25/08/2019 25/08/2019 Ο μεγάλος Ισαπόστολος, Εθναπόστολος και Ιερομάρτυς άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός εορτάστηκε στον ομώνυμο Ναό σε ύψωμα στο χωρίον Τριανταφυλλιά στην Ανατολική Μάνη, ένα ναό, με μια υπέροχη θέα του Λακωνικού κόλπου, που ιδρύθηκε με την άοκνη φροντίδα του π. Νικολάου Λαμπρινάκου, παλαιού εφημερίου της γειτονικής ενορίας Μίνας και των φιλαγίων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ο...
25 Αυγούστου, 2019 - 21:52
Τελευταία ενημέρωση: 25/08/2019 - 21:54

Στην φράση “ἐπὶ τὴν ἡλίου δύσιν”, έδυε και ο ήλιος

Διαδώστε:
Στην φράση “ἐπὶ τὴν ἡλίου δύσιν”, έδυε και ο ήλιος

Ο μεγάλος Ισαπόστολος, Εθναπόστολος και Ιερομάρτυς άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός εορτάστηκε στον ομώνυμο Ναό σε ύψωμα στο χωρίον Τριανταφυλλιά στην Ανατολική Μάνη, ένα ναό, με μια υπέροχη θέα του Λακωνικού κόλπου, που ιδρύθηκε με την άοκνη φροντίδα του π. Νικολάου Λαμπρινάκου, παλαιού εφημερίου της γειτονικής ενορίας Μίνας και των φιλαγίων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος Γ’ μετέβη το εσπέρας της εορτής και πλαισιούμενος από πλειάδα ιερέων χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, παρουσία του Βουλευτή Λακωνίας κ. Δαβάκη και πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

Μάλιστα, την στιγμή, που απ’ όλο τον κόσμο με την προτροπή του Σεβ. εψάλετο το “Φῶς ἱλαρὸν”, στη φράση “ἐπὶ τὴν ἡλίου δύσιν” ακριβώς εκείνη την στιγμή έδυε ο ήλιος στο βάθος του ορίζοντα.

 

 

 

 

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης κήρυξε το θείο λόγο μιλώντας για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον χαρακτήρισε <<πεζοπόρο του Θεού>> γιατί ο Κοσμάς ο Αιτωλός στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας πραγματοποίησε ιεραποστολικές περιοδείες ανά την υπόδουλη Ελλάδα κηρύττοντας Χριστό, ενθαρρύνοντας τους σκλαβωμένους Έλληνες να κρατήσουν την πίστη τους, ιδρύοντας σχολεία και βαπτίζοντας εκατοντάδες παιδιά. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, κατέληξε ο Σεβ., ενστάλαξε στις πικραμένες καρδιές την πίστη και την ελπίδα στην ανάσταση του Γένους και έγινε Ιερομάρτυς, όταν στο χωριό Καλικόντασι τον σκότωσαν οι εχθροί στις 24 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο το 1779. Τέτοιες μορφές γεμάτες φλόγα Χριστού ως του Πατρο – Κοσμά, είπε ο Σεβ., πως να μην τις τιμούμε και να μην αποτελούν για όλους μας πρότυπα ζωής;

Επίσης, προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβ. χειροθέτησε σε πνευματικό τον π. Νικόλαο Λαμπρινάκο μέσα σε μια λίαν συγκινητική και κατανυκτική ατμόσφαιρα. Ο νέος πνευματικός της Ι. Μητροπόλεώς μας δακρυσμένος από ιερό δέος είπε, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο, οτι ζητά την προσευχή του ώστε να μην προδώσει με την ιερατική του ζωή τα χέρια και τα χείλη που τον χειροθέτησαν πνευματικό. Η χαρά του πιστού λαού του Θεού για την χειροθεσία αυτή του παπα – Νικόλα ήταν έκδηλη.

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων