23/02/2024 23/02/2024 Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, τελέσθηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 ιερά Αγρυπνία, επί τη μνήμη του αγίου, ενδόξου νέου Ιερομάρτυρος Λαζάρου, του εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος. Την ακολουθία τέλεσε ο ευλαβέστστος Ιερεύς Δημήτριος Κολιόπουλος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως και Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου Μερκοβουνίου, ο οποίος κατά την Απόλυσιν αναφέρθηκε...
23 Φεβρουαρίου, 2024 - 11:33

Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Λαζάρου του Τριπολίτου

Διαδώστε:
Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Λαζάρου του Τριπολίτου

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, τελέσθηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 ιερά Αγρυπνία, επί τη μνήμη του αγίου, ενδόξου νέου Ιερομάρτυρος Λαζάρου, του εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος. Την ακολουθία τέλεσε ο ευλαβέστστος Ιερεύς Δημήτριος Κολιόπουλος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως και Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου Μερκοβουνίου, ο οποίος κατά την Απόλυσιν αναφέρθηκε στον Βίο του Αγίου.

Ένας από τους δεκαεπτά Αγίους της Αρκαδίας είναι και ο άγιος Νεοιερομάρτυς Λάζαρος ο οποίος ήταν Ιερεύς, έχοντας ιδιαίτερη πατρίδα του την Τρίπολη.

Στο χωριό Μάκρη (Μπολέτα) Τριπόλεως υπάρχει από παλιά ιερό εικόνισμα του Αγίου καθώς και παράδοση ότι εκεί εφημέρευε ο Άγιος.

Η πρώτη γραπτή αναφορά, που έχομε για το μαρτύριο του αγίου Νεοιερομάρτυρος Λαζάρου, είναι αυτή του υπ. αριθμ 797 κώδικα της Ι. Μονής Βατοπαιδίου, που διασώζει την Ακολουθία και το Συναξάριο του Αγίου.

Οι ευσεβείς του γονείς, Νικόλαος και Αλεξάνδρα, τον μεγάλωσαν με νουθεσία και παιδεία Κυρίου, οδηγώντας τον σε τέλεια μέτρα αρετής. Όταν χειροτονήθηκε Ιερεύς, εκείνους που ζούσαν με ευσέβεια τους δίδασκε, τους δε άλλους τους νουθετούσε να μην αδικούν τους πτωχούς.

Μετά από συκοφαντίες οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Προσπάθησαν οι αγαρηνοί να τον κάνουν να αλλαξοπιστήσει με καλοπιάσματα και προσφορές, με φοβερισμούς, κατόπιν με βασανιστήρια όπως μαστιγώματα, στρεβλώσεις των άκρων, αποκοπή μελών, κακώσεις και άλλα πολλά. Τέλος, βλέποντας το ανυποχώρητο του Μάρτυρος, τον έριξαν στη φωτιά, μέσα στην οποία ο Άγιος παρέδωσε την μακαρία ψυχή του προσευχόμενος.

Χ.Α.Μπίτας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων