15/09/2019 15/09/2019 Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, και ώρα 7:30΄ το απόγευμα, στα πλαίσια της 97ης επετείου από την Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Συνεδριακό Κέντρο «Σχολή Σοφίας» της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λέρο, μία ομολογουμένως αξιόλογη και πολυσήμαντη εκδήλωση, με θέμα «Μνήμη Μικράς Ασίας». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και του...
15 Σεπτεμβρίου, 2019 - 17:05
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2019 - 16:53

«Μνήμη Μικράς Ασίας»

Διαδώστε:
«Μνήμη Μικράς Ασίας»

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, και ώρα 7:30΄ το απόγευμα, στα πλαίσια της 97ης επετείου από την Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Συνεδριακό Κέντρο «Σχολή Σοφίας» της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λέρο, μία ομολογουμένως αξιόλογη και πολυσήμαντη εκδήλωση, με θέμα «Μνήμη Μικράς Ασίας».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου «Η καθ’ ημάς Ανατολή».

 

 

 

 

Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου, έδωσαν το παρόν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας, κ.κ.Παΐσιος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Νικόδημος Φωκάς, ο οποίος ήταν και ομιλητής, ο Ιερός Κλήρος της νήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών κ.Ι.Θεμέλαρος, ο Δήμαρχος κ.Μιχ.Κόλιας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Παπαφώτη, ο αντιδήμαρχος κ.Α.Γρεκός, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ν.Μπίλλης (πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέρου), κα. Μαριέττα Κανάρη (πρόεδρος του ΔΟΠΑΙΣΑΠ), Γ.Τραμπούλης, Γ.Παλαπουγιούκ, Δ.Διαμαντάρας, ο Διοικητής του 588ΤΕ κ.Γ.Γιαννόπουλος, οι πρ. Δήμαρχοι κ.κ. Γ.Ζώρζου και Ι.Αντάρτης, η Διευθύντρια του «Μπελλενείου Γυμνασίου κα Ειρήνη Διαμαντάρα, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αλίντων κ. Αναστ.Χατζηλάρης, η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής κα Ειρήνη Γκουγκουλοπούλου και η εκπαιδευτικός του ΔΙΕΚ κα Χρυσοβαλάντου Κυπραίου, η ποιήτριά μας κα Ολυμπία Καράγιωργα, ο δημοσιογράφος του «TV ΘΑΡΡΙ» κ.Κ.Κάππας, πολλοί συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου, συνεργάτες, κ.α.

Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου υπήρχε έκθεση με 60 και πλέον σπάνιες φωτογραφίες από τον μοναδικό Μικρασιατικό Πολιτισμό, από την ζωή πριν την καταστροφή, τα γεγονότα του μεγάλου ξεριζωμού του 1922 και την μεγάλη προσφυγιά.

 

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ψαλμωδία του ύμνου στην Υπεραγία Θεοτόκο «τη Υπερμάχω Στρατηγώ…».

Αμέσως μετά, την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου κ. Ευάγγελος Γλιάτας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, το 1922.

 

 

Στο τέλος του ολιγόλεπτου χαιρετισμού, απευθυνόμενος στον κ. Δήμαρχο, πρότεινε την κατασκευή ενός μνημείου Μικρασιατών στη Λέρο, προς τιμήν των αδικοχαμένων, σφαγιασθέντων και μαρτυρικώς θανόντων προγόνων μας.

Κατόπιν παρουσίασε το πάνελ των ομιλητών, οι οποίοι ήταν:

Α) ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ.Γ.Χρυσούλης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στον μοναδικό Μικρασιατικό Πολιτισμό, ο οποίος μετρά 3.000 χρόνια ζωής, στις αλησμόνητες πατρίδες, στους μεγάλους φιλοσόφους και επιστήμονες που γέννησε η Μικρά Ασία, κ.α.,

Β) ο π. Νικόδημος Φωκάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου, ο οποίος αναφέρθηκε στα προεόρτια, τα αίτια και τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο δράμα των εκατομμυρίων προσφύγων, που οι περισσότεροι χάθηκαν με μαρτυρικό τρόπο, και

Γ) η κα Χρυσούλα Κουτούζου, ερευνήτρια και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, η οποία αναφέρθηκε στην παρουσία και πολυσήμαντη προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα.

 

 

 

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, όλοι οι παριστάμενοι συνεχάρησαν τους διοργανωτές και ομιλητές της εκδήλωσης, για τα τόσο πολλά και σπουδαία ιστορικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Γιάννης Χρυσούλης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων