01/11/2022 02/11/2022 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε, σήμερα Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, στον κατάμεστο μέσα και έξω πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Κοινότητος Δάφνης στη Λήμνο. Πανηγυρικός Εσπερινός Το εσπέρας της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, πλαισιούμενος...
01 Νοεμβρίου, 2022 - 20:16
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2022 - 1:21

Εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στη Λήμνο

Διαδώστε:
Εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στη Λήμνο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε, σήμερα Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, στον κατάμεστο μέσα και έξω πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της Κοινότητος Δάφνης στη Λήμνο.

Πανηγυρικός Εσπερινός

Το εσπέρας της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, πλαισιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.  Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Αλεξανδρόπουλος, αναφερόμενος τόσο στο βίο των εξ Ασίας καταγομένων Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, οι οποίοι επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη και την εξασκούσαν αναργύρως διακονώντας τον ανθρώπινο πόνο, όσο και στο βίο της ευσεβούς μητέρας τους Αγίας Θεοδότης, η οποία τους ανέθρεψε «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου».

Έπειτα, με αφορμή τη ζώσα ιαματική χάρη των εορταζομένων Αγίων Αναργύρων, με την οποία επιτελούν και σήμερα πλήθος θαυμάτων, υπενθύμισε τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνει ακόμα η ανθρωπότητα, με την πανδημία του κορονοϊού, σημειώνοντας την λανθασμένη στάση πολλών ανθρώπων, οι οποίοι αντί να χρησιμοποιοήσουν την ευκαιρία να εμπιστευθούν τους αγίους, που θεραπεύουν κάθε νόσο σωματική και ψυχική, έμειναν και παραμένουν θεατές των γεγονότων εμπιστευόμενοι περισσότερο την δική τους αυτάρεσκη κρίση.

Κλείνοντας, ο Ιεροκήρυκας υπογράμμισε, ότι όταν ο άνθρωπος παραδίδεται ολοκληρωτικά στο θέλημα του Θεού και μετέχει ενεργά στα ιερά μυστήρια, με αποκορύφωμα «το μυστήριο των μυστηρίων», τη Θεία Κοινωνία, νοηματοδοτείται η ζωή του και αποκτά άλλες δυνατότητες και προοπτικές, πέραν των δυνατοτήτων του.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την ιερά ακολουθία ευχαριστώντας θερμά τον π. Κύριλλο για τον λόγο του, με τον οποίο οικοδόμησε πνευματικά το πολυπληθές εκκλησίασμα και ευλόγησε τη εσπερινή σύναξη των πιστών, επικαλούμενος τη δυνατή πρεσβεία των μεγάλων αγίων που τιμά και προβάλλει η Εκκλησία μας.

Πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Σήμερα, Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε στον ίδιο Ιερό Ναό Πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου.

Στο λόγο πνευματικής οικοδομής που απηύθυνε προς το πιστό λαό ο Σεβ., αναφέρθηκε τόσο στα ιερά πρόσωπα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, της μητέρας τους Αγίας Θεοδότης, όσο και στη ασκητική φυσιογνωμία του συνεορταζομένου Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία, του οποίου τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, στην οποία προστρέχει καθημερινά πλήθος προσκυνητών, επειδή, ως άλλη κολυμβήθρα Σιλωάμ, παρέχει ιάματα.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για το τι είναι θαύμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι συνεχίζει να συμβαίνει κάθε φορά που ο άνθρωπος το αποζητά, πιστεύοντας απόλυτα στη δύναμη του Θεού, την οποία αναμένει να αποκαλυφθεί. Ο πιστός γίνεται, τότε, αγωγός της Χάριτός Του, βιώνει την παρουσία Του και γίνεται μάρτυρας και αποδέκτης της θαυματουργικής επεμβάσής Του, που ξεπερνά τα ανθρώπινα όρια και τις δυνατότητες και γι’ αυτό δεν γίνεται κατανοητό από την λογική. Το θαύμα μοιάζει με κεραυνό, είπε, δηλαδή σαν το στιγμιαίο σημείο του ουρανού, που γίνεται κάπως έτσι καταληπτό από την ανθρώπινη εμπειρία.

Τα θαύματα δεν γίνονταν ποτέ για να δείξει ο Θεός την δύναμή Του, αλλά μόνο για να στηρίξει και να πολλαπλασιάσει την πίστη όπου υπήρχε. Γιαυτό και οτιδήποτε προβάλλεται και διαφημίζεται στις μέρες μας σαν θαύμα, δεν έχει καμμιά σχέση με τον Θεό, αφου γίνεται για να διαφημίσει ως χαρισματικό τον «θαυματοποιό» και να εξυπηρετήσει τις ποικίλες σκοπιμότητές του, ενώ ο Χριστός συνόδευε το θαύμα με την προτροπή «μηδενί μηδέν είπης».

Κλείνοντας, ευλόγησε τους πιστούς προτρέποντας να μεταδίδουμε όλοι τις ευλογίες και τις δωρεές του Θεού που λαμβάνουμε στους συνανθρώπους τους, μιμούμενοι τον τρόπο που ενεργούσαν οι εορταζόμενοι άγιοι.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εφεστείου Ιεράς Εικόνος των Αγίων πέριξ του Ιερού Ναού, διά της οποίας παρακαλούμε τον Θεό, όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, να περιτειχίζει πνευματικά και να περιφρουρεί τη ζωή των ανθρώπων του χωριού, του νησιού και της Πατρίδος μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων