20/12/2023 20/12/2023 Πένθιμα ηχούν οι καμπάνες στην πόλη της Τρίπολης και μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αλεξάνδρου, ο οποίος εκοιμήθη χθες σε ηλικία 89 ετών. Υπήρξε ένας άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για τον συνάνθρωπο, την Εκκλησία, την πατρίδας, αλλά και την γη. Την γη την...
20 Δεκεμβρίου, 2023 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2023 - 9:47

Η Αρκαδία θρηνεί – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου

Διαδώστε:
Η Αρκαδία θρηνεί – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου

Πένθιμα ηχούν οι καμπάνες στην πόλη της Τρίπολης και μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αλεξάνδρου, ο οποίος εκοιμήθη χθες σε ηλικία 89 ετών. Υπήρξε ένας άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για τον συνάνθρωπο, την Εκκλησία, την πατρίδας, αλλά και την γη. Την γη την οποία ο ίδιος καλλιεργούσε μαζεύοντας τους καρπούς της ο ίδιος και τους προσέφερε στους ενδεείς αδελφούς. 

Η σορός του μακαριστού Μητροπολίτη τίθεται από σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως σε λαϊκό προσκύνημα. Νωρίς το πρωί τη σορό υποδέχθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ο Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος και ιερείς. Στη συνέχεια τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ο λαός της Αρκαδίας, και όχι μόνο, θα πει το “ύστατο χαίρε” στον Ποιμενάρχη που παρέμεινε στο πηδάλιο της Τοπικής Εκκλησίας για 28 χρόνια. Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί αύριο, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, στις 11 το πρωί, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Πηγή φωτογραφιών – βίντεο: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, επί τη εκδημία εις Κυρίον του μακαριστού Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου θα τελεσθούν οι εξής Ιερές Ακολουθίες:

– Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 8.00 μ.μ., Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία

– Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 7:00 π.μ., Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

– Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 11.00 π.μ., η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Ιεράρχου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου

– Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, μετά την Εξόδιο Ακολουθία, η ταφή του μεταστάντος στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αγίας Τριάδος Τριπόλεως.

Η Αρκαδία θρηνεί

Η τοπική κοινωνία της Τρίπολης και η Αρκαδία θρηνούν. Για τον μακαριστό κυρό Αλέξανδρο εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους αρχές και φορείς της πόλης, ενώ στα τοπικά μέσα μίλησε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

«Ο Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος άφησε ένα αποτύπωμα που δεν θα σβήσει εύκολα. Ο πανδαμάτωρ χρόνος βεβαίως όλα τα κάνει ισοπέδωση. Αλλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση και για τον συγκεκριμένο άνθρωπο θα αργήσει πάρα πολύ να βάλει ταφόπετρα στη φήμη του, στο λόγο του, στο έργο του», δήλωσε, μεταξύ άλλων, συγκινημένος ο Μητροπολίτης Σπάρτης. (Δείτε ΕΔΩ το βίντεο).

Μεσίστιες οι σημαίες στην Τρίπολη

Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης στο άγγελμα της κοιμήσεως του Mητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου συνήλθε σε κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση στις 19 Δεκεμβρίου 2023 και έλαβε ομόφωνα τις εξής αποφάσεις:

  • Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και τους οικείους του Μακαριστού Επισκόπου
  • Να κηρυχθεί ως ημέρα πένθους για το Δήμο η ημέρα της ταφής του Μακαριστού Μητροπολίτη μας.
  • Να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες στα δημοτικά καταστήματα του Δήμου Τρίπολης από σήμερα (σ.σ. χθες) και την ημέρα της ταφής του
  • Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου Τρίπολης, σε ένδειξη πένθους, τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του Ποιμενάρχη κατά την ημέρα της ταφής του, προκειμένου και οι υπάλληλοι να παραβρεθούν σε αυτήν.
  • Να κατατεθεί στεφάνι στο σκήνωμά του εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης.
  • Να παραστεί ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο στην Αρχιερατική Εξόδιο Ακολουθία του.
  • Να κοινοποιηθεί η παρούσα απόφαση στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
  • Να αναρτηθεί η παρούσα απόφαση στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρίπολης και να σταλεί στον τοπικό τύπο και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης είπε κατά τη συνεδρίαση:

“Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, από της πρωίας σήμερον (σ.σ. χθες) η πόλη μας, ο Δήμος μας, η Μαντινεία και η Κυνουρία ευρύτερα βιώνουν την απώλεια σεμνού και σεβαστού ποιμενάρχη.

Τον συμπατριώτη μας Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, μακαριστού πλέον, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Από το γειτονικό χωριό Πάπαρι, παιδί κυριολεκτικά του τόπου μας και της Τρίπολης, στην οποία έλαβε τα εγκύκλια γράμματα και ανδρώθηκε. Ταμένος προσωπικά, αφιερωμένος δια βίου στην Εκκλησία και στην Αρκαδία, υπηρέτησε την πρώτη επί 55 συναπτά έτη, από το 1968, όταν και εχειροτονήθη διάκονος, την δεύτερη σε όλη την ζωή του, εκτός από μια ενδεκαετία, κατά την οποία εποίμανε την Ι.Μ. Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου.

Με την καρδιά και την σκέψη του – και τότε – στη γενέθλια γη, στην οποία επέστρεψε ως Μητροπολίτης το 1995. Το έργο του και η προσφορά του γνωστά στην κοινωνία. Αξιολογείται και θα κριθεί από την Εκκλησιαστική και γενικότερη ιστορία. Ως Δήμος Τρίπολης θεωρώ ότι έχουμε (θλιβερό) καθήκον να αποφασίσουμε – σε πρώτο χρόνο – τιμές και εκδηλώσεις που δικαιούται και αξίζει ο εκλιπών Ιεράρχης. Σας καλώ, λοιπόν, και σας παρακαλώ να ορίσουμε – με ψήφισμα και απόφασή μας – τις άμεσες και πρώτες προς τιμήν του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ενέργειες και αποφάσεις του δήμου Τρίπολης, του και δήμου εκείνου”.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κα Παναγοπούλου Γεωργία είπε εκ μέρους όλων εκφράζω την οδύνη μου και αποδίδω τον δέοντα σεβασμό.

Ο Δήμαρχος Τριπόλεως, Κωνσταντίνος Τζιούμης 

Νίκας: Τα έργα του μαρτυρούν τις αρετές του

Τα συλλυπητήριά του για την εκδημία του Μητροπολίτη κυρού Αλεξάνδρου εξέφρασε με δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Αναλυτικά δήλωσε:

“Βαθιά θλίψη και οδύνη προκαλεί σε όλους μας η κοίμηση του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου, ο οποίος αναχώρησε για την επουράνια εκκλησία, αφού για σχεδόν εξήντα έτη ακολούθησε τον βαρύ αλλά χρηστό ζυγό της ιερωσύνης και αρχιερωσύνης.

Σε όλο το διάστημα της μακράς διακονίας του, ως ιεροκήρυκας και μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας αλλά και Ναυπάκτου, επέδειξε γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, αγάπη προς τον Χριστό και την Εκκλησία Του, αλλά και προς την Πατρίδα και τον συνάνθρωπο.

Στην ευδόκιμη διακονία του έθεσε ευαγγελικώς «την χείρα επί το άροτρον» και έσπειρε τον «σίτο του Χριστού» στις ψυχές των πιστών. Εκτιμώντας, όμως, πως «η γη είναι η ζωή μας και πρέπει να την αγαπάμε και να την δουλεύουμε» έθεσε, και τα δυό του χέρια επί του πραγματικού αρότρου και καλλιέργησε την αρκαδική γη, προσφέροντας τους καρπούς της στους ανήμπορους και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο υπήρξε σπουδαίο, και φωτεινά δείγματα της πίστης του και την αγάπης του για τον συνάνθρωπο θα παραμείνουν: η συνεχής φροντίδα του για το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης, η ίδρυση γηροκομείου στο Λεωνίδιο, η μέριμνά του για τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου, η φροντίδα του για την ανακαίνιση αλλά και τη λειτουργία των μονών, η ανέγερση του νέου Επισκοπείου, η ίδρυση βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού στην Τρίπολη, η αξιοποίηση της μοναστηριακής περιουσίας, η αναδιοργάνωση των κατηχητικών σχολείων, η έκδοση του περιοδικού ο «Αλιεύς», η ίδρυση του φιλανθρωπικού προγράμματος «το Καλάθι του Πτωχού Αδελφού» και πολλά ακόμα έργα του, τα οποία μαρτυρούν τις αρετές του σεμνού και το φιλόστοργου ιεράρχη μας.

Αναλογιζόμενος τον λόγο του Αποστόλου Παύλου πως, «Τοιοῦτος γὰρ ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς ὅσιος, ἄκακος, ἀμίαντος, κεχωρισμένος ἀπὸ τῶν ἁμαρτωλῶν καὶ ὑψηλότερος τῶν οὐρανῶν γενόμενος», θα διατηρώ πάντοτε την αγαθή ανάμνηση της άψογης συνεργασίας μας και θα προσεύχομαι για την ανάπαυση της ψυχής του.

Συμμετέχοντας, δε, ολοθύμως στο πένθος της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, αλλά και ολόκληρης της Αρκαδίας εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στο πλήρωμα της Εκκλησίας της και στους οικείους του”.

“Οι ταγοί μας να σκεφτούν Ελληνικά για να μην ρημάξει ο τόπος”

Ωστόσο, ο μακαριστός Ιεράρχης έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα. Στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη είχε μιλήσει για τον θησαυρό της Ελλάδας που είναι η γη και οι καρποί της, από την οποία θα μπορούσε η χώρα να είχε κερδίσει πολλά περισσότερα αν υπήρχε σωστή πολιτική βούληση και όχι να προτιμούνται τα ξένα προϊόντα.

Δείτε επίσης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος

Την Πέμπτη στις 11 το πρωί η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Μαντινείας – Τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Σπάρτης

Η εκ βαθέων εξομολόγηση του Μαντινείας Αλεξάνδρου στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ για την Εκκλησία και την Ελλάδα

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου για την κοίμηση του Μητροπολίτη Μαντινείας

Η Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών για την εκδημία του Μητροπολίτη Μαντινείας

Δήμαρχος Τρίπολης για μακαριστό Μαντινείας: «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – Ο επίσκοπος των έργων»

Κώστας Βλάσης: Η Αρκαδία μας θρηνεί για τον φωτισμένο της Ιεράρχη

Αρναία: Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες στον Μητροπολιτικό Ναό για τον μακαριστό Μαντινείας κυρό Αλέξανδρο

Αστέρας Τρίπολης: «Ο Σεβασμιώτατος Αλέξανδρος υπήρξε σπουδαίος πνευματικός καθοδηγητής»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων