16/11/2022 16/11/2022 Με αισθήματα πνευματικής χαράς εορτάστηκε το διήμερο της 13ης και 14ης Νοεμβρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, η ετήσια μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, με επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Μυρίνης. Την παραμονή της εορτής, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, τελέστηκε ο Μέγας...
16 Νοεμβρίου, 2022 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2022 - 9:27

Η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στη Λήμνο

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στη Λήμνο

Με αισθήματα πνευματικής χαράς εορτάστηκε το διήμερο της 13ης και 14ης Νοεμβρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, η ετήσια μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, με επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Μυρίνης.

Την παραμονή της εορτής, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου
κ. Ιεροθέου, περιστοιχουμένου από την παρουσία σχεδόν όλων των κληρικών του νησιού. Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού κ. Θεόφραστος Βογιατζής, με τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μούδρου κ. Βασίλειο Ταρσή, οι οποίοι πλαισιώθηκαν και από συναδέλφους τους άλλων Ιερών Ναών της Μητροπόλεώς μας.

Ο Ποιμενάρχης στο σύντομο κήρυγμά του, τόνισε τον στόχο της τοπικής Εκκλησίας, που αφορά την καλλιέργεια της συνειδήσεως των πιστών για την ιδιαίτερη τιμή που οφειλουμε οι Λημνοί στην οικουμενική προσωπικότητα του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «Μέγας της Λήμνου Άγιος» από τον βιογράφο του Άγιο Φιλόθεο Κόκκινο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, επειδή εποίμανε κατά τα έτη 1347-1349 τη Λήμνο, διασώζοντας τον λαό κατά την εδώ παραμονή του από λοιμώδη θανατική ασθένεια μέσω της παρρησίας και των προσευχών του στον Θεό.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού εκδήλωση, την οποία εμπνευσμένα και με πηγαίους λόγους άνοιξε η Θεολόγος και Δημοτική Σύμβουλος κ. Ιωάννα Διαματάρη, η οποία αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του στόχου, αλλά και στην συγκυριακή τριετή επέτειο της ενθρονίσεως του Ποιμενάρχου μας. Ακολούθησε προγραμματισμένη ομιλία -εισήγηση του διακεκριμένου θεολόγου και φιλολόγου καθηγητού κ. Χρήστου Πάτση με θέμα: «Η ανάδειξη της χριστιανικής παράδοσης της Λήμνου μέσα από το πρόσωπο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά».

Ο ομιλητής με εναργέστατο ύφος στην επιστημονικά εμπεριστατωμένη μελέτη του, αναφέρθηκε ευσύνοπτα στην ιστορική πορεία της τοπικής εκκλησίας, παρουσιάζοντας στο ακροατήριο μέσω οπτικοακουστικού υλικού, την ευεργετική παρουσία του Αγίου Γρηγορίου στη Λήμνο, την διαχρονική προσφορά του στην πνευματική καλλιέργεια του λαού μας και στην άμεση ανάγκη επικαιροποιήσεως του λόγου και έργου του στην εποχή μας.

Αμέσως μετά η κ. Διαματάρη κάλεσε στο βήμα τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Σαργέντη, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτροπή που δημιουργήθηκε με σκοπό να φροντίσει τις εκδηλώσεις, που θα οργανωθούν στο 2023 για την ανάδειξη και την τιμή της Αρχιερατικής προσωπικότητας του Αγίου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, επαινώντας τους κληρικούς μας, ευχαριστώντας τον ομιλητή, τους εκλεκτούς συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως και τον πιστό, ευγενή και φιλάγιο λαό μας, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας.

Την επομένη 14.11.2022 τελέστηκε η Θ. Λειτουργία της μνήμης του Αγίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων