05/03/2022 05/03/2022 Την ταινία της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» επέλεξε να προβάλλει την Τρίτη, 8 Μαρτίου, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Η ταινία είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση της Αγίας Φιλοθέης, που πρώτη εξήντα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης τολμά...
05 Μαρτίου, 2022 - 14:31
Τελευταία ενημέρωση: 05/03/2022 - 14:25

Πρόταση για την ημέρα της γυναίκας η ταινία «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»

Διαδώστε:
Πρόταση για την ημέρα της γυναίκας η ταινία «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών»

Την ταινία της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού «Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών» επέλεξε να προβάλλει την Τρίτη, 8 Μαρτίου, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.

Η ταινία είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση της Αγίας Φιλοθέης, που πρώτη εξήντα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης τολμά να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στην εξουσία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, στην σκληρότερη περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθορίζοντας την πορεία της Αθήνας.

Ελευθερώνει άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία, και τους φυγαδεύει ή τους κρατά ελεύθερους να ζήσουν από τη δική της γη, όλοι ίσοι, ανεξάρτητα από την θρησκεία και την εθνικότητά τους.

Ιδρύει το πρώτο σχολείο γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τις προετοιμάζει να ζήσουν αυτόνομες, προσφέροντας επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερες από δύο χιλιάδες μαθητευόμενες.

Χτίζει νοσοκομείο όπου παρέχεται δωρεάν νοσηλεία σε Έλληνες, Τούρκους και Φράγκους. Προσφέρει καταφύγιο σε γυναίκες κακοποιημένες ή έγκυες, έκθετες στον λιθοβολισμό, φυγαδεύοντάς τες στα νησιά μέσα από τα υπόγεια αρχαία περάσματα της Αθήνας.

Η δράση της προκαλεί τις αντιδράσεις των κατακτητών και του κατεστημένου, φυλακίζεται, βασανίζεται και θανατώνεται μαρτυρικά το 1589.

Από αυτοκρατορική γενιά των Παλαιολόγων, μία επαναστάτρια πριν από την Επανάσταση του 1821 και αγία, η Φιλοθέη των Αθηνών.

Θεωρώντας ότι μια τέτοια μορφή μπορεί μόνο να εμπνέει τις γυναίκες, η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου κι Αγίου Ευστρατίου προτείνει στο ποίμνιό της την εν λόγω ταινία.

Για λεπτομέρειες δείτε το δελτίο Τύπου:

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων