06/12/2022 06/12/2022 Με μεγάλη λαμπρότητα και την συμμετοχή των τοπικών Αρχών και πολλών πιστών, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Πολιούχου της Καλύμνου Αγίου Νικολάου, θαλασσάρχη και προστάτη των ναυτικών, του Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος. Στην Κάλυμνο Η Κάλυμνος τίμησε τον πολιούχο της  Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των θαλασσινών, με την κεντρική πανήγυρη στον περικαλλή ναό, στο δεξιό...
06 Δεκεμβρίου, 2022 - 22:00

Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στη Λέρο και την Κάλυμνο

Διαδώστε:
Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στη Λέρο και την Κάλυμνο

Με μεγάλη λαμπρότητα και την συμμετοχή των τοπικών Αρχών και πολλών πιστών, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Πολιούχου της Καλύμνου Αγίου Νικολάου, θαλασσάρχη και προστάτη των ναυτικών, του Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος.

Στην Κάλυμνο

Η Κάλυμνος τίμησε τον πολιούχο της  Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των θαλασσινών, με την κεντρική πανήγυρη στον περικαλλή ναό, στο δεξιό άκρο του λιμανιού.

Την παραμονή, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, ετελέσθη Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον εορτάζοντα ενοριακό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό των ιερέων της νήσου και την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και πλήθους πιστών.

Την Τρίτη 6.12.2022, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης, περιστοιχιζόμενος από ακολουθία ιερέων, τέλεσε προ των κολλύβων που έφεραν φιλοτεχνημένη την εικόνα του Αγίου Νικολάου, το μνημόσυνο των απανταχού της γης τελειωθέντων Καλυμνίων σφουγγαράδων, καθώς και αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η έξοδος και λιτανεία στην παραλιακή λεωφόρο της Πόθιας. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων, αντιπροσωπείες μαθητών από Σχολεία Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαιδευσης με τις σημαίες τους, μικρά παιδιά που κρατούσαν μεγάλα σφουγγάρια – ιστορικό σύμβολο της Καλύμνου – ομοίωμα αχταρμά και παραδοσιακό τιμόνι πλοίου. Ακολουθούσε ο πυρήνας της ιερής πομπής με προπορευόμενα τα εξαπτέρυγα και έπονταν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, ο ιερός κλήρος, ο Μητροπολίτης και η Ιερά Εικόνα του Αγίου Νικολάου την οποία μετέφεραν στελέχη του Λιμεναρχείου Καλύμνου και την πλαισίωναν σπουδαστές της ΑΕΝ και άγημα ανδρών από το 5/42 ΣΕ, ενώ ακολουθούσε πλήθος πιστών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας οι καμπάνες του Αγίου Νικολάου χτυπούσαν χαρμόσυνα, ενώ όλα τα σκάφη που ελλιμενίζονται στο λιμάνι σφύριζαν αδιάκοπα.

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως / Φωτογραφίες:  Νίκος Μαμάκας «Αλήθεια FM» , “Kalymnos news”

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτου των ναυτικών μας, και πολιούχου της πόλεως του Λακκίου. Στην ομώνυμη ενορία της πόλεως, ο πανηγυρίζον Καθεδρικός Ιερός Ναός ήταν κατάλληλα σημαιοστολισμένος και ευπρεπής.

    

Το εσπέρας της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2022, έλαβε χώρα Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’  Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου Φωκά, του εφημερίου του πανηγυρίζοντος ιερού ναού π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, και Ιερέων της νήσου.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ετελέσθη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας έλαβε χώρα η καθιερωμένη Δοξολογία, υπό του Θεοφ. Επισκόπου  Στρατονικείας κ. Στεφάνου και σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων και αρκετών πιστών.

Μετά την Δοξολογία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου. Την Εικόνα του Αγίου Νικολάου μετέφεραν άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, περιπολικού και ένστολου προσωπικού του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου, ενώ η ιερά πομπή ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς οδούς και την παραλιακή του λιμένος της πόλεως του Λακκίου. Στην επιστροφή της Ιεράς Εικόνος στο Ναό, αποδόθηκαν οι προσήκουσες τιμές από την Δημοτική Φιλαρμονική.

Άγιος Νικόλαος Μεραλούδι στη Λέρο

Ο Άγιος Νικόλαος εορτάσθηκε επίσης και σε πολλά παρεκκλήσια του νησιού, όπως στο Μεραλούδι Λέρου

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων