούμενος από τον τελετάρχη π. Δαμασκηνό, μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις» ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές που έφεραν την ιερά Εικόνα της Οσίας, ιερείς και πλήθος κόσμου. Στην υποδοχή παραβρέθηκαν ο ιερός κλήρος της νήσου, πολιτικοί άρχοντες, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, τοπικοί παράγοντες και πλήθος πιστών.

Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσιος, συγκινημένος ανακοίνωσε στο λαό την Απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προτάσει και προτροπή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την Αγιοκατάταξη της Οσίας Γαβριηλίας. Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος είναι μία ιστορική και συνάμα ευλογημένη στιγμή για τη Λέρο και για τους ευσεβείς κατοίκους της, αλλά και για ολόκληρη τη Μητρόπολη.

Μετά την επίσημη υποδοχή της Τιμίας Κάρας, στον παρακείμενο ιερό ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού τελέσθηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και στη συνέχεια όρθρος και νυκτερινή Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Παϊσίου.

Πλήθος πιστών προσκύνησε την Τιμία Κάρα

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Αρχιμανδρίτης π. Γεδεών ανέγνωσε την επιστολή του π. Νικοδήμου Φωκά, Αρχιερατικού Επιτρόπου Λέρου, με τη οποία αποτυπώθηκε σε λίγες γραμμές η οσιακή ζωή της Αγίας Γαβριηλίας.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης έχρισε δια Αγίου Μύρου την Εικόνα της Οσίας Γαβριηλίας, και για μία ακόμη φορά ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο και την Ιερά Σύνοδο για την ιστορική για τη Μητρόπολη Αγιοκατάταξη της Οσίας.

Τόσο κατά την υποδοχή, όσο και κατά τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία έψαλε η χορωδία καλλίφωνων ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του κ. Αναστασίου Χατζηλάρη, πλαισιουμένου υπό των κ.κ. Ευαγγέλου Χατζηλάρη, Ισιδώρου Λιβανού, Εμμ. Πλόχωρου, Ραφαήλ Χατζηλάρη και Άγγελου Αγγελίδη.

Καθ’ όλη την διάρκεια του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, πλήθος πιστών προσκύνησε την Τιμία Κάρα και την Εικόνα της Οσίας.

“Διακριθείσα δια τας κατά Χριστόν αρετάς της ελεημοσύνης”

Στο σχετικό Ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη διακρίθηκε «διά τάς κατά Χριστόν ἀρετάς τῆς ἐλεημοσύνης, τῆς φιλανθρωπίας καί τῆς ἀπολύτου ἀφοσιώσεως καί ἐμπιστοσύνης εἰς τό θέλημα τοῦ Κυρίου».

“Κατά τήν πρώτην συνεδρίαν, εἰσηγήσει τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς, κατετάγη εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς κατ᾿ Ἀνατολάς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἡ Μοναχή Γαβριηλία (Παπαγιάννη), ἡ Κωνσταντινουπολίτις, ἡ ἐν Λέρῳ τελειωθεῖσα, διακριθεῖσα διά τάς κατά Χριστόν ἀρετάς τῆς ἐλεημοσύνης, τῆς φιλανθρωπίας καί τῆς ἀπολύτου ἀφοσιώσεως καί ἐμπιστοσύνης εἰς τό θέλημα τοῦ Κυρίου”, αναφέρει το Ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου σχετικά με την Αγιοκατάταξη της Οσίας Γαβριηλίας.

Πληροφορίες/ Φωτογραφίες: Ιωάννης Ι. Χρυσούλης – Μητρόπολη Λέρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας η Μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη

Η Γερόντισσα Φιλοθέη μιλάει για τη νέα Αγία της Εκκλησίας, Οσία Γαβριηλία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ασματική Ακολουθία της Οσίας Γαβριηλίας, της Ασκήτριας της Αγάπης

Οσία Γαβριηλία: Πνευματικές μαρτυρίες για τη Γερόντισσα της χαράς, τη νέα Αγία της Εκκλησίας μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Οσίας Γαβριηλίας στη Λέρο

Συνεχίζονται οι Θείες Λειτουργίες προς τιμήν της Οσίας Γαβριηλίας στη Λέρο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων