14/11/2019 14/11/2019 Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Μύρινας Λήμνου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και αρκετών Μητροπολιτών. Στο ναό παραβρέθηκαν επίσης, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος κατάγεται από τη Λήμνο εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της...
14 Νοεμβρίου, 2019 - 12:53
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2019 - 16:18

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου

Διαδώστε:
Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Μύρινας Λήμνου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και αρκετών Μητροπολιτών. Στο ναό παραβρέθηκαν επίσης, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος κατάγεται από τη Λήμνο εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Οργανισμών, κλήρος και λαός.

Την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα ανέγνωσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος

Τον νέο Μητροπολίτη καλωσόρισε και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος ως τοποτηρητής της Μητροπόλεως Λήμνου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για το ακριτικό νησί της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου».

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς, κλήρο και λαό για την παρουσία τους, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους προκατόχους. Μίλησε, επίσης, για την ιστορική σημασία του νησιού τονίζοντας πως «η στρατηγική θέση της στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου, σε απόσταση αναπνοής από την Βασιλίδα των Πόλεων, το σύμβολο ενός Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά και η απόστασή της από το Άγιον Όρος ως συμβόλου της οικουμενικότητας της Εκκλησίας, καθόρισαν την πλούσια, λαμπρά, αλλά και ενίοτε δύσκολη, προ-χριστιανική και μεταχριστιανική πορεία της μέχρι σήμερα. Ένας πλούτος από επίθετα όπως «Πυρρόεσσα» «Ηφαιστία» «Δίπολις» « Αιθάλεια» «Υψιπύλεια» «Σταλημένη» «Αμπελόεσσα» «Ανεμόεσσα» αντικατοπτρίζει την σημασίαν της, την ιστορίαν της αλλά και την αγάπη των κατοίκων της».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Μητροπολίτης Λήμνου τόνισε: «Έρχομαι σε εσάς, που ήδη συγκροτείτε την Εκκλησία της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, και ήδη είσθε τέκνα της Εκκλησίας, παρά τις αστοχίες του καθενός, για να τεθώ επικεφαλής στον αγώνα σας και κυρίως στην κοινή προσπάθεια εμβάθυνσης του μηνύματος του Χριστού, ώστε να το ζήσουμε ως Εκκλησιαστική Κοινότητα, όσο πιο αυθεντικά γίνεται».

Στο τέλος ο νέος Μητροπολιτης τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του προκατόχου του, μακαριστού κυρού Ιεροθέου Β’

Κατά τη διάρκεια γεύματος ο Δήμαρχος Λήμνου, καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη λέγοντας:

“Η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος υποδεχόμαστε σήμερα με ιδιαίτερη τιμή, χαρά και αγάπη τον νέο μας Μητροπολίτη, ο οποίος διαδέχεται τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιερόθεο, μία εξέχουσα προσωπικότητα με σπάνια πνευματικά χαρίσματα που άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στον τόπο μας. Η εκλογή σας στο αξίωμα του Μητροπολίτου Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου αποτελεί αναγνώριση της διακονίας σας και φανερώνει την εμπιστοσύνη των ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στο πρόσωπό σας”.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Λήμνος από τα πανάρχαια χρόνια βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπη με τις ιστορικές προκλήσεις: “Σήμερα βιώνουμε μία μακρά περίοδο ειρήνης, αλλά το νησί μας όπως και το σύνολο της χώρας βάλλονται από νέες απειλές, κάποιες φορές ασύμμετρες. Ευχόμαστε ολόψυχα η ενθρόνισή σας στη Μητρόπολη Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου να ανοίξει ένα νέο λαμπρό κεφάλαιο προσφοράς και συμπόρευσης με τους ακρίτες των νησιών μας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών, αλλά συνεχίζουν να δημιουργούν και να προκόβουν”.

Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος έφτασε στο αεροδρόμιο της  Λήμνου, όπου τον υποδέχθηκε ο στρατός, οι τοπικές αρχές, κλήρος και λαός. Ο Σεβασμιώτατος συνταξίδευσε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. 

Στο αεροδρόμιο ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης  κ. Ιάκωβος, τοποτηρητής της Μητροπόλεως Λήμνου και ο Μητροπόλιτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.

Παρέστησαν επίσης ο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Πετρολέκας,  ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρης, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Βλάττας-Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος κ. Ποντίκας, ο Διοικητής της Αστυνομίας κ. Κρομμυδέλλης, ο Λιμενάρχης κ. Αρβανίτης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Λήμνου κ. Μπιμπούδης. Στην πτήση επίσης επέβαιναν ο πρώην βουλευτής κ. Σηφουνάκης και ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Θωμάκος.

Οι μπάντες των ενόπλων δυνάμεων του νησιού απέδωσαν τιμές αμέσως μετά την άφιξη.


 

 

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων