25/02/2024 25/02/2024 Πλήθος κόσμου συμμετείχε σήμερα στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών, όπου ιερούργησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, και όπου στη συνέχεια τέλεσε το μνημόσυνο για τις ψυχές των 57 ανθρώπων που τόσο άδικα έφυγαν από τη ζωή στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έναν χρόνο...
25 Φεβρουαρίου, 2024 - 11:22
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2024 - 15:46

Μνημόσυνο για τα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών στο Μακρυχώρι – Mητροπολίτης Λαρίσης: «Ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία»

Διαδώστε:
Μνημόσυνο για τα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών στο Μακρυχώρι – Mητροπολίτης Λαρίσης: «Ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία»

Πλήθος κόσμου συμμετείχε σήμερα στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών, όπου ιερούργησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, και όπου στη συνέχεια τέλεσε το μνημόσυνο για τις ψυχές των 57 ανθρώπων που τόσο άδικα έφυγαν από τη ζωή στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έναν χρόνο πριν.

Συμμετείχαν, μεταξύ αλλων, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης και η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Μαρία Γαλλιού.

Αμέσως μετά, στις 11.30 π.μ. ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος θα τελέσει στο σημείο του δυστυχήματος, τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της τραγωδίας.

Σε μήνυμά του μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τόνισε ότι «μακάρι αυτό το τραγικό δυστύχημα να γίνει η αφορμή ώστε να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο στην πατρίδα μας, αυτός ο τόπος πρέπει να βρει τον βηματισμό του και να κάνει τους πολίτες να χαίρονται».

Με αφορμή  την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, ο Σεβασμιώτατος στάθηκε στη διαφορά αντίληψης των δυο πρωταγωνιστικών χαρακτήρων και τόνισε το πόσο ο εγωισμός, εξελισσόμενος σε λατρεία του ίδιου του εαυτού, απανθρωποποιεί τον άνθρωπο και τον εκθέτει στα μάτια τόσο του Θεού, όσο και των ανθρώπων. Πράγματι, ο Φαρισαίος ειδωλοποιεί τον εαυτό του γι αυτό και τα λόγια του δεν είναι προσευχή, αλλά κομπασμός, προσβολή Θεού και απόρριψη του συνανθρώπου. Αντίθετα ο Τελώνης νικώντας τον εγωισμό του ελευθερώνεται, διαπιστώνει την κατάσταση του και λυτρώνεται καθώς στέκεται με σεβασμό απέναντι στον Άγιο Θεό και το πλάσμα Του τον άνθρωπο. Η πρώτη συμπεριφορά οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα, ενώ η δεύτερη στο φιλότιμο και τη συνειδητοποίηση της ευθύνης.

Επαίνεσε δε όλους όσοι τη βραδιά του δυστυχήματος και τις επόμενες ημέρες, με συναίσθηση της ευθύνης, με σεβασμό προς τον άνθρωπο και με φιλότιμο, υπερέβαλαν εαυτούς εργαζόμενοι είτε ως διασώστες, είτε στα Σώματα Ασφαλείας, είτε στα Νοσοκομεία της πόλης, είτε όπου αλλού, ώστε η αγάπη, η στοργή και το ενδιαφέρον να νικήσουν τον πόνο και την απελπισία, αποδεικνύοντας ότι στον τόπο μας δεν πλειοψηφούν οι βολεμένοι, οι αδιάφοροι και οι ιδιοτελείς, αλλά οι ήρωες της καθημερινότητας, οι συνειδητά υπεύθυνοι και οι αποτελεσματικά φιλότιμοι





Το χρονικό της ανείπωτης τραγωδίας

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 28 Φεβρουαρίου 2023, η επιβατική αμαξοστοιχία που πραγματοποιούσε το νυχτερινό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορικό συρμό στην περιοχή των Τεμπών. Οι 350 επιβάτες, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές, τραντάζονται από το απότομο φρενάρισμα και τον εκκωφαντικό ήχο της πρόσκρουσης.

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες, έγιναν μία άμορφη μάζα, ενώ ολόκληρα κομμάτια εκσφενδονίστηκαν μέτρα μακριά.
Επικράτησε πανικός… Οι εικόνες που αντίκρισαν οι διασωθέντες, μόλις βγήκαν από τα βαγόνια, ήταν απίστευτες. Υπήρχαν παντού φλόγες, άνθρωποι τραυματισμένοι, άλλοι να φωνάζουν και να καλούν σε βοήθεια.

Μέχρι τις οο:00 είχαν φθάσει στο σημείο πυροσβέστες και ασθενοφόρα. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε λεωφορεία μετέφεραν διασωθέντες από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απ’ αυτούς, κάποιοι μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και άλλοι στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πάρει ήδη εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Τα νοσοκομεία της περιοχής άνοιξαν εκτάκτως, ενώ σε «συναγερμό» βρίσκονταν ορισμένα νοσοκομεία στην Αθήνα αλλά και το Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγη ώρα αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη ανακοίνωση της Hellenic Train, η οποία έκανε γνωστό ότι 350 άτομα επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

Μέχρι τις 02.00 το πρωί είχαν απαγκλωβιστεί 15 νεκροί, ενώ ήταν ήδη φανερό ότι τα θύματα θα διπλασιαστούν όσο περνούν οι ώρες.

Λίγο πριν τις 03.00 ήρθε και η πρώτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η οποία έκανε λόγο για 16 νεκρούς και 85 τραυματίες.

Λίγο πριν τις 05.00 το πρωί έγινε γνωστό ότι ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και ο κλειδούχος της γραμμής, οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας.

Λίγα λεπτά μετά τις 06:00 από την Πυροσβεστική ανακοινώθηκαν 32 νεκροί και 85 τραυματίες, από τους οποίους παρέμεναν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει.
Στις 07.00 το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης αποκάλυψε πως μετά την σύγκρουση, στα πρώτα τρία βαγόνια αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες που ίσως έφταναν και τους 1.500 βαθμούς Κελσίου.

Στις 10.00 το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δηλώνει δημόσια για τα αίτια του τραγικού αυτού δυστυχήματος ότι θα γίνει έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές.
Μία ώρα αργότερα γίνεται γνωστό ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο. Παράλληλα, με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Λίγο μετά τις 11:20 έγινε γνωστό ότι συνελήφθη και επισήμως ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο οποίος παρακολουθεί τις ανακρίσεις για την ανείπωτη τραγωδία έξω από τα Τέμπη.

Λίγο πριν τις 13:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας, δηλώνοντας: “Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι πως θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο“.

Ο αριθμός των θυμάτων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο δυστύχημα σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, εκ των οποίων 56 ταυτοποιήθηκαν από βιολογικό υλικό, ενώ σε μία περίπτωση αγνοούμενης δεν βρέθηκε δείγμα. Έξι Αλβανοί, δύο Ελληνοκύπριοι φοιτητές, ένας πολίτης της Ρουμανίας, ένας Σύρος κι ένας υπήκοος Μπανγκλαντές ήταν μεταξύ των νεκρών. Η ταυτοποίηση ορισμένων θυμάτων υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη εξιατίας των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν κατά την πυρκαγιά κι έφτασαν τους 1.300 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του πρώτου βαγονιού.

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους 25 πολύ σοβαρά. Από τους τραυματίες, οι 66 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης, ενώ 6 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας

 

 

  

Πηγή: ιερά Μητρόπολη Λαρίσης, onlarissa, ΑΠΕ – ΜΠΕ, ertnews

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων